Höstig bovetegröt med mandel och fikon

av Cecilia Folkesson

Bovetegröt med fikon och mandel
1,5 dl helt, skalat bovete
1 dl sötmandel
1 dl planti rismjölk
1 krm vanilpulver
0,5 tsk kanel
1 krm ingefära
1 krm nejlika
3 urkärnade dadlar

Blötlägg bovete och mandlar under natten. Skölj dem noga och mixa tillsammans med rismjölk och dadlar. Värm i en kastull och tillsätt kryddorna. Servera med fikon, granatäpple och hackade mandlar. En supergod och nyttig höstfrukost!

Plant bovetegröt

Denna gröt har redan blivit en ny favorit här hemma! Kryddningen, dadlarna och fikonen ger den en höstig smak och granatäpplet är pricken över i:et. Helt gluten- och mejerifri dessutom!

Plantis Risdryck är 100 % vegetabilisk, laktos- och mjölkfri och är berikad med kalcium och D-vitamin. Ett bra alternativ om du vill undvika, eller dra ner på mejerier.

I samarbete med Planti.

 

Du kanske även gillar detta

10 kommentarer

Anna-Karin 4 november, 2015 - 09:09

Hej, kan vara bra att veta att om man är allergisk mot björk så ska man vara lite vaksam på att äta bovete. Vilket jag lärt av egen erfarenhet. Man kan få en korsallergisk reaktion mot bovete som påminner genetiskt om björk. Bovete är en ört och tillhör inte gräsfamiljen och våra sädesslag trots namnet.
//Anna-KArin

Svara
Kim 4 november, 2015 - 15:51

Åh, vad gott det lät! Detta måste jag testa!

Svara
Cecilia Folkesson 4 november, 2015 - 23:10

Det tycker jag du ska göra 🙂

Svara
Fia 4 november, 2015 - 21:47

Hej, måste testa grötreceptet! Lät väldigt gott och mättande. Vill bara tillägga att man inte rekommenderar rismjölk till barn, tror under 6 år, pga arseniken. Har son med mjölkproteinallergi och fick den informationen långt innan de senaste forskningsrönen.

Svara
Cecilia Folkesson 4 november, 2015 - 23:10

Hej Fia!
Det stämmer 🙂 Mina barn brukar få nötmjölk eller havremjölk. Går utmärkt att byta ut mot någon av dessa!
Hälsningar Cecilia

Svara
Anna 4 november, 2015 - 22:46

Hej! Läser i kommentarerna ovan att bovete är en ört. Jag var nämligen lite nyfiken på hur kroppen reagerar på bovete, då jag fått för mig att det är en släkting till vanligt vete (om än dock glutenfri)? Min mage klarar inte vete, tror ni att den fixar bovete?

Svara
Cecilia Folkesson 4 november, 2015 - 23:09

Hej!
Japp, det stämmer. bovete har inget med vete att göra, utan är en ört. Om det är gluten och vete din mage är känslig mot är bovete inga problem .)
Hälsningar Cecilia

Svara
Jeanette 5 november, 2015 - 06:36

Skölja bovete eller inte? Tycker det ofta står att man ska, men inte alltid. Spelar det någon roll om det är helt, kross, gryn eller mjöl (mjöl blir väl väldigt kladdigt?)

Svara
Annika 6 november, 2015 - 13:22

Vad är dina tankar kring bovete? Jag har gått från strikt lchf till att landa i paleo och har insett att min kropp mår bra av lite kolhydrater från frukt och rotfrukter t ex. Är bovete paleo? Vad säger du om glutenfri havre?

Tack för toppenblogg!

Svara
Clara Edvinsson 9 november, 2015 - 22:08

Oj så gott det ser ut!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More