nyttiga sötningar

Nyttiga sötningar istället för socker

av Cecilia Folkesson

Det här med nyttiga sötningar och alternativa sötningar är verkligen en djungel. Vilken sötning är nyttigast och vilken är sötningen som många tror är nyttig – men inte alls speciellt bra för kroppen?

 

Nyttiga sötningar istället för socker

Jag har valt ut fyra olika sötningar som man kans använda istället för vanligt vitt raffinerat socker och som även brukar klassas som nyttiga sötningar.

Ett annat tips på sötning är att söta naturligt med frukt, bär och dalar.

 

 

alternativa sötningar

 

Kokossocker

Kokossockret tillverkas av nektar från kokospalmen. Lågt GI – påverkar inte blodsockernivån lika mycket som vanligt socker. Smak och konsistens är likt farinsocker med en kolaaktig smak.

Passar till: granola, i rawbollar/bars, bakning

+
Naturlig sötning / Oraffinerad
Raw
Lågt GI
Rikt på mineraler


Innehåller glukos

 


Björksocker / Xylitol

Björksocker, eller xylitol som denna sötning också heter utvinns från från björkens sav. Det har ett lågt GI-värde vilket gör att det inte påverkar blodsockret lika mycket som vanligt socker gör. Ungefär lika sött som socker så enkelt att dosera.

Passar till: bakning

+
Lågt GI

Bra för tänderna
Naturligt


Gasbildande, kan ge magbesvär vid överkonsumtion

 


Agavesirap

Nästan all agave är kemsikt framställd så det är oftast inte en naturlig sötning (som många tror). Agave är rikt på fruktos som inte är bra att äta i större mängder. Läs mer här

Passar till: bakning, varm choklad, pannkakor mm

+
Enkelt att använda och lätt att hitta i butik
Lågt GI


Innehåller fruktos
Kemiskt framställd

 


Yaconsirap

Yaconsirapen utvinns genom kallpressning ur roten på yaconväxten. Denna sötning innehåller inulin som matar de goda magbakterierna och tas samtidigt inte upp av kroppen. Blodsockret påverkas alltså inte av denna sötning.

Passar till: efterrätter, topping på pannkakor, i rawbollar/bars

+
Helt naturligt, RAW
Påverkar inte blodsockret
Bra för tarmen
Näringsrik/rik på antioxidanter


Har en lite annorlunda smak

 


Så vilken av dessa nyttiga sötningar är bäst?

Jag tycker yaconsirapen vinner! En sötning som är bra för magen, helt naturlig och som dessutom inte påverkar blodsockret.

 

nyttiga sötningarYaconsirap finns att köpa här


Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!

 

Du kanske även gillar detta

4 kommentarer

Söta med banan – naturligt och gott! - ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa 8 maj, 2020 - 08:42

[…] Läs mer: Alternativa sötningar […]

Svara
Glutenfria chokladmuffins sötade med banan - ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa 8 maj, 2020 - 15:24

[…] Läs mer: Alternativ sötning […]

Svara
Baka glutenfritt med mjölkfri choklad - ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa 8 maj, 2020 - 15:57

[…] Läs mer: Naturlig sötning – vilken ska man välja? […]

Svara
Nyttiga delicatobollar - ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa 23 januari, 2021 - 22:08

[…] Har du inga dadlar hemma kan du använda annan typ av sötning. Men tänk på att du ev behöver ha i lite mer kokosolja om du använder en torr sötning (som […]

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More