naturlig tandblekning

Naturlig tandblekning

av Cecilia Folkesson

Vem vill inte ha fina, vita tänder? När jag bodde i USA testade jag flera av de tandblekningar som fanns där, alla med samma resultat: tänderna blev vitare, men det ilade fruktansvärt i dem. Alltså ingen hit i längden.

Men det går bleka tänderna naturligt. Här kommer tre tips på hur du kan få vitare tänder och samtidigt en bättre munhälsa. Helt naturligt och helt utan ilningar!

 

 

Aktiverat kol

Att borsta med aktivt kol tycker jag funkar jättebra! Tänderna ser verkligen vitare ut efter några dagar och KÄNNS superrena. Kolet sägs avlägsna gifter och ta bort fläckar. Aktivt kol ska även vara bra för pH-balansen i munnen och minska dåliga bakterier.

Gör så här: Doppa en ren, fuktig tandborste i kol. Borsta med i små, mjuka cirklar i 2 ca minuter. Spotta försiktigt (då det svarta kolet stänker och lätt gör fläckar) och skölj ordentligt. Man kan också blanda kol i vatten och gurgla/skölja munnen med det i ca 2 minuter.

naturlig tandblekning aktivt kol

Naturlig tandblekning med aktivt kol och kokosolja.

Betyg: 4/5 Detta funkar verkligen! Tänderna blir absolut renare efter några dagar användning. Bäst resultat tycker jag man får när man kör kol tillsammans med oil pulling. Enda nackdelen är att man måste var försiktig med fläckar.

 

 

Gurkmeja

Gurkmejan polerar tänderna och ger dem en fin yta. Det hjälper även till att hålla tänder och tandkött fritt från dåliga bakterier och inflammationer.

Gör så här: Blanda ett kryddmått gurkmeja med en tsk kokosolja. Använd en tandborste du inte är rädd om och borsta med i små, mjuka cirklar i 2 ca minuter. Gurkmejan har en stark gul färg och fläckar lätt kläder, trä mm, så var försiktig så det inte hamnar överallt i badrummet. Spotta försiktigt och skölj ordentligt. 

naturlig tandblekning gurkmeja

Naturlig tandblekning med gurkmeja och kokosolja.

Betyg: 2/5 Smakar inte så gott att ha i munnen så länge. I mat däremot är det supergott! Gurkmeja polerar bra så tänderna känns rena. De blir heller inte gula som man kan tro. På grund av smak och den illgula färgen som är svår att få bort om det stänker, har jag inte orkar testa detta tillräckligt länge för att se om det ger ett bra resultat.

 

 

Oil pulling

Oil pulling innebär att man gurklar/sköljer munnen med kokosolja. Kokosolja är naturligt antibakteriell och sägs bidra till minskad plack dåliga bakterier i munnen.

Gör så här: Ta en matsked (eller två) med kokosolja. Välj en ekologisk kallpressad kokosolja.  Kokosoljan är i fast form till 27 grader, så det smälter när man stoppar det i munnen. Spotta sen ut i papperskorgen. Gurgla/skölj munnen med kokosoljan i 5-20 minuter.

naturlig tandblekning oil pulling kokosolja

Oli pulling med kokosolja.

Betyg: 5/5 När jag gör oil pulling en längre period upplever jag renare tänder och bättre andedräkt. Även tandköttet både ser och känns friskare. Man vänjer sig snabbt vis känslan att gurgla olja.

 

Har du testat någon av dessa tandblekningsmetoder? Upplevde du att någon av dem fungerade? Skriv gärna en kommentar!

 

4 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

4 kommentarer

M 28 juni, 2017 - 11:29

Vart köper du aktiv kol??

Svara
Cecilia Folkesson 28 juni, 2017 - 13:30

Jag köper mitt på Bali, men det ska finnas på apoteket (om man frågar efter det) och på hälsokosten. Ibland finns det kapslar eller tabletter. Kapslarna går att öppna och tabletterna kan man krossa till pulver om man inte hittar något färdigt pulver.

Lycka till!

Svara
Lovisa 28 juni, 2017 - 18:34

Tycker också att det du när bra med aktivt kol! Vad säger du om att borsta tänderna med bikarbonat. Ska inte det också bleka?

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More