Pumpasäsongen är äntligen här!
Pumpa kan användas till många olika typer av maträtter. Jag har samlat några av mina bästa pumparecept här:
Pumpavåfflor
(Ca 4 st)
- 2 ägg
- 1 dl pumpapuré (se nedan)
- 0,5 dl kokosmjöl
- 2 msk kokosolja
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk kanel
- 1/4 tsk mald ingefära
- 1/4 tsk mald muskotnöt
- 1 nypa mald nejlika
- 1/4 tsk salt
- (+ ev 1 msk sötning)
Gör så här:
- Värm upp våffeljärnet.
- Vispa upp äggen och blanda ihop med pumpapuré, smält kokosolja och ev sötning i en skål.
- Blanda ihop de torra ingredienserna i en mindre skål.
- Vänd ner de torra ingredienserna i pumpasmeten och blanda försiktigt ihop.
- Grädda 3-4 våfflor.
Servera med till exempel vispad kokosgrädde, eller stekta äpplen med pekannötter, lite kokossocker och kanel.
Rostad muscatpumpa
- Muscatpumpa
- Grönkål
- Svartkål
- Vitlök (några klyftor)
- Olja eller smör
- Äppelcidervinäger
- Hasselnötter
- Ädelost (Kan bytas mot näringsjäst för en vegansk rätt, eller skippas helt.)
- Salt & nymald svartpeppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala pumpan och skär i skivor. Ca 0,5-1 cm tjocka.
- Lägg pumpan på bakplåtspapper, ringla över olja, salta och peppra och ugnsbaka tills de är mjuka och fått färg – ca 20 minuter.
- Medans pumpan är i ugnen – skär bort den hårda mittdelen på kålen och hacka grovt.
- Hacka vitlöken.
- Fräs kål och vitlök i smör eller oja (jag använder smak- och luktfri kokosolja.)
- Slå på en skvätt äppelcidervinäger och smaka av med salt och peppar.
- Toppa kålen med pumpan och strö över rostade hasselnötter (rostade får en mycket godare smak) och lite ädelost.
Pumpamuffins
(ca 12 st)
7 dl butternutpumpa
4 ägg
2 dl kokosmjöl
0,5 dl kokosolja
1 msk pepparkakskrydda
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
1 msk äppelcidervinäger
Pumpafrön
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Skala, gröp ur och riv pumpan på den fint.
- Blanda pumpan med ägg, smält kokosolja och äppelcidervinäger.
- Blanda ihop kokosmjöl, kryddor och bikarbonat i en annan skål.
- Rör ihop allt och klicka ut i muffinsformar.
- Strö över pumpafrön och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
BONUS – Spagettipumpa
Spagettipumpan är en annorlunda typ av pumpa som passar utmärkt att ha som tillbehör eller istället för vanlig pasta.
Man ugnsbakar den och gröper/drar ut innehållet med gaffel.