folkesson mat

10 saker som jag totalförbjudit hemma!

av Cecilia Folkesson

Listor är alltid kul. Och negativa inlägg uppskattas ALLTID även om de flesta försöker hävda att de älskar positivitet mer än något annat 😉

Denna vecka handlar listan om saker jag inte tycker är okej hemma. Eller rättare sagt – saker jag totalförbjudit. (Vissa dock med viss modifikation.)

 

10 saker som jag totalförbjudit hemma:

1. Läsk

Detta är superviktigt för mig. Det kommer inte in en flaska läsk innanför våra dörrar. Visst – barnen kan få läsk nån gång då och då. Men det finns aldrig hemma hos oss. Och kommer aldrig finnas.

 

2. Vanliga ägg

Har man ätit ekologiska ägg kan man nog inte ens gå tillbaks till “vanliga” ägg smakmässigt. Håller du med?
Läs mer: Vad betyder koden på dina ägg?

 

3. Sköljmedel

Att sköljmedel är dåligt vet väl de flesta vid det här laget. Och det gör inte bara skada för kläder och natur utan även för oss. Jag använde ättika och vatten som sköljmedel lite då och då. Annars skippar jag det helt.
Läs mer: Därför ska du skippa sköljmedlet

 

4. Vitt socker

Det finns väldigt mycket bättre sötningar än vitt socker. Överlag försöker jag få mina barn att äta ytterst lite socker och samtidigt få dem att förstå vad socker gör med kroppen. Jag har listat några alternativa sötningar här.

Läs mer: Är socker verkligen så farligt?

 

5. Buljong

Vanlig buljong innehåller ofta MSG/Glutamat. Nu hittar man enkelt bra naturliga/ekologiska alternativ.

 

6. Saft

Precis som läsk är detta helt menlöst att ha ståendes hemma anser jag. Har man saft hemma kommer barnen tjata om saft. Garanterat. Sen att grannen kommer in med en flaska saft av bären killarna plockat åt henne – helt ok! Men det dricks på helgen. Med måtta tills flaskan tar slut. Och med tanke på att jag vet vart grannen får sina bär från (vår trädgård) kommer det dröja tills nästa flaska dyker upp)

 

7. Kakor och bullar

Precis som med läsk och saft – helt onödigt att ha liggandes hemma. Vi bakar nån gång då och då istället. Barnen är med, de ser vad det innehåller och det blir något kul att göra tillsammans. Och mycket godare också såklart!
Alla mina recept finns här

 

8. Fri tillgång till godis

Vi kör lördagsgodis hemma hos oss. En gång i veckan. Och då gäller antal bitar. För våra barn fungerar det absolut inte med fri tillgång – då hets-äts det upp på två röda. Alltihop.

 

9. Onödiga halvfabrikat

Visst – det kan tillagas en falukorv hemma hos oss. Inte om jag fick bestämma– men vi är ju tydligen fler i familjen 😉 Men största delen av vår mat gör vi från grunden. Utan gluten och mjölkprodukter.

 

10. Fortnite

Äntligen kan jag säga att Fortnite inte förekommer hemma. När vi flyttade i julas förbjöd jag killarna att spela Fortnite (läs mer om det här) och nu är det som det aldrig funnits. Så glad för det!

 

 


Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!

 

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

Anette Zälter 7 september, 2019 - 09:32

Tack, Cecilia för all inspiration du ger. Följer dig på insta och är så tacksam för många nya tips och recept. Äter själv också glutenfritt och laktosfritt, äter helst mjölkfritt egentligen, men blir väldigt lite mjölkprodukter över lag, allt tillsammans med råd också från min dietist på Endoskopienheten Mölndal
Op för tjocktarmscancer i årsskiftet dec – 19. Där 40 cm av tjocktarmen, tumören och lymfkörtlar togs bort. Inväntar nya provsvar efter senaste koloskopi i maj, då vi utreder trolig microColit, annan kronisk inflammatorisk tarmsjukdom..
Äter enl FodMap, på inrådan av dietisten och tycket det går bra.
Så är så tacksam för många av alla dina inlägg med pepp och uppmuntran i matdjungeln. Rekommenderar även din sida till vänner ☺️
Fortsätt med det viktiga du gör. Tack ❤️ /Anette Zälter Hönö

Svara
Jessica 12 oktober, 2020 - 13:17

“Vanlig buljong innehåller ofta MSG/Glutamat. Nu hittar man enkelt bra naturliga/ekologiska alternativ”.
-Detta är svårt, vi köper heller inte fonder. Jag har kokat egen buljong, men det är ett mixter, har blivit väldigt exklusiva (dyra) och ändå inte så goda. Var hittar du/hur fixar du dessa “smakförstärkare” när behov finns.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More