campa med barn

Bye bye nyårslöften! Hej planer för 2018!

av Cecilia Folkesson

Jag letade i mitt arkiv efter eventuella nyårslöften jag hade satt upp för 2017 men hittade som tur var inga! Nyårslöften brukar ju aldrig hållas i alla fall och skapar mer ångest än pepp. Beror såklart på typ av löften man gett…

Men jag minns att jag sa till Johan att jag vill vara ledig mer med barnen, och det var jag. Hela sommarlovet spenderade vi tillsammans. I ösregn och princip ingen sol på hela sommaren.

Minns även att jag ville resa mer. Mitt mål har länge varit: halva året på Bali och halva hemma. Så har det ju inte blivit, men vi fick till 2 resor i alla fall. En snabbvisit till Bali bara jag och Johan och en långresa på 4 veckor hela familjen till Mentawai Islands och Kuala Lumpur.

Ett annat mål jag minns att jag satte var att laga mer varierande mat hemma. Det har inte gått lika bra som jag hade tänkt. Barnen är väldigt gnälliga med maten och här på Bali har det inte ens velat äta Nasi Goreng pga de få strimlor grönsaker som finns i denna annars perfekta måltid för barnen.

 

I går hade jag och Johan en barnfri stund och gjorde upp lite planer för det nya året. Inga nyårslöften utan saker vi vill året ska innehålla:

 

Mer varierad kost

Barnen ska få välja en måltid var i veckan och en dag kommer vara helt vegetariskt. Mer grönsaker, inget tvång eller trugningar vid matbordet. Äter man inte får man lägga sig hungrig. End of story.

ekologiska grönsaker

 

 

Fortsatt spelförbud under veckodagar

De första veckorna åkte hela familjen på massa sjukdomar och regnet öste ner ute så det har blivit betydligt mer spelande än vanligt. Vi kör spelförbud på veckodagarna hemma och det kommer vi fortsätta med. Det har verkligen funkat kanon! Inget gnäll om spel alls på vekorna eftersom de vet att de får spela endast på helgen. Då måste de fråga innan och vi sätter tillsammans en rimligt tid. Låter superpräktigt, men hade vi låtit dem spela på veckodagarna hade de gnällt om att få spela 24/7….

badkrukan båstad

 

 

8 kilometer tillsammans varje vecka

Vi har en fantastisk runda utmed två sjöar på ca 8 kilometer där vi bor. Denna runda ska jag och Johan springa tillsammans 1 gång varje vecka. Även om regnet öser ner. Detta för att att försöka få igång löpningen och för att göra något tillsammans. Detta hoppas jag verkligen vi håller i under året!

träning vana

 

Mer diskussion, minder skäll

Prata mer, skälla mindre. Med två killar med ca 1,5 år emellan blir det mycket bråk hemma. De vill göra exakt samma saker, båda vill börja, båda vill inte börja, båda vill vinna osv. Det blir alltså mycket bråk. Och jag har kort stubin och skäller. Jag ska verkligen försöka prata mer med barnen. Inte höja rösten så snart jag blir irriterad på deras tjafsande. Detta blir nog årets svåraste utmaning!

folkesson Bali

 

Resa mer

Denna punkt har funnits med varje år så länge jag kan minnas. Jag är extremt sugen på Hawaii! Jag och Johan pratade om det igår, och trots alla gånger jag vart på Bali, ofta i långa perioder, har jag spenderat betydligt mer tid på Maui. Vi har alltid tyckt barnen varit för små och inte skulle komma ihåg denna resa, men snart är det dags! Sen spelar såklart budgeten in här. Bali är relativt billigt, Hawaii är svindyrt.

Detta står på min/vår reseönskelista över 2018:
– Bali på sommarlovet (pga allt regn förra sommarlovet bjöd på)
– En vecka yoga hos mina vänner som driver Toga Nusa Retreat i Mentawai

– Maui. Kommer förmodligen inte hända detta år, men man kan alltid hoppas! För vem vet, kanske någon vill byta ett hus i skogen mot ett i djungeln för några veckor)
– Gdansk med hela familjen. Denna stad var så grym att jag verkligen vill åka tillbaks! 
– Italien. Hyra bil och bo i små mysiga byar.

Asien resa med barn mentawai

 

 

Fortsätta med listor och planering

2017 började jag gå på KBT. Något av det bästa jag gjort! Jag gick från att sova 4-6 timmar per natt till att jobba på dagar istället för kvällar. Det var timmarna framför datorn på kvällarna som gjorde att jag la mig sent, hade svårt at sova och vaknade trött och deppig och helt utan motivering. Jag lärde mig även att jobba efter listor. Prioritera, hålla sig till planen/listan, kolla mailen på satta tider och stänga av onödiga aviseringar på mobilen.

jobba hemma

 

Hur gör du med nyårslöften? Har du något bra löfte? Och kommer du hålla det?

Gott nytt år!

Du kanske även gillar detta

5 kommentarer

Jannice 3 januari, 2018 - 06:28

Vilka bra mål! Jag gör också så, reflekterar över året som gått och sätter upp nya mål att sträva mot – mycket mer givande än löften som bryts redan vecka tre…..

Mål för 2018, har alltid varit en löpare/gymtränare men tänkte undersöka något nytt. Har bestämt mig för att börja spela tennis och försöka bli vass på det 🙂 Vidare vill jag bli bättre på att vårda mina nära relationer och bli vegetarisk mästerkock på riktigt!

Lycka till och glöm inte glädjas åt framgångar! God fortsättning 🙂 // Jannice

Svara
Effie 3 januari, 2018 - 07:58

Mina nyårslöften handlar om sådant jag vill göra, men som jag behöver en liten påminnelse om så det inte drunknar I vardagen. Försöka få det som nya vanor. Sjunga. Promenera mer, kanske springa. Pröva nya grönsaker. Snarare ambitioner än direkta löften. Eller prio-områden; det här är viktigt, annat får jag hålla igen på.

Svara
therese 4 januari, 2018 - 18:14

Nyårslöfte är så mycket ångest över det för mig. Jag har satt upp mål istället. Mitt mål är att göra det jag vill och inte lyssna på andras åsikter lika mycket. Utan känna mig stark i mina beslut.

Tycker dina nyårslöften var bra på det sättet att de handlade om hela filmens hälsa och välbefinnande.
Kram

Svara
Ingela 5 januari, 2018 - 08:55

Skippar nyårslöften, men tycker det är en bra tid för reflektion av året som gått, och fundera på det nya. Har skrivit ner lite målsättningar, som handlar om att må bra, inga måsten med antal gånger på gym i veckan, utan det som känns bra just den veckan och vad som hinns med. Också lite målsättningar med maten, ingen hets eller förbud på något, men att dra ner på alkohol och snacks på helgerna, bli bättre på vardagsplanering och äta lite större portioner mat så jag inte går och småäter på kvällarna..

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More