Hemmagjort nyttigt godis

Hemmagjort nyttigt godis med choklad och nötsmör

av Cecilia Folkesson

Finns det något bättre än hemmagjort nyttigt godis med choklad och nötsmör?

Nej – jag tror inte det! Kombinationen choklad och nötsmör är så väldigt god och man kan göra så mycket olika goda kombinationer.

 

Sockerinnehåll i hemmagjort nyttigt godis

Det bästa med att göra eget godis är att man själv bestämmer hur mycket socker – och vad för typ av socker man vill använda. Även om det står en viss mängd sötning i ett recept – börja med mindre och smaka av under tiden.

Har man ett sockerbegär tycker jag man kan skippa dessa recept. Även om recept på godis och efterrätter klassas som “nyttiga” kan de både påverka blodsocker och öka sötsug.

Jag brukar inte äta sötsaker speciellt ofta men när jag väl gör det väljer jag dessa hemmagjort nyttigt godis istället för syntetiskt godis som endast innehåller tomma kalorier och kemiskt innehåll och därför inte någon näring alls.

Läs mer: Alternativa sötningar

 

Skillnad på nötsmör och nötsmör

Nu finns flera alternativ på nyttigare nötsmör i butikerna och det brukar vara enkelt att hitta. Men ett nötsmör som ofta brukar innehålla massa socker är jordnötssmör. Förvisso är jordnöten ingen nöt – utan klassas som baljväxt.

Så nästa gång du letar nötsmör i matbutiken – kolla innehållsförteckningen. 

Jag brukar köpa mina nötsmör hos Bodystore [adlink] där det finns flera olika bra alternativ men man kan enkelt göra eget nötsmör hemma.

Läs mer: Så gör du hemmagjort nötsmör

 

Vilken mörk choklad väljer man?

Det beror helt på vad man är ute efter. Man kan absolut använda en 70% mörk choklad från matbutiken. Tänk på att vissa kan innehålla mjölk och de innehåller socker även om det inte behöver vara speciellt mycket. Det finns även finare raw mörk choklad med bättre sötning men då dyrare.

Tips: Gör hemmagjord mörk choklad

 

 

Hemmagjort nyttigt godis Peanut butter cups

Har du varit i USA har du förmodligen ätit en hel del peanut butter cups. Innehållet på de man köper är såklart inte optimalt men de är väldigt enkelt att göra dessa själv. Glöm inte att toppa med havsalt/flingsalt. Väldigt gott!

Recept på peanut butter cups finns här

 

glutenfria snickerskakor utan sockerSnickersrutor

Dessa snickersrutor innehåller nötter, dadlar och kokosolja. Man kan byta ut nötter och nötsmör mot de alternativ man gillar bäst.

Här hittar du recept på nyttigare snickersrutor

 

Hemmagjort nyttigt godis Jordnötsfudge med kokos och vanilj

Vill du slänga ihop något riktigt snabbt – testa jordnötsfudge i helgen! Föravar i frysen och ta fram en liten stund innan servering.

Recept på jordnötsfudge

 

 


Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!

 

0 Kommentar
0

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More