Innehåller Adlinks
Visste du att det är superenkelt att göra hemmagjord mörk choklad? Och för grundrecept behöver du endast tre ingredienser!
Hemmagjord mörk choklad är ett väldigt bra alternativ till lördagsgodis och ett extra lyxigt tillbehör till kaffet.
Jag hade en påse blandade bär och nötter jag använde, men det går lika bra att använda kokosflingor, frön, lakritspulver, hackade nötter eller frystorkade hallon eller jordgubbar. Eller så häller man ner chokladen i pralinformar med en nypa havssalt.
Vill man ha chokladen sötare, öka mängden sötning något.
Hemmagjord mörk choklad
(Grundrecept)
1 dl kakaosmör
1 dl kakao (gärna raw)
ca 2 msk yaconsirap eller annan sötning
(+ en nypa salt)
Gör så här:
– Smält kakaosmöret i vattenbad.
– Blanda i kakao och sötning. Blanda ordentligt och smaka av med en nypa salt.
– Häll chokladen över den fyllning du valt. Jag hällde min choklad över nötter och bär på en plåt med bakplåtspapper.
– Ställ in i kylen (eller frys) och låt stelna.
– Bryt i bitar. Förvara i kylskåp. (Om det blir något över vill säga 😉 )
Mer om yaconsirap
Jag sötar min choklad med yaconsirap som har en lite nötig smak. Yaconsirap tycker jag är en bra sötning då den innehåller både kalium, antioxidanter och inulin som gynnar de goda tarmbakterierna. Det tas heller inte upp av kroppen och påverkar därmed inte blodsockret.
2 kommentarer
Detta är ett gott recept. Gör det just nu med havssalt under. Ska göra med nötter och bär med, nästa vecka. Tack för receptet
En fråga, hur mycket är 1 dl i gram, vet inte hur jag ska få ner kakaosmöret i mitt decilitermått..
Perfekt att doppa blivande bountybollar i och har även gjort bräck. Så spännande att smaka!!
Tack för receptet!