Måste barnen sockerchockas i idrottshallarna?!

av Cecilia Folkesson

Ingen har väl kunnat undgå att våra barn håller på med “endel” idrotter. Det är handboll, fotboll, basket och ishockey som gäller just nu. Och det är mycket turneringar och häng i olika hallar.

Men varför är alla kiosker vid landets fotbollsplaner och idrottshallar sprängfyllda med socker?! Det är i princip omöjligt att hitta något bra att ge barnen (om man inte är det perfekta strukturerade mamman eller pappan som har med en välfylld mellanmålsväska till alla dessa tillställningar).

Är det inte rätt märkligt att utvecklingen av utbud i idrottshallarna i princip stått still? När det på övriga plaster ofta finns bra, eller i alla fall bättre alternativ. Idrottshallarna borde ju vara det första stället att uppdatera sitt utbud. Eller?

 

Jag förstår att dessa, oftast ideellt drivna föreningar måste tjäna pengar, men måste det ske på bekostnad av barnens hälsa?!

Killarna har börjar förstå varför de inte får risifrutti innan match och en kexchoklad och Cola efter, men de vill ha! Såklart. När det finns där, och när de flesta andra får känns det fruktansvärt orättvis. (Jag kände precis likadant när jag var liten och mamma envisades med att endast köpa hem fil och sågspåns-müsli istället för vaniljyoghurt och Start.)

 

Barnens belöning – 5 dagars sockerranson!

WHO, Världshälsoorganisationen rekommenderar max 25 gram socker för barn per dag, och inget tillsatt socker alls till barn under två år. 25 gram socker är inte speciellt mycket.

Får barnen 1 risifrutti innan match, och 1 kexchoklad och 1 liten festis som “belöning” för bra bra insats, har de ätit tillräckligt med socker för 5 dagar. Och har dessutom ätit en fralla och en skål sötad yoghurt till frukost har redan fyllt på med 30 gram. Det blir väldigt mycket socker och det är allt annat än hälsosamt för våra barn.

 

Socker i vanliga mellanmål & fika

1 kexchoklad, ca 40 gram socker
1 burk Cola, ca 30gram socker
1 glas chokladmjölk, ca 30 gram socker
1 kanelbulle, ca 30 gram socker
1 risifrutti, ca 35 gram socker
1 liten festis, ca 30 gram socker

 

Vad tycker du?

Håller du med? Är det för mycket socker vid sportsammanhang och i skolan? Hur löser man detta? Skulle man kunna banna försäljning av socker i landets kiosker och erbjuda bättre alternativ?

Kommentera gärna 🙂

 

Recept: Alla mina nyttiga mellanmål

 

Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!

18 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

18 kommentarer

Maria 5 februari, 2019 - 22:17

Ja det är så sjukt! Mina grabbar spelar hockey. Varje gång kiosken är öppen, så är det Ahlgrens bilar, klubbor, dammsugare och dylikt. I “matväg” så är det hamburgare, korv m bröd eller toast (givetvis på vitt bröd) Festis eller cola/Fanta att dricka!
Jag blir G A L E N! Nu har jag alltid med mig typ kalla bananpannkakor, frukter, Linskakor och lite smått o gott. Jag blir uppriktigt förbannad. Men just nu har jag fullt upp med att få bort all “skit från skolan, så där lägger jag mitt engagemang nu 🙂
Jag skulle vilja skicka ut informationshäften om socker och skräpmat till alla barnfamiljer, haha! Önsketänkande 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 14 februari, 2019 - 12:16

Hej Maria,
Håller helt med dig! Och väldigt bra saker du har med dig. Men ibland hade det varit härligt att kunna köpa något nyttigare alternativ på plats 🙂

// Cecilia

Svara
Jessica 6 februari, 2019 - 06:23

Jag kan bara hålla med. Vi försöker köra med ”ett hälsosammare 2019” och mina barn som nu är 11, 9 & 9 börjar förstå och känna vad socker gör med kroppen. Antingen får vi packa med oss egna grejer eller inte köpa alls, för det finns inga alternativ. Hur kan vi tillsammans påverka denna tråkiga och negativa utveckling (eller brist på utveckling…)?
Många barn idag är ju väldigt överviktiga. Var i Borås badhus förra helgen och den övervikt som många barn idag bär på är skrämmande att se. Där ser utbudet av mat mm lika dåligt ut som på alla andra fik.

Svara
Cecilia Folkesson 23 oktober, 2019 - 13:49

Härligt att barnen är med på det spåret!

Och det här med övervikten är helt galet. Så tråkigt att vi går åt det hållet. Men vad ska man annars räkna med när utbudet är under all kritik..

Vi får kämpa på helt enkelt!

// Cecilia

Svara
Malin 6 februari, 2019 - 06:27

Håller helt med! Jag blev så trött på att idrotten likställdes med ett köp av något ”gott” (en festis, en toast, en kexchoklad) att jag bestämde med min man och min son att vi aldrig skaköpa något i cafeterian i samband med hockey, fotboll, jujutzu etc. Istället lovade jag att alltid ta med ett bra mellanmål hemmifrån.
Nu är alla diskussioner om att ”alla andra” får köpa grejer slut och min son vet vad som gäller, så han blir inte besviken. Igår var det en mamma som bjöd på kanelbulle som mellis innan hockeyn. Min son sa att han också ville ha. Men efter att jag påminnde om hur dåligt socker är för kroppen så han helt ok med att inte äta bulle.
En dröm vore ju om cafeerna kunde sälja nyttiga alternativ!

Svara
Cecilia Folkesson 23 oktober, 2019 - 13:50

Hej Malin,
Väldigt bra intiativ!

Och så fantastiskt när barnen förstår.

Vi får göra det vi kan för att påverka – någon gång måste det ju bli bättre!

// Cecilia

Svara
Christina 6 februari, 2019 - 07:37

Hej jag håller helt med. Jag sitter med i en hockey-styrelse o kan påverka, men det är väldigt svårt att praktiskt genomföras. Dels måste varorna vara hållbara, ibland är det inte så många öppet-timmar på en vecka. Dels måste det fungera med hundratals föräldrar som turas om att jobba i kiosken.
Men det är helt sjukt vad mycket läsk vuxet folk köper! Fåtal väljer bubbelvatten o det är ofta idrottande ungdomar! Min son är 19 och de är lite mer medvetna än småbarn och äldre.
Tips mottages gärna! Men på en mer ”nybörjarnivå” till att börja med

Svara
Maria 7 februari, 2019 - 20:24

Klasar med ekologiska bananer, små bitar naturell mörk choklad, rawfoodbollar, popcorn, små ekologiska russinpaket. Finns ju en del saker som är enkelt, lättförvarat och nyttigare än det som säljs. Dessa är ju sånt som brukar “Gå hem” hos alla 😛

Svara
Ida 6 februari, 2019 - 08:05

Kan jag fota och dela?

Svara
Amber 6 februari, 2019 - 08:44

Väldigt intressant ämne! Det är ju så galet!

Minns när jag var 12 år och gick på dansskola och cafeterian på en av Sveriges då ledande dansskolor med många unga dansare som tillhörde svenska danseliten var fylld av godis och läsk! Min danslärare brukade zippa på en Fanta genom hela mina danslektioner (är fortfarande så här 15 år senare sjukt nyfiken på hennes tandhälsa höhö). På jobbet härom veckan hörde jag en kollega som berättade att dennes 10-åriga dotter spelat innebandyturnering där FÖRSTAPRIS VAR 10 KG GODIS. Vad i hela friden sänder det för signaler till barnen?!

Svara
Sofia 6 februari, 2019 - 10:36

Håller helt med och det är en jätteviktig fråga!
Svårt bara hur man ska kunna nå ut och göra skillnad.

Svara
Pernilla 6 februari, 2019 - 13:34

AMEN på det!!! Har precis börjat i skridskoskola med 3-åringen och varenda jäkla veck har dom ställt upp ett fikabord i entrén där det säljs saft och bullar. En söndag kl 15-16 precis innan det är dags att åka hem och laga middag. Barnet som aldrig druckit annat än vatten och fikat annat än frukt och raw food-bollar skriker och bråkar varenda gång hem för att det ser då lockande ut. Tänk att sportföreningarna har sämst koll på alla med förhållandet mellan vad vi tankar våra kroppar med och prestation. Har ett surt mailutkast till föreningen liggande i väntan på att skickas och tänkte när jag skrev det; undrar om Cecilia Folkesson råkat ut för samma sak med hockeyn nu? Hahaha

Svara
suss 7 februari, 2019 - 07:22

Jag har tillbringat mkt tid i div kaféer i idrottssammanhang o det nyttiga bordet med rawbollar, frukt eller matiga smörgåsar tar aldrig slut om det ens är ngn som tar!! det går hamburgare, korv, godis därför att det man säger och det man gör är två olika saker, vi som läser denna bloggen och lever på detta sätt är så liten grupp att i det stora sammanhanget så finns vi knappt, Jag tror historian kommer döma oss hårt när vi ser tillbaka hur vi levde, hur vi konsumerade, hur vi åt, så tills dess tar jag med det nyttiga till mina barn och diskuterar med dom så de förhoppningsvis väljer den nyttiga vägen när de är unga vuxna o vidare i livet

Svara
Susanna Almström 14 oktober, 2019 - 21:29

Så himla bra att du lyfter den här frågan, ett stort problem som vi här på Instagram @sockersmart och @fredagsfyssverige jobbar med dagligen. Vi utbildar skolor o förskolor att bli sockersmarta i hela verksamheten, allt från personalrum, skolkafeteria, skolrestaurangen, högtider etc. Vi utbildar personalen i rena sockerskolor och håller praktiska kurser i sockersmarta mellis och fikarecept. Ibland träffar vi även eleverna och gör detsamma. Vi träffar också idrottsföreningar och företag och inspirerar även dom. Finns dessvärre massor att göra då det inte är många förskolor/skolor som håller sig inom ramen för vad max socker barn bör få i sig per dag

Är du intresserad finns vi även på FB En sockersmart skola och Fredagsfys Sverige.

Heja dig som lyfter denna SÅ viktiga fråga. Tack!

Svara
Cecilia Folkesson 23 oktober, 2019 - 13:52

Hej!
Tusen tack för superbra tips!

Och så kul att läsa om det ni gör – bra jobbat!!

// Cecilia

Svara
Lina 14 oktober, 2019 - 21:42

Jag håller med helt och hållet. Vi står i cafet i ishallen för sonens hockeylag ibland. Bl a under cuper då både lunch o middag serveras. Blir oerhört frustrerad över vilken dålig näringsfattig mat barnen får. Bara kött och en massa socker och hur belöningen ALLTID är socker. Sist bakade jag nötfria rawfoodbollar. 4 st såldes, bättre än inga :-). Den spända stämningen som uppstod när jag plockade fram dom får man blunda för.

Svara
Cecilia Folkesson 23 oktober, 2019 - 13:42

haha, kan tänka mig det 😉 Men SÅ härligt att du bakade dem – och om de alltid funnits hade säkert fler sålts med tiden.

Vi får fortsätta kämpa!

Kram

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More