veckans utmaning

10 nyttiga livsmedel jag alltid har hemma

av Cecilia Folkesson

– Innehåller annonslänkar –

 

Jag hade planerat att åka till vår nya stora Ica Maxi idag och fota allt jag skulle handla. Ännu en fördelar med att bo i en något större stad än i skogen. Allt finns, nästan i alla fall.

Men det blev inte som planerat. Det vräker ner snö ute. Så jag satte ihop tio nyttiga livsmedel jag alltid har hemma:

 

Avokado

avokadoEn av mina favoriter är avokado. En sak jag verkligen saknar med Bali är att gå ner till marknaden och köpa ett gäng solmogna avokados för en billig peng. Jag brukar variera mellan ätmogna ekologiska avokados och de i nät. Fördelen med avokado i när är att de inte är mogna när man köper dem och ingen har varit och klämt sönder alla…

Recept: Mättande avokadosmoothie

 

Kokosgrädde i tetra

kokosgräddeDet livsmedel jag får mest frågor om är nog kokosgrädde. Jag använder kokosgrädde i många recept, och det är denna jag brukar använda. Man kan även köpa kokosgrädde i burk, men då får man vispa ihop den först. Fungerar lika bra!

 

Fryst banan

frys bananVi har alltid fryst banan i frysen. Jag brukar köpa hem ett gäng något övermogna bananer och skiva ner och frysa in i lagom portioner. Perfekt till smoothiebowls och nicecream.

 

Ekologisk buljong

buljong biofoodDet var längesen vi hade “vanlig” buljong hemma. Denna buljong innehåller inga smakförstärkare och är ekologisk och naturlig. Just denna har jag inte hittat i matbutiken utan köper från Bodystore. (Fri frakt och prisgaranti.)

 

Quinoa

quinoaJag ÄLSKAR quinoa. Går snabbt att göra och är ett gott tillbehör till många maträtter eller som extra protein i sallader. Går lika bra att äta varmt som kallt. Jag brukar koka quinoa med buljong. Eller så gör jag quinoagröt med kokosgrädde.

 

Rotfrukter

rostad pumpaÄven rotfrukter är ett väldigt gott och bra tillbehör till många rätter. Jag har alltid ett gäng rotfrukter hemma beroende på säsong. Vi använde till exempel sötpotatis till sötpotatisplättar och morot till glutenfria frallor.

 

Olja / Smör

kokosolja gheeDessa fyra olika brukar jag använda mest. Jag steker i ghee eller doftfri kokosolja då de tål högre temperaturer. Olivolja (och även avokadoolja) använder jag på sallader och den vanliga kokosoljan används mycket i mina olika bakverk och desserter, i kokoskaffe och vid tandborstning/oil pulling.

Hittar du inte dessa i din butik finns de hos Bodystore.

 

Nötmjölk

Hemmagjord nötmjölkJag brukar göra egen nötmjölk då de flesta man kan köpa inte innehåller speciellt mycket nötter. Man kan göra nötmjölk på de flesta nötter, tänk på att blötlägga dem först.

 

Gurkmeja

gurkmeja antiinflammatorisk matGurkmeja är ett av världens starkast antiinflammatoriska ämnen. Jag använder gurkmeja både i mat och i till exempel Jamu. Har du inte testat jamu innan – gör det! Håller förkylningarna borta.

 

Nötsmör

nötsmörNötsmör är ett måste! Det går enkelt att göra själv med hjälp av en bra matberedare. Jag gör eget ibland men köper oftast. Tahini använder jag i hummus och till dressingar, mandelsmör och jordnötssmör är supergott i snickersrutor (eller tillsammans med en bit mörk choklad). Kokossmöret ärter man bäst med sked. Direkt från burken 😉

De flesta av dessa nötsmör hittar man i välsorterade matbutiker. Om man inte hittar dem där finns även dessa hos Bodystore.

 

Vad har du alltid hemma?

 

 

2 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

Anna 2 februari, 2019 - 18:49

Hej! Jag har alltid ägg,smör,fryst hackad lök, kyckling,blomkål.

Svara
Cecilia Folkesson 14 februari, 2019 - 07:29

Hur kunde jag ens glömma ägg!!
// cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More