5 glutenfria brödrecept – perfekt för veckans frukostar!
Älskar du bröd men vill skippa gluten? Här får du fem grymma recept som är enkla att baka och supergoda.
Perfekt till frukosten, mellanmålet eller när du bara är sugen på något riktigt gott!
Glutenfria blåbärsscones
- 2 ägg
- 2 dl valfri naturell yoghurt
- 4,5 dl havregryn (GF)
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 1 dl frysta blåbär
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa upp ägg med yoghurt.
- Rör ner havregryn, bakpulver, salt och blåbär.
- Klicka ut ca 6 st på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i ca 15 minuter.
Godast rykande färska!
Glutenfri frölimpa
Form ca 25 x 11 cm
- 6 dl glutenfritt havregryn
- 3 dl solroskärnor
- 2 dl pumpakärnor
- 2 dl hela linfrön
- 1 dl chiafrön
- 0,5 dl fiberhusk
- 2 tsk salt
- 1/2 dl olivolja eller smält kokosolja
- 6 dl vatten
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ihop alla ingredienser.
- Klä en brödform, ca 25 x 11 cm med bakplåtspapper och tryck ner degen i formen.
- Lät stå i ca 30 minuter innan du ställer in i ugnen.
- Grädda i 1 timma.
- Ta ut brödet ut formen, lägg upp-och-ner på galler och lät stå i eftervärme i ugnen i ca 1 timma.
- Skiva upp, frys in och rosta gärna.
Glutenfria äppelscones
- 2 ägg
- 2 dl valfri naturell yoghurt
- 1 dl rivet äpple
- 5 dl havregryn (GF)
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
- Vispa upp äggen och rör i yoghurten.
- Rör i resten av ingredienserna och lät vila i ca 10 min.
- Klicka ut 6 st, toppa med kanel.
- Grädda i 15-20 min.
Glutenfri bovetelimpa
- 2 dl bovetemjöl
- 2 dl glutenfria havregryn
- 1,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 2 ägg
- 1 dl mjölk/växtbaserad dryck
- 0,25 dl olivolja, eller smält kokosolja smör
- 1 tsk äppelcidervinäger
Gör såhär:
- Sätt ugnen pả 175° grader och klä en brödform (ca 20×10 cm) med bakplåtspapper.
- Rör ihop de torra ingredienserna i en skal.
- I en annan skäl, vispa ihop ägg, mjölk, fett och äppelcidervinäger.
- Ror ihop allt och blanda till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och och strö gärna över lite havregryn.
- Grädda i cirka 40 minuter.
- Lät svalna i formen i några minuter innan du låter svalna pả galler.
Ät rykande färskt eller skiva, frys och rosta!
Frö & nötbröd – Paleo
- 3 dl solroskärnor
- 1,5 dl pumpakärnor
- 1,5 dl linfrön
- 1,5 dl mandel
- 1,5 dl hasselnötter
- 1-2 tsk havssalt
- 4 ägg
- 1 dl olja (olivolja/kokosolja)
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en brödform med bakplåtspapper.
- Hacka nötterna och blanda ihop med fröer och salt.
- Häll i oljan och uppvispade ägg, rör om ordentligt.
- Häll ner i formen, platta ut och grädda i ca 70 minuter.
Missa inte receptarkivet
Besök mitt receptarkiv för hundratals nyttiga glutenfria frukostar, mellanmål, efterrätter smoothies mm.
Följ mig här
Här kan du följa mig för fler tips, recept och inspiration: