Veganskt glutenfritt fröbröd

Veganskt glutenfritt fröbröd

av Cecilia Folkesson

Nu har jag äntligen fått till ett veganskt glutenfritt fröbröd – alltså ett glutenfritt bröd utan ägg.

 

Jag testade att göra om mitt gamla recept på glutenfritt frö- och nötbröd genom att byta ut ägget mot kikärtsspad vilket inte fungerade. Så det behöver ni inte testa 😉

Detta bröd innehåller glutenfria havregryn och det brukar vara enkelt att hitta i en vanlig matbutik. Är man inte känslig mot gluten fungerar det såklart lika bra med vanliga havregryn. Jag ar använt yaconsirap – vilket är en sötning som faktiskt är nyttig. (Läs mer om yaconsirap här) Jag har inte hunnit testa om brödet blir lika bra utan – men gissar att det borde funka utmärkt.

Brödet är supergott att toppa med tahini, avokado, tomat och basilika eller så gör man det barnvänligt och serverar med ost och grönsaker. För barnen gillade faktisk detta bröd! (Vilket ger det ett ännu bättre betyg!)

 

Veganskt glutenfritt fröbröd

Veganskt glutenfritt fröbröd

(1 brödlimpa)

3 dl glutenfritt havregryn
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
2 msk chiafrön
3 msk fiberhusk
1 tsk salt

0,5 dl kokosolja
3,5 dl kokhett vatten
2 msk yaconsirap (eller annan flytande sötning)

 

Gör så här:

– Sätt ugnen på 175° C.
– Grovhacka nötterna.
– Blanda alla torra ingredienser i skål.
– Smält kokosoljan.
– Rör ihop den torra blandningen med kokosolja, sötning och kokhett vatten.
– Blanda noga och låt stå i ca 30 minuter.
– Tryck ut i en brödform klädd med bakplåtspapper.
– Grädda i 30 minuter
– Ta ut brödet från formen – vänd på det och grädda upp-och-ner i ytterligare 25-30 minuter. (Håll kolla på färgen på brödet.)
– Låt svalna.

 

Veganskt glutenfritt fröbröd

 

Tips:

Blötlägg gärna nötter och fröer över natten innan du bakar brödet.
Det gör bland annat nötter mer lättsmälta och näringsupptaget blir bättre.
Läs mer om blötläggning/aktivering här

Vill du inte ha kokossmak på brödet, använd en kokosolja utan smak/lukt eller använd en annan olja, t.ex. olivolja.

Förvara brödet i kylskåp och rosta gärna skivorna – så blir det om ännu godare!

 

Veganskt glutenfritt fröbröd

 


Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!

 

Du kanske även gillar detta

5 kommentarer

Lena Persson 3 oktober, 2019 - 08:53

Hej!
Tänker baka ditt bröd, tål dock inte hasselnötter el sötmandel, tips på vad jag kan ta istället!
Eller skall jag utesluta det helt.
Du har ett väldigt inspirerande Instagram konto.

Mvh
Lena

Svara
Cecilia Folkesson 3 oktober, 2019 - 13:38

Hej Lena,
tack så mycket – kul att höra <3

Du kan använda mer och fröer och andra nötter (om du tål andra). Bara mängden är ungefär samma så spelar det ingen roll 🙂

Ha en fin dag,
/ Cecilia

Svara
Josefine 16 april, 2020 - 13:37

Supergott blev det!

Svara
Snabba glutenfria frukostar – 3 nyttiga recept - ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa 8 maj, 2020 - 17:05

[…] Här hittar du recept på detta veganska glutenfria fröbröd […]

Svara
aino 1 juni, 2020 - 21:27

Håller med – supergott!!
Om man vill göra det LCHF-vänligt – vad kan man ersätta havregrynen med då?

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More