cecilia folkesson

Mina åsikter om LCHF.

av Cecilia Folkesson

Karins skrev:
Vad säger du om LCHF debatten som är aktuell nu igen. Det finns ingen långsiktig forskning som visar på att LCHF är bra i längden. Bra så länge man går ner i vikt (om man lider av fetma) och mellan 6 månader till 2 år men sedan hävdar vissa läkare att risken för cancer ökar markant i framförallt colon. Självklart ska man utgå från sig själv, vad som funkar för mig osv men som bloggare har man väl ändå ett visst ansvar eller hur känner du?

Min bakgrund
När jag var var gravid första gången påpekade många att jag aldrig skulle bli i den form jag var innan jag blev med barn. Skulle aldrig kunna komma i mina gamla jeans osv. Och jag svalde såklart det med hull och hår. Passade mig för vad jag åt och försökte röra på mig så mycket jag orkade. Men när Zion kom tog det inte lång tid innan jag såg ut ungefär  som jag gjorde innan jag blev gravid. Något degigare dock.. Jag hann aldrig börja träna ordentligt innan jag blev gravid igen. Denna gång visste jag att jag kunde komma tillbaks till mitt gamla jag och såg min graviditet som en chans att frossa. Och med frossa menar jag godis, glass kakor mer godis… och så höll det på. 25 kilo gick jag upp. Dubbelt så mycket som under första graviditeten. Sjukt kan jag tycka nu i efterhand, men jag har alltid tänkt på vad jag ätit så det var lite gött att få “unna sig”. Jag inser ju nu att jag hade ett sockerberoende och därför var det jobbigt att hålla sig ifrån socker och därför tyckte jag det var en bra tid att frossa. Jag skulle ju ändå bli tjock.

Några veckor efter Sid var född vägde jag 74 kilo. 14-16 kilo över min normalvikt. Då bestämde jag mig för att testa LCHF. Jag hade läst mycket om det, och visste hur och varför det funkar. Jag började lite smått när jag ammade att dra ner på socker (bröd, ris, pasta osv) och körde all in när jag ammat klart. Sedan dess har jag hållt mig till LCHF. Inga “fusk-dagar” eller frossar-helger” alls. Vi pratar ca 2 år.

Jag gick snabbt ner mina kilon. Jag var ute ock gick med barnvagnen mycket så det bidrog ju också så klart. Jag började träna ordentligt när jag inte kände av foglossningar, typ 4 månade efter jag fött.

Nu har jag ingen övervikt alls. Och jag får ofta höra “Du behöver väl inte äta LCHF, du som är så smal”. Och det är just den inställningen folk verkar ha om LCHF. Man ska äta det för att bli smal. That´s it.

Jag tror inte på att sitta hemma i TV-soffan, redan överviktig och frossa i bacon, grädde och smör, för att gå ner några kilo och börja med “vanlig mat” igen. Jag anser LCHF som ett val att äta. Precis som vegetarianer väljer att inte äta kött. Inte för att gå ner i vikt utan för ett val man gör. LCHF innebär att undvika oäkta mat. Äta så rent som möjligt. Det finns många som förespråkar LCHF som dricker Cola Zero. Den ekvationen får jag inte ihop.

Mina egna hälsovinter med LCHF
Detta är min egna hälsovinter med LCHF. Vikten ser jag som ett plus för överviktiga, men det andra väger mycket tyngre. För mig i alla fall.

Inget sockerbegär
Jag är aldrig sugen på söta saker. Jag har nog alltid haft ett väldigt beroende av socker. När mitt blodsocker tidigare hoppade upp och ner blev jag alltid extremt irriterad och sur. Det känns fantastiskt att aldrig behöva vara sugen på godis, kakor, glass etc. För avd är man sugen på egentligen? Jo, socker. Och hur gott är socker? Det är ett beroende.

Inte samma trötthet
Tidigare orkade jag väldigt sällan gå och träna kvällstid. Var alltid trött efter jobbet. Nu är jag aldrig trött på samma sätt.

Bättre mage
Inga gaser och ingen uppblåsthet. Jag trodde tidigare att jag var laktosintollerant, men nu vet jag att det var kolhydraterna som vad boven. Min magkatarr har jag inte kännet av på väldigt länge. Och jag går på toa 1 gång om dagen.

Bättre hy
Min hud har också blivit mycket bättre. Inga utslag/acne etc.

Avstannad karies
Ännu en teori, fast den är väl rätt självklar egentligen. Innan jag började med LCHF hade jag flera början till hål, vilket är väldigt vanligt. Sist jag var hos tandläkaren hade jag utmärkt tandhälsa. Det tackar jag LCHF för. Inget socker och inga mellanmål, inget småätande.

Inga myggbet
Skrev om detta för ett tag sedan här!. Jag tror i alla fall att man utsätts för mindre myggattacker om man har mindre socker i blodet.

Vikt
Jag gick ner till min normalvikt väldigt snabbt med Lchf. Nu håller jag mig där. Går inte ner mer i vikt även om jag äter som jag gjorde när jag tappade min övervikt.

Listan kan göras lång…

Varför är vi rädda för LCHF?
Vi har blivit lärda från barnsben att fett är farligt och light är bra, frukt är nyttigt och 1 ägg om dagen, HÖGST! Mycket av detta har ju visat sig vara helt fel.

Människorna trodde att jorden var en platt skiva långt efter man bevisat att så var inte fallet. Samma med LCHF tror jag. Det tar ett tag innan vi accepterar att bröd är inget vi är skapta för att äta.

“If you could pack all of human history into one year, we´ve only been farming and eating grains since about yesterday, which is when we became shorter and fatter. We only started consuming processed vegetable oil about ten minutes ago, witch is when heart disease became our number one killer”

Kolla detta klipp, förklarar väldigt mycket:

Och till sist:
Men som bloggare har man väl ändå ett visst ansvar”.
Det tycker jag absolut. Och jag vet att jag hjälpt många att börja leva ett sundare liv. Och vad är mer sunt än att skippa tillsatser, E-nummer, MSG etc? Och det finns de som inte gillar att äta grädde och smör. Då funkar kokosfett, avokado, oliver, lax och macadamianötter perfekt. Och det är ju supernaturligt. Och LCHF/paleo.

Min blogg handlar lika mycket om träning som om LCHF. Dessa två tillsammans är vad jag förespråkar. Vad man än väljer att äta; “vanlig kost” GI, LCHQ, LCHF, paleo, så är träning något jag tycker alla ska göra. Vad man väljer att träna; powerwalk, zumba, crossfit, löpning eller promenader kvittar. Bara man rör på sig och äter så naturlig man kan så har man kommit en bra bit på vägen mot ett hälsosammare liv.

DET är vad jag försöker förmedla.

Du kanske även gillar detta

12 kommentarer

Hanna 8 september, 2012 - 11:30

Du är en riktig förebild!
Jag gillar att söka på lchf på exempelvis instagram för att få inspiration men det kryllar verkligen av godis och fika- substitut. Det är väl bra att det finns också men mitt mål är att bli av med sockerberoendet. Har äntligen slutat med cola zero m.m. Har visserligen köpt carbzones fuskbröd och har i frysen vid speciella tillfällen.
Man får försöka hitta det sättet som passar bäst.
Din inställning verkar sund och bra.

Svara
Cecilia Folkesson 9 september, 2012 - 15:56

Att bli av med sockerbeoendet är ett grymt mål, värt att sträva efter 🙂

Svara
Calle Robertsson 8 september, 2012 - 11:54

Tycker du verkar ha en sund och klok inställning till både kost och träning. Skriver under på alla fördelarna med LCHF med reservation för myggorna som inte riktigt kan låta bli mig 😉

I ska det lagas chokladkaka!
/Calle

Svara
Therese 8 september, 2012 - 12:24

otroligt bra skrivet! och du har inspirerat mig iallafall 😀 men det är SYND att en vanlig missuppfattning är att man bara äter bacon exempelvis. och bacon är det ju fullt med tillsatser i och jag äter det max 1 g/vecka! nu har jag druckit pepsi max i några dagar för att hålla mig borta från “riktigt” socker. men jag är fullt medveten om att de bara innehåller skit! nu har jag kommit över “det värsta” och har idag gjort eget iste som t.o.m sambon gillar 🙂

Svara
Henke 8 september, 2012 - 15:07

Word! Så mycket klokskap i ett enda inlägg och jag skulle kunna applicera alla fördelarna även på mig.

Svara
mb 8 september, 2012 - 16:17

jag stör mig mest på när folk säger “men jag tror att man kan äta lite av allt. du skulle säkert inte gå upp i vikt om du åt regelbundet och små måltider och bara inte åt godis och sånt” nej, säkert inte, men vi vet ju att det inte är så det funkar. de som äter “vanlig mat” och samtidigt inte äter godis/snacks/annat har troligtvis en ätstörning/kontrollbehov för det ÄR ju så att kolhydrater triggar sötsuget och får blodsockret att hoppa. det finns ingen som orkar äta “vanlig mat” utan att ibland äta godis och chips och sånt. och de sakerna tror jag är extremt mycket farligare än naturligt fett.
sen kanske jag inte förespråkar just grädde/ost och sånt men det är för att jag är mer åt paleohållet. alltså kort sagt: det mest naturliga/tillsatsfria. visst funkar det att äta grädde/mjölkprodukter men jag utfår ifrån mig själv och jag mår bäst utan dem.
och visst önskar man kanske att man kunde äta “som alla andra” och fortsatt vara smal, men å andra sidan – vad händer om 20 år? hur mår kroppen då? antagligen inte så bra.

Svara
Anna 8 september, 2012 - 18:32

Kanonbra skrivet, hjälper mig att förklara för folk i min omgivning som undrar varför jag går på lchf – som redan är så smal…:)

Svara
Eva 8 september, 2012 - 19:37

Mycket bra skrivet!
Har precis som du hattat runt i sockerträsket i nästan 20 år. Alltid smal och vältränad men med ett ständigt sockersug. Den känsla som LCHF ger (och balans i ätbeteendet) är det enda som funkar på mig långsiktigt. Resultatet är att jag lagar mycket mer från grunden, äter betydligt med grönsaker, är inte rädd för fett men överäter inte ens efter ett hårt träningspass. Hur kan detta vara ett sämre alternativ än innan jag gick över till LCHF (då hetsåt jag flera ggr i veckan enorma mängder socker och späkte mig där emellan). Du är en stor inspirationskälla Cecilia, keep going!

Svara
Petra - Jag & mitt liv med barn, Lchf och träning 8 september, 2012 - 21:52

Mycket bra skrivet! Jag kan skriva under på alla dina hälsovinster utom ev myggen, för de gillar mej fortfarande, av någon anledning. Jag får också ofta höra att jag inte behöver äta som jag gör eftersom jag väger rätt så normalt, men det folk inte förstår är ju att jag i stort sett struntar i vad jag väger nu för tiden. Jag äter bättre mat och har inget sötsug och känner ju på kläderna att kroppen förändras av det samt av att jag tränar. Varför ska man ändra ett vinnande koncept bara för att andra tycker det? Jag känner ju bäst själv hur jag mår!

Svara
Linna 8 september, 2012 - 23:14

Det bisarra är ju att det inte finns några långtidsstudier på fettsnål kost. Folk bara “vet” att det är nyttigare. Sen att vi kan se oss omkring och faktiskt se resultatet av dessa kostråd verkar ingen tänka på. Och just att man verkar tro att processad, tillsatsämnesfyllda lightprodukter är bättre än riktig mat visar ju på hur långt det gått vad gäller hjärntvätt av folk.

Dock tror jag vi sakta, sakta håller på att vända skutan 🙂

Svara
Erik 6 november, 2012 - 12:15

Vad är det för märkligt citat om att spannmålskonsumtionen skulle sammanfalla med samma tid som vi blev kortare och tjockare..? Det är ju helt tvärtom, för Guds skull! Det är ju just efter att vi lärde oss att bruka jorden och konsumera spannmål som våra högtstående kulturer utvecklats och befolkningarna ökat! Och vi har ju hela tiden blivit längre och längre! Att det precis de senaste decennierna skett en fetmaepidemi i västvärlden har ju med ett för högt energiintag att göra! Inte med kolhydrater i allmänhet eller spannmål i synnerhet! Jag blir så trött på dessa ständiga halvsanningar eller rena påhitt! Hur har ni förresten tänkt lösa vår globala kostjållning med er lyxdiet? Ska sex miljarder människor mumsa i sig ägg, mandlar, lite gröna blad, smör och bacon..? Halleluja…

Svara
Jan 20 maj, 2014 - 13:34

Erik, du har delvis rätt. För ca. 10 000 år sen, då människan började odla löste det till en stor

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More