Bästa medicinen mot IBS-mage?

av Cecilia Folkesson

Det här med IBS-mage (irritabel tarm, irritate bowel syndrome) har jag förstått är väldigt vanligt. En av deltagarna i Rutakuten har/hade just detta. Hon lade om kosten i samband med Rutakuten. Här följer hennes berättelse om hur mycket bättre hennes IBS-mage blivit när hon dragit ner på kolhydraterna (läs: kört LCHF).

1. Den största fördelen för mig är att min IBS-mage blivit riktigt bra. Alla smärtsamma gaser och obalans i färg och form är näst intill helt borta, och jag har fått uppleva hur det är att ha en ”normal” mage.

2. Sötsuget och hungern är borta. Jag kan sitta på förmiddagarna och märka ”Oj, är det redan lunch?”, eller på eftermiddagarna och nöja mig med bara en kopp kaffe istället för den där extra bullen, mackan eller frukten som jag alltid åt till innan.

3. Viktminskingen. Jag tappade 4 kg under de 2 månaderna med Rutakuten, även fast jag byggt upp mer muskler genom träningen. Jag är inte alls lika plufsig längre och känner mig mycket mer fysiskt stark och uthållig.

4. Piggheten. Styrkan och uthålligheten har även ökat mentalt, och jag orkar vara mycket mer alert på arbetstid. Förut hade jag blodsockerfall som kunde få mig att somna framför skärmen på jobbet.

5. Det går att unna sig! Jämfört med en strikt diet utan varken fett eller socker, så har jag unnat mig goda ostar och såser (som bearnaise, aioli och crème fraiche röror). Det går ju till och med att baka LCHF-bröd till lyxfrukosten, eller krispiga frökex till filmkvällen. Kokosflingorna är också ett ess i leken.

Allt detta och mycket annat gör att det känns mindre som en diet över huvud taget och mer som en ny livsstil. Det känns därför mentalt lättare för mig med LCHF än andra viktminskningsmetoder, eftersom bara tanken av att gå på diet får mig ofta att vilja sluta.

Jag är superglad över min nya mage och att jag äntligen lärt mig hur jag ska behandla den för att vi ska vara kompisar, varje dag!

/ Therese Törnvall


Här är Thereses mage efter 2 månader med bra kost och träning. Det finns väl inget annat att säga än: grattis!

Du kanske även gillar detta

8 kommentarer

Peter 23 november, 2012 - 11:03

Minskning av kolh är en metod som kan fungera, samma med att öka eller minska fibrer, öka eller minska fett osv osv.

Problemet med IBS är att det är individuellt vad som gör det bättre eller sämre. Sonen genomgår just nu en utvärderingsperiod med extra fibrer vilket har lindrat besvären, medans reducerad kolhydratkost inte gjorde lika stor skillnad.

Men, bra tips och trevligt med lite konkreta “detta har blivit bättre”

Svara
Emma K 23 november, 2012 - 12:03

Jag har haft en IBS-diagnos i över 10 år. För 10 år sedan åt jag endast fullkorn och lite fett. Ju mer fibrer jag åt desto sämre mådde magen. Min husläkare tyckte jag skulle äta ännu mer fibrer och sa att magen skulle vänja sig och börja må bättre. Hon skrev ut koncentrerade fibertabletter som jag skulle äta dagligen. Jag blev så akut dålig i magen att jag inte åt tabletterna mer än 1 dag. Därefter provade jag istället LCHF och efter år av hemska magproblem blev magen lugn och fin.

Därefter har jag läst att den landets magexperter numera rekommenderar att man drar ner på fibrer vid IBS. Jag tvivlar dock på att den nya informationen nått ut till alla vårdcentraler och såklart finns det en och annan läkare som vägrar ta till sig omvända kostråd.

Svara
Johanna 23 november, 2012 - 12:33

Man får mer och mer insikt i hur man innan man började äta LCHF förstört sin kropp. Att kolhydrater kan orsaka så mycket skada för oss och ändå vill livsmedelsindustrin bara mata och mata på oss dessa livsfarliga livsmedel så som socker, mjöl etc.
Här hittade jag en liten tankeställare med “10 goda själ att hålla koll på kolhydraterna”
http://m.expressen.se/halsa/hall-dig-frisk-och-lev-langre-med-gi-kost/

Trevlig helg!

Svara
Petra - Jag & mitt liv med barn, LCHF och träning 23 november, 2012 - 16:30

Vad kul att läsa! Grymt resultat efter bara 2 månader.

Svara
Annlouise 23 november, 2012 - 22:44

Hej!
Jag har en liten fråga bara, tränar du varje dag? Vilar du någon dag i veckan? Kör du bara crossfit lr kör du ett rent styrkepass någon gång??
Hur många mål mat äter du per dag??

Mvh

Svara
Anna 24 november, 2012 - 12:18

Grattis! Jag känner så igen mig med min mage och Whole30, då jag just fått diagnosen Endometriosis. Maten spelar sån stor roll!!!
KRAM!
http://www.amerikanablog.com/2012/11/whole30-results.html

Svara
Elin 27 november, 2012 - 20:38

Har hon Therese möjligtvis en blogg eller liknande? Skulle vilja komma i kontakt med henne 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 27 november, 2012 - 20:42 Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More