egenföretagare

5 år som egenföretagare – så har det gått!

av Cecilia Folkesson

Näringsliv Ulricehamn

 

När jag startade mitt företag fick jag ofta höra: “det kommer ta fem år innan det rullar.”

Nu har det gått ganska exakt fem år nu – och hur det går? It´s rollin´! 

 

Men att driva företag är ju inte bara ett rullande. Speciellt inte som egenföretagare. Man ska ha koll på skatter, moms, arbetsgivaravgifter, årsbokslut etc och det kan vara ganska ensamt.

Jag har drivit mina sociala kanaler som aktiebolag under ungefär fem år och det har absolut inte varit en spikrak väg framåt, men det har varit en väldigt rolig väg! Här kommer mina fem bästa tips:

 

egenföretagare

 

Mina 5 bästa tips som egenföretagare

 

Lär dig sälja
Sälja är bland det viktigaste – något jag blivit så mycket bättre på de senaste åren. Ta fram en bra idé, presentera den på ett säljande sätt och se ditt värde. Och våga ta betalt!

 

Sätt upp mål
Att sätta upp mål är superviktigt. Jag har både långsiktiga mål över fler år och delmål på vägen. Det kan vara allt från nya kunder till omsättning.

 

Ha stenkoll på ekonomin
De första tre åren hade jag väldigt dålig koll på ekonomin i företaget och kände mig extremt stressad över det. Men sen jag satt mig in i mina siffror har jag full koll på likviditeten – vilket är fantastiskt härligt och har minskat stressen enormt!

 

Fira framgång
En av baksidorna med att driva eget är att man inte har någon att fira framgång (och tackla motgångar) med. Jag brukar åka iväg två gånger om året – för att fira, få inspiration, planera kommande halvår och jobba 100% ostört i några dagar. (Ni med barn vet.) Ser alltid fram emot dessa dagar!

 

Hjälp med bokföringen
Det finns många automatiserade bokföringstjänster online som hjälper dig med bokföringen. Det har underlättat väldigt mycket för mig. Du kan även få hjälp med att starta företag.

Inte riktigt redo att starta företag med sitter inne på massa kunskap? Då kan man alltid frilansa och använda tjänster för det på nätet. Du skickar fakturor, de betalar ut lön till dig och du slipper tänka på bokföring och annat som inte är lika kul.

 

 

egenföretagare

 

Vara företagare i Ulricehamn

När vi flyttade till Ulricehamn hyrde jag kontor på Kvarter Väveriet och fick besök av NUAB – Näringsliv Ulricehamn. Näringsliv Ulricehamn anordnar flera aktiviteter för företagare bland annat dessa:

 

Fredagsklubben
Fredagsklubben är ett frukostmöte med inbjudna föreläsare (första fredagen varje månad)  som arrangeras i samarbete mellan Företagarna och Näringsliv Ulricehamn AB.

Alla företag är välkomna, oavsett om medlemskap i Företagarna eller ej.

 

Dialoglunch

Med jämna mellanrum bjuder Näringsliv Ulricehamn in alla företagare som har verksamhet eller affärer i Ulricehamns kommun till Dialoglunch. Där man har möjlighet att träffa andra företagare, kommunala tjänstemän och politiker.

 

 

Väveriet UlricehamnNäringsliv Ulricehamn

Kvarter Väveriets Industrial Cowork ligger 500 meter från centrum och är helt nyrenoverade kontorshotell i olika storlekar. Passar egenföretagare perfekt – man får både sällskap och bra pris på små mysiga kontor.

 

 

Elcykel Ecoride

 

Ta dig runt i Ulricehamn

Jag brukar ofta skämta om att Ulricehamn är “Sveriges backigaste stad” – och backigt är det. Men samtidigt väldigt nära till allt. Min lösning har blivit elcykel. Perfekt att ta sig ner till kontoren i stan, till lunch på ett av många mysiga lunchställen för att sen åka förbi Ica Tornet innan barnens träningar på Lassalyckan.

Vardagsmotion + Miljösmart!

 

 


Mer info om Ulricehamn

Boiulricehamn.se
Näringsliv Ulricehamn 
Lassalyckan.se

 

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More