ugnsrostad butternutpumpa

3 goda glutenfria recept med pumpa

av Cecilia Folkesson

Pumpasäsongen är äntligen här!

Pumpa kan användas till många olika typer av maträtter. Jag har samlat några av mina bästa pumparecept här:

 

Pumpavåfflor

glutenfria våfflor

(Ca 4 st)

  • 2 ägg
  • 1 dl pumpapuré (se nedan)
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 2 msk kokosolja
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/4 tsk mald ingefära
  • 1/4 tsk mald muskotnöt
  • 1 nypa mald nejlika
  • 1/4 tsk salt
  • (+ ev 1 msk sötning)

 

Gör så här:

  1. Värm upp våffeljärnet.
  2. Vispa upp äggen och blanda ihop med pumpapuré, smält kokosolja och ev sötning i en skål.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en mindre skål.
  4. Vänd ner de torra ingredienserna i pumpasmeten och blanda försiktigt ihop.
  5. Grädda 3-4 våfflor.

Servera med till exempel vispad kokosgrädde, eller stekta äpplen med pekannötter, lite kokossocker och kanel.

 

 

Rostad muscatpumpa

muscatpumpa

  • Muscatpumpa
  • Grönkål
  • Svartkål
  • Vitlök (några klyftor)
  • Olja eller smör
  • Äppelcidervinäger
  • Hasselnötter
  • Ädelost (Kan bytas mot näringsjäst för en vegansk rätt, eller skippas helt.)
  • Salt & nymald svartpeppar

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Skala pumpan och skär i skivor. Ca 0,5-1 cm tjocka. 
  3. Lägg pumpan på bakplåtspapper, ringla över olja, salta och peppra och ugnsbaka tills de är mjuka och fått färg – ca 20 minuter.
  4. Medans pumpan är i ugnen – skär bort den hårda mittdelen på kålen och hacka grovt.
  5. Hacka vitlöken.
  6. Fräs kål och vitlök i smör eller oja (jag använder smak- och luktfri kokosolja.)
  7. Slå på en skvätt äppelcidervinäger och smaka av med salt och peppar.
  8. Toppa kålen med pumpan och strö över rostade hasselnötter (rostade får en mycket godare smak) och lite ädelost.

 

 

Pumpamuffins

pumpamuffins paleo glutenfria

(ca 12 st)
7 dl butternutpumpa
4 ägg
2 dl kokosmjöl
0,5 dl kokosolja
1 msk pepparkakskrydda
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
1 msk äppelcidervinäger
Pumpafrön

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala, gröp ur och riv pumpan på den fint.
  3. Blanda pumpan med ägg, smält kokosolja och äppelcidervinäger.
  4. Blanda ihop kokosmjöl, kryddor och bikarbonat i en annan skål.
  5. Rör ihop allt och klicka ut i muffinsformar.
  6. Strö över pumpafrön och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. 

 

 

BONUS – Spagettipumpa

Spagettipumpan är en annorlunda typ av pumpa som passar utmärkt att ha som tillbehör eller istället för vanlig pasta.
Man ugnsbakar den och gröper/drar ut innehållet med gaffel.

Så här gör du

 

Spagettipumpa så gör duSpagettipumpa så gör du

Spagettipumpa så gör du

 

 

0 Kommentar
0

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More