– Innehåller annonslänkar –
Jag hade planerat att åka till vår nya stora Ica Maxi idag och fota allt jag skulle handla. Ännu en fördelar med att bo i en något större stad än i skogen. Allt finns, nästan i alla fall.
Men det blev inte som planerat. Det vräker ner snö ute. Så jag satte ihop tio nyttiga livsmedel jag alltid har hemma:
Avokado
En av mina favoriter är avokado. En sak jag verkligen saknar med Bali är att gå ner till marknaden och köpa ett gäng solmogna avokados för en billig peng. Jag brukar variera mellan ätmogna ekologiska avokados och de i nät. Fördelen med avokado i när är att de inte är mogna när man köper dem och ingen har varit och klämt sönder alla…
Recept: Mättande avokadosmoothie
Kokosgrädde i tetra
Det livsmedel jag får mest frågor om är nog kokosgrädde. Jag använder kokosgrädde i många recept, och det är denna jag brukar använda. Man kan även köpa kokosgrädde i burk, men då får man vispa ihop den först. Fungerar lika bra!
Fryst banan
Vi har alltid fryst banan i frysen. Jag brukar köpa hem ett gäng något övermogna bananer och skiva ner och frysa in i lagom portioner. Perfekt till smoothiebowls och nicecream.
Ekologisk buljong
Det var längesen vi hade “vanlig” buljong hemma. Denna buljong innehåller inga smakförstärkare och är ekologisk och naturlig. Just denna har jag inte hittat i matbutiken utan köper från Bodystore. (Fri frakt och prisgaranti.)
Quinoa
Jag ÄLSKAR quinoa. Går snabbt att göra och är ett gott tillbehör till många maträtter eller som extra protein i sallader. Går lika bra att äta varmt som kallt. Jag brukar koka quinoa med buljong. Eller så gör jag quinoagröt med kokosgrädde.
Rotfrukter
Även rotfrukter är ett väldigt gott och bra tillbehör till många rätter. Jag har alltid ett gäng rotfrukter hemma beroende på säsong. Vi använde till exempel sötpotatis till sötpotatisplättar och morot till glutenfria frallor.
Olja / Smör
Dessa fyra olika brukar jag använda mest. Jag steker i ghee eller doftfri kokosolja då de tål högre temperaturer. Olivolja (och även avokadoolja) använder jag på sallader och den vanliga kokosoljan används mycket i mina olika bakverk och desserter, i kokoskaffe och vid tandborstning/oil pulling.
Hittar du inte dessa i din butik finns de hos Bodystore.
Nötmjölk
Jag brukar göra egen nötmjölk då de flesta man kan köpa inte innehåller speciellt mycket nötter. Man kan göra nötmjölk på de flesta nötter, tänk på att blötlägga dem först.
Gurkmeja
Gurkmeja är ett av världens starkast antiinflammatoriska ämnen. Jag använder gurkmeja både i mat och i till exempel Jamu. Har du inte testat jamu innan – gör det! Håller förkylningarna borta.
Nötsmör
Nötsmör är ett måste! Det går enkelt att göra själv med hjälp av en bra matberedare. Jag gör eget ibland men köper oftast. Tahini använder jag i hummus och till dressingar, mandelsmör och jordnötssmör är supergott i snickersrutor (eller tillsammans med en bit mörk choklad). Kokossmöret ärter man bäst med sked. Direkt från burken 😉
De flesta av dessa nötsmör hittar man i välsorterade matbutiker. Om man inte hittar dem där finns även dessa hos Bodystore.
2 kommentarer
Hej! Jag har alltid ägg,smör,fryst hackad lök, kyckling,blomkål.
Hur kunde jag ens glömma ägg!!
// cecilia