linsgryta med sötpotatis

Veckans gröna – Linsgryta med kikärtor, sötpotatis och kokos

av Cecilia Folkesson

Veckans gröna är en linsgryta med smak av gurkmeja. – Perfekt att ha med som matlåda!

Min ansträngning med att få barnen att äta mer vegetariskt fortsätter. Och jag måste ändå säga att det går framåt. Dock inte så snabbt jag hade önskat.

Otis serveras väldigt bra mat på sin förskola och det märks verkligen att han inte alls är liga petig som de stora killarna. Men jag har väl mig själv att skylla gissar jag…

Det som verkligen går hem hos barnen är falafel. Det brukar jag göra dagen efter tacos eller tillsammans med ris. När jag inte orkar göra hemmagjorda falafels kör jag på denna färdiga falafelmix som jag tycker har ett bra innehåll.

 

Läs mer: Glutenfria vegetariska biffar & bollar i frysdisken

 

Just denna gryta är igen som barnen älskar – men jag älskar den desto mer! Och den är perfekt att ha som matlådor. Jag brukar ta med en avokado och lite spenat och gärna toppa med saltade cashewnötter. Gör man en stor omgång har man matlådor för hela veckan!

 

linsgryta med sötpotatis

Linsgryta med kikärtor, sötpotatis och kokos

(ca 4 portioner)

  • 2 små / 1 stor sötpotatis
  • 1 dl röda linser
  • 1 burk kikärtor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 bit färsk ingefära
  • Körsbärstomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5-1 msk gurkmeja eller curryblandning
  • 1 rågad msk grönsaksbuljong
  • 1 förpackningar kokosmjölk eller kokosgrädde
  • ca 5 dl vatten
  • 1-2 lime
  • Nymald svartpeppar
  • Salt
  • Smör/olja att steka i
  • 1 kruka färsk koriander
  • Rastade cashewnötter

 

Gör såhär:

  1. Fräs klyftad gul lök och skivad vitlök i smör/olja i en gryta. Tillsätt tomatpuré, gurkmeja (eller curry) och fräs ytterligare någon minut.
  2. I med tärnad sötpotatis, linser, finriven ingefära, kokosmjölk/grädde, vatten, buljong och salt och peppar.
  3. Låt småputtra tills linser och potatis är klara. (Se anvisningar på linsförpackningen) Tillsätt mer vatten under tiden om det behövs. Mot slutet – i med kikärtor, tomat och hackad koriander.
  4. Smaka av med pressad lime och ev mer salt och peppar. 
  5. Toppa med rostade cashewnötter.

 

Tips:
Byta gärna ut grönsaker mot de du redan har hemma!

 

Fler recept

Du hittar alla mina recept här. Alla recept ä glutenfria och utan raffinerat vitt socker.

 


Följ mig!

För att inte missa nya recept och tips – följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!

 

Du kanske även gillar detta

4 kommentarer

Linsgryta med kikärtor, sötpotatis och kokos | MatFysik 7 augusti, 2020 - 14:15

[…] Veckans gröna – Linsgryta med kikärtor, sötpotatis och kokos […]

Svara
Lava Malla 25 november, 2020 - 16:15

Wow, det är jätte gott. Jag har lagt den rätten många gånger

Tack så mycket

Svara
Cecilia Folkesson 30 november, 2020 - 21:33

Kul att höra!
Ha en fin vecka 🙂
// Cecilia

Svara
Marie 24 januari, 2021 - 16:56

Hej! Låter jättegott! Hur mycket körsbärstomater ska det vara? Delar du dem?

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More