vegansk tacos

Vegan Tacos med supergoda tillbehör!

av Cecilia Folkesson

Imorgon är det fredag och som för många fler än oss betyder det säkert tacos. Barnen älskar tacos och det ska helst ätas minst en gång i veckan och just fredagen är ett absolut måste!

Om barnen får välja gäller köttfärs, nachos, gurka, ananas och majs. Och lite creme fraiche. Världens tråkigaste tillbehör om jag får tycka. Jag har hängt endel i Mexico och älskar mexikanskt. Tamales, bönor och salsa är några av mina absoluta favoriter.

Då jag verkligen börjat uppskatta vegetariskt på senaste och gärna mejerifritt slängde jag ihop en vegan taco-kväll. Helt perfekt enligt mig, inte helt perfekt enligt resten av familjen. Men cashew-dippen gick hem! Och den snabbpicklade löken.

 

 

vegan tacos

Vegan taco – Det här behöver du

Salladsblad att servera i
Svart bönor
Massa lime
Koriander
Salsa (gärna hemmagjord)
Avokado

 

sötpotatisaioli

Sötpotais-aioli

Denna aioli är inte vegansk. Men det går lika bra att hoppa över äggulan och minska på oljan.

ca 150 gram sötpotatis
1 äggula
0,5-1 dl neutral olja (jag använde rapsolja)
1 klyfta vitlök
1 msk pressad citron
Salt+peppar

  1. Skala och koka sötpotatisen.
  2. Stavmixa sötpotatis och pressad vitlök tillsammans med äggulan in hög/smal bunke. Tillsätt lite olja i tagen och mixa upp och ner i bunken. Ju mer olja, desto tjockare aioli. 
  3. Smaka av med citron, salt och peppar.

 

cashew sourcream

Cashew sour cream / cashewdip

2 dl naturella cashewnötter
ca 0,5 dl vaten
2 msk pressad citron
2 tsk riktig äppelcidervinäger [annonslänk]
1 nypa salt

  1. Blötlägg cashewnötterna några timmar. 
  2. Skölj av cashewnötterna och kör i blender/matberedare eller med stavmixer tillsamman med nästan allt vatten, citronsaften och äppelcidervinäger. Vill du ha tunnare konsistens, späd med mer vatten.
  3. Smaka av med salt.

 

snabbpicklad rödlök

Snabbpicklad rödlök

2 rödlökar
0,5 dl ättika 12%
1 dl vatten
1 tsk salt

  1. Skiva löken.
  2. Blanda ihop ättika, vatten och salt i en förslutningsbar burk.
  3. Lägg i löken, stäng igen burken och ställ in i kylen. Desto längre den får stå, desto godare, men några timmar räcker om man har bråttom)
  4. Vill man ha “vanlig” picklad lök, tillsätt någon matsked strösocker. Men det behövs absolut inte.

 

Vill man inte köra den måltid all-in, byt ut något av de vanliga tillbehören. En sötpotatis-aioli passar lika bra till fisk och kyckling. Och glöm inte lime. Och massa koriander!

 

Du kanske även gillar detta

7 kommentarer

Anna ML Holm 21 september, 2017 - 22:36

Tack för tipsen!
Jag har ätit veg-tacos med vitkål att servera i, jättesmidigt och gott!

Svara
Cecilia Folkesson 25 september, 2017 - 09:50

Hej Anna!
Väldigt smart och smidigt med vitkål 🙂

Hälsningar Cecilia

Svara
Vildana 12 oktober, 2017 - 18:28
Svara
Carolin 26 oktober, 2017 - 13:08

Hej
Är det färsk koriander som du använder?

Svara
Cecilia Folkesson 26 oktober, 2017 - 22:41

Japp! Alltid färsk 🙂 Så mycket godare!
// cecilia

Svara
Helén Liljeros 31 december, 2018 - 08:11

Hej Cecilia, tack för dina härliga recept
När jag picklar röd lök har jag i en liten tsk honung tillsammans med övriga ingredienser och det blir toppenbra . In i kylen 8-10 tim, gärna över natten…. bara ett litet tips /Helén

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More