“Tänk dig en kost som ger barn och ungdomar rätt förutsättningar till bra inlärning och koncentration i skolan. Svensk skolmat med rena råvaror utan tillsatser, närproducerad, hälsosam och miljövänlig så långt det är möjligt.”
Visst låter det bra? Jag gnäller ofta över dålig mat på förskolorna och i skolan. Jag har försökt få barnens förskola att byta från margarin till smör utan framgång. Men nu kanske vi kan göra det tillsammans!
På naturligmatiskolan.se finns en folder att ladda ner och även en namninsamling. Jag kommer skriva ut denna och ge barnens förskola. Kommer du?
Ett utdrag ur foldern:
Ät gärna
– Ägg, fisk, skaldjur, kyckling och övrig fågel, kött och vilt
– Grönsaker som broccoli, zucchini, aubergine, tomat, gurka, paprika, spenat och ruccola, sallad av alla de slag
– Kålsorter som vitkål, blomkål, brysselkål, rödkål
– Svamp, oliver och avokado
– Lök av alla sorter såsom purjolök, silverlök, schalottenlök och gul lök
– Rotfrukter
– Bär som hallon, blåbär, björnbär
– Kokosfett, smör, ost, vispgrädde, crème fraiche, rapsolja, olivolja, oliver, avokado, nötter
– Vatten, mineralvatten (gärna smaksatta), te, kaffe
Ät ibland
– Frukt
– Mjölk
– Mörk choklad
– Gräddglass utan tillsatser (gjord på endast grädde, socker, bär)
Ät inte
– Drycker som läsk, cider, saft, juice, sportdryck, mjölkchoklad
– Färdiga fiskpinnar, korv så kallade hots/hot dogs
– Lättprodukter och lightprodukter
– Margarin, Matolja, majsolja, solrosolja