bra för hälsan

Riktigt dåliga saker jag gjort “för” hälsan

av Cecilia Folkesson

Har du gjort något du trott du gjorde för en bättre hälsa – som sen visade sig inte vara ett så speciellt bra val?

 

Då är du inte ensam! Jag har testat det mesta – både för hälsan och för vikten och vissa val kan jag se tillbaks på idag och inte riktig förstå hur jag tänkte…

Jag har samlat mina bra och riktigt bra erfarenheter här – låt mig börja med de dåliga:

 

Fokuserat för mycket på kolhydraterna

När jag först ställde om min kost för snart tio år sen började jag med LCHF. LCHF har väldigt många fördelar om man vill gå ner i vikt och hålla ett jämnt blodsocker.  Vi denna tidpunkt (när Sid föddes) hade jag 14 kilo kvar till min “normalvikt”.

Men jag blev alldeles för nitiskt, eller rättare sagt manisk med att undvika kolhydrater. Jag kunde inte ens äta en sallad som innehöll några majskorn.

 

Fast i light-träsket

Jag har väl som de flesta andra hamnat i light-träsket. Lightdrycker och fettfritt var det man var ute efter. Där gick man hem efter ett besök på gymmet och drog i sig en macka utan smör och en Cola light. Detta resulterade såklart i blodsockerfest och det dröjde inte längre än ca 30 minuter tills man var vrålhungrig igen.

 

Inte inse nackdelarna med sötningsmedel

Jag har så länge jag kan minnas haft ett extremt begär till socker. Jag kan liksom inte stoppa, utan ligger det en chokladkaka i kylen äts den upp. Direkt. Det har gått så långt att jag slängt godis i soporna för att sen spruta diskmedel över. Jag kan alltså inte låta bli om det finns.

Så kom alla sötningsmedel. Jippi – inget socker! Vad jag inte insåg då var att jag lurade hjärnan och blev precis lika sockersugen som när jag åt vanligt socker.

 

Gymträning i maskiner

Jag var totalt gymfrälst ett tag och spenderade väldigt mycket tid i gymmet. Men jag körde exakt samma upplägg varje vecka. Vad det gav? Inte speciellt mycket. Nu tränar jag enbart med fria vikter och så varierande det går.

 


 

 

Sen finns det som tur är en hel del saker jag lagt ner både tid och energi på som verkligen funkat under en längre tid och som i alla fall jag mår väldigt bra av! Dessa har jag hållit kvar vid under många år:

 

Paleo

Paleo upptäckte jag rätt snabbt efter LCHF. Som tur var! Aldrig har min mage mått så bra som när jag skippat gluten och mejeriprodukter. Jag väljer gärna bort mycket av frukten som annars “ingår” i paleo. Det triggar mitt sötsug alldeles för mycket.

 

Pallen jämte toaletten

Har du inte redan ställt pallen vid toaletten – då är det dags att göra det! Genom att få upp Varför – läs det här!

 

Varierad träning

Nu var det ett tag sen jag tränade crossfit. Eller många år sen rättare sagt. Men nu när jag äntligen kommit tillbaks till träningsrutinerna kommer jag fortsätta träna varierat utan att fastna i monotona övningar.

 

Har du något exempel på något riktigt dåligt du gjort för hälsan?
Skriv gärna en kommentar 🙂

 


Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!

 

Du kanske även gillar detta

8 kommentarer

Ann 12 februari, 2020 - 20:37

Pepsi och coca Cola, ojoj va många liter ja druckit.
Rökning, de va de bästa jag visste, trots jag visste de dåliga med de. Slutade röka och med cola å Pepsi samtidigt.
Att se godis och mat som något jag unna mig, “jag har varit duktig och förtjänar en chokladkaka” “deär helg, jag unnar mig de där lilla extra lyxiga maten”. Att se mat och godis på det sättet förstörde för mig. Mat är näring och min kropp förtjänar bra mat och inte ngt jag ska unna mig. Kollade för mycket på priset på grönsaker. Rynkade på näsan när något kosta 30 kr kilot men kunde köpa lösgodis för 90 kr.

Svara
Cecilia Folkesson 13 februari, 2020 - 12:41

Cigg och lightcola var även min last (diet) under en period i livet. Usch!

Tur att vi vet bättre nu 😉

// Cecilia

Svara
Carl 15 november, 2022 - 17:07

Man kan faktiskt ändå tänka att man unnar sig något. Får ofta den frågan på fredagar vad jag unnar mig. Svaret är jätte enkelt. Jag unnar mig hälsa!

Svara
Linnéa 12 februari, 2020 - 21:27

Känner verkligen igen mig , kan inte ha något “gott” hemma för det är så himla svårt att låta bli att stoppa i mig det fastän jag vet hur ont jag får i magen och även jag har gått på light läsk och tycker jag är duktig som dricker sockerfritt…..
Frukt är något som äts endast någon gång i bland dels för att det triggar igång mitt sockersug och för att jag har typ2 diabetes.
Började med lchf därför att jag behövde gå ner i vikt och för att få ner blodsockret.
Har mer och mer gått över till paleo eftersom min mage mår så bra av det.
Så det är något jag definitiv inte ångrar, vill även passa på att tacka för en superbra blogg och mycket goa recept.

Svara
Cecilia Folkesson 13 februari, 2020 - 12:42

Hej Linnéa!
Tusen tack för fin kommentar!

SÅ kul att höra att du mår bra över riktig mat – det hade många gjort om de bara orkade testa 🙂

Ha en fin vecka,
Kram

Svara
Ida 6 oktober, 2020 - 19:55

Jag åt vegansk glutenfri kost under ca 4 år och tränade 5-6 pass i veckan, under småbarns åren och jobbade heltid. Trodde att jag var hälsan själv som sprang kl 05.20 på morgonen och sen körde periodisk fasta. Min mens försvann helt under dessa år, jag fick en östrogenbrist som var på anorektisk. Det var så lågt att det inte ens gick att mäta. Jag var tvungen att sluta med gröna smoothies och vegansk mat, dricka buljong och återinföra animalier. Löpning och intervaller blev no, no och jag behövde gå upp 10-15 kg…Med kött, promenader, lugn och ro och inte enbart tankar på vad jag åt och hur jag tränade kom mensen tillbaka ‍♀️Blod in blod out

Svara
Kajsa 6 oktober, 2020 - 10:02

Egentligen alldeles för mycket… övertränat, ätit sjukt lite 1300 kcal per dag med stenhård träning, svält mig, överätit, sockerberoende kunnat slänga i mig 1 kg godis på 1 dag, bara ätit low fat och lyssnat blint till kostråden ät mindre och mycket protein, sötningsmedel varje dag och proteinshakes jämnt. Har äntligen börjat tänka på vad min kropp mår bra av och de är mindre kolhydrater, inget low fat och mer åt paleo

Svara
Cecilia Folkesson 6 oktober, 2020 - 12:36

Åh så härligt att du börjat tänka så! Din beskrivning lät väldigt mycket som hur även jag varit under perioder.
Bra val du gjort!

Ha en fin vecka 🙂

// Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More