Vitaminer och mineraler för ämnesomsättningen

av Cecilia Folkesson

helhetshälsa bodystore

 

TIPS –  Vitaminer och mineraler för sköldkörteln och ämnesomsättningen + 2 recept!

Sköldkörteln är en liten körtel i halsen som spelar en viktig roll i kroppens hormonsystem. Den tillverkar hormonerna T3 och T4, som styr kroppens ämnesomsättning. 

Om du upplever onormal trötthet eller överaktivitet så kan det vara bra kolla upp sina nivåer av sköldkörtelhormoner.

Missa inte recepten längre ner!

 

Hos Helhetshälsa hittar du kosttillskott som kan hjälpa till att stötta din sköldkörtel och ämnesomsättning:

 

Eko-Jod

Stödjer produktionen av sköldkörtelhormoner och sköldkörtelns normala funktion.
Genom kosten: Jodberikat salt, fisk, skaldjur, ägg

Här kan du köpa Eko-Jod

 

B-vitamin

Bidrar till normal energiomsättning.
Genom kosten: animalier, nötter, frön, bönor, fullkornsprodukter

Här kan du köpa B-vitamin

 

Selen

Bidrar till normal sköldkörtelfunktion
Genom kosten: paranötter, fisk, skaldjur, ägg

Här kan du köpa Selen

 

Zink

Bidrar till normal omsättning av fett, protein och kolhydrater
Genom kosten: animalier, nötter, frön, baljväxter

Här kan du köpa Zink

 

 

matig sallad

 

Matig sallad med linser och sötpotatis

  • Sötpotatis
  • Förkokta gröna linser
  • Ruccola
  • Tomater
  • Storbladig persilja
  • Salladslök
  • Fetaost
  • + tahinidressing (se recept längre ner)

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tärna sötpotatisen och rosta i ugnen tillsammans med olja och salt i ca 20 minuter. 
  3. Häll av och skölj linserna. 
  4. Dela tomaterna, strimla salladslöken och grovhacka persiljan. 
  5. Lägg upp ruccola, linser, tomat och varm sötpotatis på en tallrik. 
  6. Toppa med smulad fetaost, salladslök och persiljan. Ringla över tahinidressing.

 

Tahinidressing

  • 1 msk vit tahini
  • 1 liten klyfta vitlök, pressad
  • Citronsaft efter smak
  • Vatten (späd till lagom konsistens)
  • Salt

 

 

Glutenfritt Fröbröd

 

Glutenfritt enkelt fröbröd

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser.
  3. Klä en brödform, ca 25 x 11 cm med bakplåtspapper och tryck ner degen i formen.
  4. Låt stå i ca 30 minuter innan du ställer in i ugnen.
  5. Grädda i 1 timma.
  6. Ta ut brödet ut formen, lägg upp-och-ner på galler och låt stå i eftervärme i ugnen i ca 1 timma.
  7. Skiva upp, frys in och rosta.

 

Missa inte receptarkivet

Besök mitt receptarkiv för hundratals nyttiga glutenfria frukostar, mellanmål, efterrätter smoothies mm.

 

 


Följ mig här

Här kan du följa mig för fler tips, recept och inspiration:

Instagram
Facebook
Nyhetsbrev

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More