nyttigt bröd nyttigt godis

Nyttigt bröd och godis – de mest populära inläggen

av Cecilia Folkesson

Alltså detta är spännande tycker jag.

De flesta som väljer att äta nyttigare mat (vad man nu menar med nyttigare mat – det är såklart individuellt) väljer ofta att skippa bröd och godis. Visst – man undviker även annat, men just bröd och godis ligger oftast på topplistan.

Så vad är då så lustigt? Jo – just bröd och godis är de recept som söks, läses och delas mest på ceciliafolkesson.se

Samtidigt kan jag absolut förstå anledningen, man vill hitta bra substitut för det man saknar mest när man lagt om sin kost.

 

Inte alltid bra med substitut

Men att hitta substitut för sina tidigare eventuella laster är inte alltid att föredra. Många av oss har ett sockerbegär – jag är definitivt en av dem. Vanligt bröd innehåller massa kolhydrater som i sin tur omvandlas till glukos i kroppen, med andra ord socker. Godis innehåller som alla vet mängder av socker.

Ofta är det alltså inte just brödet vi saknar, utan det som händer i kroppen när vi äter bröd.

Människan är skapt att dra sig till söta saker. Och från början var det en livsnödvändighet för oss. På hösten behövde vi bunkra upp med socker (till exempel vildäpplen som förövrigt inte är i närheten så söta som äpplena vi köper i matbutiken idag) för att öka på fettlagret inför den kalla vintern.

När man bakar nyttigare brödalternativ och nyttigare varianter av godis påminns vi också om precis de sakerna. Bröd och godis. Och i många fall är det lättare att falla tillbaks i gamla spår.

Hänger ni med hur jag menar?

 

Nyttigt bröd och godis – mina bästa recept

Många kan hantera detta och har inte ett extremt sockerbegär. Då kan man absolut baka nyttigare bröd och göra hemmagjort godis och sötsaker. Men det är inget jag tycker man ska äta allt för ofta. (Det gör man självklart som man vill.)

Har man ett stort sockerbegär – skippa godisrecepten, de innehåller sötning, även om jag använt nyttigare och bättre alternativ. För även om innehålet är dadlar kommer det höja ditt blodsocker och du kommer inte bli av med ditt sockerbegär. Yaconsirap är en bra alternativ sötning som inte höjer ditt blodsocker och samtidigt är bra för tarmbakterierna. Men du upplever den söta smaken och vill gärna ha mer.

Här hittar du mina bästa recept på nyttigt bröd och godis – om du nu väljer att äta det trots allt ; )

 

Nyttigt bröd glutenfritt bröd havremjölVeganskt glutenfritt frö & nötbröd

 

glutenfria kikärtsfrallorKikärtsfrallor

 

Frö & nötbröd  – paleovänligt

 

Nyttigt bröd Glutenfria morotsfrallor

 

Nyttigt bröd zuccinifrallor jordnötssmörGlutenfria zucchinifrallor

 

jordnötsfudge sockerfriJordnötsfudge med kokos och vanilj

 

kokoskulorSyrliga kokoskulor

 

gelégodis med bärGelégodis 

 

mörk choklad med kakaosmörHemmagjord mörk choklad

 

nyttiga chokladpraliner valnötChokladdoppade rawbollar 


Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!

 

Du kanske även gillar detta

1 Kommentar

Jennie 11 september, 2019 - 21:32

Jag är helt med på ditt resonemang, men jag tänker också att det kan vara så att det önskas alternativ till övriga familjemedlemmar, typ barnen . Jag gillar att läsa dessa typer av recept, även om jag sällan bakar nåt, fast jag (barnen) har några favoriter, frikostmuffins med morot och bananpannkaka i ugn.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More