TIPS – Vitaminer och mineraler för sköldkörteln och ämnesomsättningen + 2 recept!
Sköldkörteln är en liten körtel i halsen som spelar en viktig roll i kroppens hormonsystem. Den tillverkar hormonerna T3 och T4, som styr kroppens ämnesomsättning.
Om du upplever onormal trötthet eller överaktivitet så kan det vara bra kolla upp sina nivåer av sköldkörtelhormoner.
Missa inte recepten längre ner!
Hos Helhetshälsa hittar du kosttillskott som kan hjälpa till att stötta din sköldkörtel och ämnesomsättning:
Eko-Jod
Stödjer produktionen av sköldkörtelhormoner och sköldkörtelns normala funktion.
Genom kosten: Jodberikat salt, fisk, skaldjur, ägg
B-vitamin
Bidrar till normal energiomsättning.
Genom kosten: animalier, nötter, frön, bönor, fullkornsprodukter
Selen
Bidrar till normal sköldkörtelfunktion
Genom kosten: paranötter, fisk, skaldjur, ägg
Zink
Bidrar till normal omsättning av fett, protein och kolhydrater
Genom kosten: animalier, nötter, frön, baljväxter
Matig sallad med linser och sötpotatis
- Sötpotatis
- Förkokta gröna linser
- Ruccola
- Tomater
- Storbladig persilja
- Salladslök
- Fetaost
- + tahinidressing (se recept längre ner)
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Tärna sötpotatisen och rosta i ugnen tillsammans med olja och salt i ca 20 minuter.
- Häll av och skölj linserna.
- Dela tomaterna, strimla salladslöken och grovhacka persiljan.
- Lägg upp ruccola, linser, tomat och varm sötpotatis på en tallrik.
- Toppa med smulad fetaost, salladslök och persiljan. Ringla över tahinidressing.
Tahinidressing
- 1 msk vit tahini
- 1 liten klyfta vitlök, pressad
- Citronsaft efter smak
- Vatten (späd till lagom konsistens)
- Salt
Glutenfritt enkelt fröbröd
- 6 dl glutenfritt havregryn
- 3 dl solroskärnor
- 2 dl pumpakärnor
- 2 dl hela linfrön
- 1 dl chiafrön
- 0,5 dl fiberhusk
- 2 tsk salt
- 1/2 dl olivolja eller smält kokosolja
- 6 dl vatten
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ihop alla ingredienser.
- Klä en brödform, ca 25 x 11 cm med bakplåtspapper och tryck ner degen i formen.
- Låt stå i ca 30 minuter innan du ställer in i ugnen.
- Grädda i 1 timma.
- Ta ut brödet ut formen, lägg upp-och-ner på galler och låt stå i eftervärme i ugnen i ca 1 timma.
- Skiva upp, frys in och rosta.
Missa inte receptarkivet
Besök mitt receptarkiv för hundratals nyttiga glutenfria frukostar, mellanmål, efterrätter smoothies mm.
Följ mig här
Här kan du följa mig för fler tips, recept och inspiration: