Har du testat Jamu ännu?
Jamu är en traditionell Indonesisk dryck som har använts som naturmedicin i över 1000 år.
Ingredienserna varierar något – detta är min favorit:
Gurkmeja
Gurkmeja är ett av det starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns. När man använder gurkmeja är det bra att även tillsätta lite svartpeppar då piperin i peppar ökar upptaget av kurkumin som finns i gurkmejan.
Du kan även använda färsk gurkmeja – men var försiktig med fläckar då de är svåra att få bort.
Ingefära
Ingefära är antibakteriell och bra för immunförsvaret. Perfekt vid halsont då ingefäran ska ha effekt både på bakterier och virus.
Honung
Honung kan hämma tillväxten av bakterier. Tänk på att många av honungens bakteriedödande ämnen förstörs vid upphettning. Flytande honung innehåller ofta tillsatt socker och är då uppvärmd, så välj en bra naturlig honung.
Citron
Citron innehåller mängder av C-vitamin och är perfekt vid förkylningar. Citron är även basiskt som gör det till en bra start på dagen! Välj gärna ekologisk citron.
Jamu – Recept
(1 flaska)
- 1 stor bit ingefära, ca 1-2 msk
- Gurkmeja (1 stor färsk bit eller 1 msk pulver)
- 1 citron
- 1 msk honung
- 1 nypa svartpeppar
- Vatten 2-5 dl (beroende på hur starkt man vill ha det)
Skala ingefäran, pressa citronen och mixa tillsammans med gurkmejan, honungen och vattnet i en bleder. Mixa slätt och sila. Häll på flaska och ha i kylen.
Du kan dricka en shot eller späda ut med vatten i vanligt glas.