Frågor & Svar – del 2

av Cecilia Folkesson

Fråga: Har du ätit något med väldigt mycket kolhydrater sedan du började med LCHF eller har du varit strikt under hela den tiden ? (Alltså något som inte är LCHF som tex pasta eller godis)

Svar: Jag har inte som syfte att gå ner i vikt, så jag kör inte superstrikt LCHF. Eftersom jag tränar äter jag lite mer kolhydrater, men då form av bär, lite rotfrukter, grönsaker och nötter och lite mörk choklad ibland. Men jag äter aldrig bröd, pasta eller godis.
-Orkar du äta allt som ligger på tallriken då du äter på Cafe viskan ?
Haha, ja. När jag väl äter äter jag mycket. En av fördelarna med lågkolhydratskost är att man lär sig när man verkligen är hungrig. “Äggtestet” är ett bra exempel. När du tror du är hungrig, fråga dig själv; vill jag äta ett ägg? Om svaret är nej, var du antagligen inte hungrig, utan bara sugen ; )

 

Fråga: Äter du bara frukost lunch- och middag då du inte äter enligt periodisk fasta eller händer det att det slinker ner något mellan målen ibland också ?

Svar: Det brukar bli lunch och middag. När jag äter vis 12 äter jag så mycket mat (och lite kolhydrater) att jag inte blir hungrig innan middagen. Men tränar jag innan middag brukar jag ta något innan. Typ ägg eller smoothie.

 

Fråga: Hur ofta tränar du? Kan du ge exempel på en typisk träningsvecka?

Svar: Nu har det varit dåligt med träningen. För mycket sjukdommar och jobb har sat käppar i hjulet för träningen. Men vanligtvis tränar jag 4-5 gånger i vecka. Då mestadels crossfit. Crossfit är en bra träningsform då det är väldigt varierande. Ibland kör jag vanligt gym också, men inte alls lika ofta.

 

Fråga: Varför det är så viktigt att äta så mycket feta produkter? Kan man inte bara dra ner på alla kolhydraterna utan att börja äta fett?

Svar: Kroppen måste ha energi för att fungera. Energi får man från kolhydrater och fett. Om man utesluter båda dessa hamnar kroppen i svält istället.

 

Fråga: Jag mätte totalkolesterol på 14 förra veckan och är lite orolig sedan dess. har troligen legat högt innan eftersom det är genetiskt men detta var sådana värden som doktorn hoppade i taket av i princip. Nu försöker jag utesluta grädde, kokosfett, smör och annat fett som jag blivit tillsagd (förutom i naturliga livsmedel som nötter, lax osv.) Dock är jag smått skeptisk till att det är så farligt som det framhålls samtidigt som jag vet att det är ett ovanligt högt värde. Vad har du för tankar kring en sådan här situation?

Svar: Det finns ingen som förklarar kolesterol bättre än kostdoktorn. Läs hans förklaring här.
Jag testade mitt kolesterol före- och efter LCHF. Ett inlägg om detta finns här.

 

Fråga: Kan du legge ut en liste med filmer du vil anbefale? Om kosthold som eks. ren mat, sukkerfri mat, økologisk mat, osv.. Evt. andre filmer om trening eller lignende.

Svar: dessa är mina favoritfilmer:

Big Fat Lies
Matrevolutionen
The Skinny on Obesity (Ep. 1): An Epidemic for Every Body
The Skinny on Obesity (Ep. 2): Sickeningly Sweet
The Skinny on Obesity (Ep. 3): Hunger and Hormones- A Vicious Cycle
The Skinny on Obesity (Ep. 4): Sugar – A Sweet Addiction
The Skinny on Obesity (Ep. 5): Generation XL
The Skinny on Obesity (Ep. 6): A Fast-Paced Fast Food Life
The Skinny on Obesity (Ep. 7): Drugs Cigarettes Alcohol…and Sugar?

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

Fru Enroth - Sjuk Trebarnsmorsa. 16 februari, 2013 - 21:05

Vilka bra frågor o svar.. är själv intresserad av kost =)

Svara
Cecilia Folkesson 17 februari, 2013 - 16:42

Kul att du gillar 🙂

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More