bråttombeteende

Så förbättrade jag mitt bråttombeteende!

av Cecilia Folkesson

Kan man bli mer effektiv utan att stressa ännu mer? Så här gjorde jag.

Jag fick en väldig stor och bra respons på mitt inlägg och Kognitiv beteende terapi (KBT) och min diagnos: Bråttombeteende. Ni var många som kände igen er och gärna ville ha mer tips och råd. Läs gärna tidigare inlägg här.

 

För ca 1,5 år sen stressade jag extremt mycket. Två jobb, varav ett eget företag och 3 små barn gjorde sitt. Efter att jag jobbat hela dagen, fixat hemma och lagt barnen satte jag mig åter vid datorn och jobbade till 22-23. Varje kväll. Detta gjorde att hjärnan var i högvarv när jag gick och la mig, och det enda sättet för att skingra tankarna var att kolla serier. Jag såg det som min enda egentid på dygnet; de timmar jag låg där i sängen och streckkollade serier. Ofta ända till 01.

Väckarklockan ringde 06:30 och det blev inte mer än max 5 timmars sömn per natt. Om nen det. Ohållbart såklart. Men det gick ett tag. Resten av historien, och hur jag märkte att något var “fel” finns att läsa i förra inlägget.

Genom min sjukförsäkring fick jag tillgång till KBT. Jag har haft möten över nätet de senaste 6-8 månaderna och det har verkligen hjälpt mig.

 

Listor!

Det absolut viktigaste för mig har varit listor. Jag har en analog kalender där jag skriver ner alla viktiga datum, deadlines, barnens aktiviteter mm. Analogt funkar bäst för mig för jag minns bättre om jag skrivit ner det.

Sen gör jag en lista för varje dag. Jag sätter av ca 15-30 minuter på morgonen där jag planerar hela dagen. Vad är rimligt att hinna och i vilken ordning ska detta göras. Det viktigaste och mest akuta först, och sen det som inte är lika bråttom. Annars blir det lätt att man gör det man tycker är roligt och sparar det jobbiga till sist. Och sen försvinner det aldrig från listan. En stress i sig.

När en punkt är klar stryks den över. På så sätt ser man hur mycket man redan har hunnit med. Väldigt härligt!

 

bråttombeteende listor

Stäng av notiser

Av med alla notiser i mobilen och datorn! Bestäm dig för när du ska kolla din mail (gärna max 2 ggr per dag). Jag var väldigt duktig på att hoppa mellan mail, Instagram, och blogg. Jag slutförde inget innan jag påbörjade nästa sak och fick heller inget gjort. Nu jobbar jag efter listor och följer dem!

 

Sovtider

Nu har jag som mål att komma i säng senast 22:00. Och ingen telefon efter det. Ska jag titta på serier så gör jag det i soffan innan jag går och lägger mig. Jag har ofta svårt att somna så jag lyssnar på ljudbok när jag går och lägger mig. Jag sätter sömnfunktionen på 20 minuter, och jag har nästan alltid somnat innan den är slut. Jag sover nu ca 7,5-8 timmar varje natt.

 

Planera för att planera

Låter som waste of time (typiskt bråttombeteende att tycka så) men det är SÅ värt. Man avsätter helt enkelt tid att planera sin vecka. Allt man ska göra skrivs upp på listor och i kalendern. För mig är detta ett måste. Dels glömmer jag annars och det är så lätt att glida tillbaks in i gamla vanor och kolla mailen 20 gånger innan man ens hunnit dricka sin första kopp kaffe…

 

Sortera och släng!

Jag skapar aldrig högar med papper längre. Vilket jag alltid gjorde innan. Jag hade till och med olika prio-högar med fakturor, papper från skolan och brev från Skatteverket osv.

Nu tar jag tag i detta med en gång. Det gäller även mail-korgen. Målet är tom inbox. Har man massa mail (jag hade ca 500 stjärnmarkerade i min inbox som värst) som ligger i inkorgen, avsätt tid för att rensa. Skapa en tom inkorg, sortera in i mappar och försök hålla det så!

 

Belöna dig själv

När du gjort allt du ska göra, ta lite ledigt om du kan. Gå ut och gå en runda, kolla ett avsnitt av din favoritserie eller gör något annat du gillar.

 

Andas rätt

Om man är stressad är det vanligt att man andas för ytligt/högt upp i bröstkorgen och inte genom magen. Jag minns en gång när jag körde bil. Det kändes som jag inte fick något syre. Väldigt obehagligt och jag trodde på riktigt att jag skulle svimma. Men då stannade jag bilen och gjorde andningsövningar. (Googla “andas med magen”) Detta har varit det svåraste för mig. Men jag brukar försöka göra andningsövningar när jag vaknar, en gång på lunchen och när jag går och lägger mig. Eller om jag känner mig väldigt stressad

 

Hur mår jag idag?

Jag mår så mycket bättre! Det hjälpte mig väldigt mycket i början att ha min psykolog att stämma av med. Jag ville ju följa det som vi gemensamt kommit fram till och inte behöva säga att kollat serier halva nätterna och haft alla mina notiser på… Vid senaste mötet hade det gått 2 månader sen sist och nu kan jag hålla detta själv. Det har blivit ett beteende. Ett så bra beteende!!

Jag sover bra, jag är produktiv på dagarna, hetsar inte lika mycket som innan och jag blir inte lika lätt irriterad.

 

Följ mig här:

Vill du ha fler tips, nyttiga recept och inspiration, följ mig gärna på FacebookBloglovin’ eller InstagramDu kanske även gillar detta

15 kommentarer

Jen 13 februari, 2018 - 07:51

Skönt! Bra att du har hittat en struktur som fungerar

Svara
Cecilia Folkesson 14 februari, 2018 - 14:30

Det har verkligen blivit min räddning!!!
// Cecilia

Svara
Sara 13 februari, 2018 - 08:43

Hej Cecilia!
Så skönt att höra att du mår bättre nu! Jag har också stressat alldeles för mycket, har haft alldeles för hög arbetsbelastning på jobbet , har 2 barn med särskilda behov, samt tampats med egen sjukdom. Jag kom ofta på mig själv med att ha axlarna uppe vid öronen och hålla andan i tid och otid. Inte bra!
Vill tipsa om en bok som jag lyssnar på just nu;
”Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda”, av Olof Röhlander. Han beskriver hur man kan tänka och handla för att bli en riktig livsnjutare.
Ha en fin dag!
Kram Sara

Svara
Cecilia Folkesson 14 februari, 2018 - 14:30

Åh, det där med axlarna känner jag igen….
Tack för boktipset! Ska ladda ner 🙂

Stressa lugnt nu!

Kram

Svara
Mickan 13 februari, 2018 - 10:19

Vad skönt du mår bättre och att du tog ansvar för din hälsa! Så många som bara tuffar på! Jag gör det själv emellanåt. Kommer ofta på mig själv att försöka effektivisera allt, verkligen allt. Hur kan jag plocka ur diskmaskinen snabbare? Vilken väg går snabbast att köra? Tar med ngt upp/ner varje gång jag går upp eller ner osv. Men jag är medveten om det och arbetar med det. Gör ofta andningsövningar och försöker gå på yoga varje vecka. Är också en listmänniska men mina listor tenderar bli för långa och då blir de en stress i sig. Men jag känner jag har många redskap och påminner mig själv så ofta jag kan. Jag är lite allt eller inget… 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 14 februari, 2018 - 14:28

det gäller att ha koll på att man stressar för mycket bara 🙂 Haha, jag brukar också göra så. Och så går det bara ännu mer sakta, för att man tappar allt och häller ut och får städa upp, hahah!

Jag vill också börja yoga ordentligt, men kommer inte igång! Har du ngt bra tips?

Angående listorna; håll dem korta och skriv bara ner det som måste göras och det som är rimligt, annars blir det som du säker: STRESS!!

Ha en fin dag,
/cecilia

Svara
Mickan 15 februari, 2018 - 21:56

Oh ja! Många onödiga städningar. ”Jag borde kunna bära både glas, tallrik, ostkupa och vattenkanna på en gång till diskbänken…” Hahaha!

Jag försökte komma igång med yoga hemma, finns lite olika på nätet. Yoga with adrienne på youtube, yogobe.se men jag lyckades inte komma igång med det riktigt så jag har börjat gå på i alla fall en klass i veckan och sen försöker jag utgå lite från det hemma sen. Tar kanske ett tag innan man kommer in i det men det är så skönt och det gör verkligen skillnad! Lycka till 🙂

Och ja, ska korta ner listorna. Läste någonstans att man bara ska ha tre punkter men då kommer ju mina listor vara typ : 1. Laga mat 2. Diska 3. Tvätta

Svara
Cecilia Folkesson 21 februari, 2018 - 15:39

Tack för tips på yogan, ska kolla det 🙂

// Cecilia

Svara
Julia Petersson 13 februari, 2018 - 23:29

Hej,
Jag skulle verkligen rekommendera Andningsövningar för alla som är stressade (man kan kalla det mindfulness). Det ger så mycket och behöver inte ta längre tid än ett par minuter! Vår andning är superviktig och sker ofta per automatik men vi kan ta kontrollen över den! Ex. andas in 5 sek och ut 5 sek. Upprepa 5 gånger. Klar! 🙂 Kan genomföras vart som och ett lugnare sinne kommer infinna sig!
. Julia

Svara
Cecilia Folkesson 14 februari, 2018 - 14:18

Hej Julia,
Håller med dig! Det gör sån skillnad!

Tack <3

// Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More