mat bb

Är detta verkligen bra mat för nyblivna mammor?

av Cecilia Folkesson

Det här med sjukhusmaten var ju värre än jag velat minnas det. Efter snittet och min fasta blev jag äntligen erbjuden något att dricka. Det fanns 3 sorters Proviva eller saft. Bad om vatten, fick lite vatten och Proviva. Det var tydligen viktigt att få i sig socker. Tur att Johan var med. Han gillar socker…

Eftersom jag fastat och inte ätit på långe var det dags för mat. Trodde jag. Maten var tydligen sockerdropp. En påse med socker och vatten. Slingrade mig ur det med nöd och näppe… Lovade att äta när vi kom ner till BB.

Väl nere på BB frågade jag lite om maten och om det fanns smör att få till min medhavda mackor. Nja, det var tydligen viktigt att jag åt ordentligt och maten BB serverade var framtagen av sjukhusets dietister och var perfekt anpassad både närings– och kalorimässigt för nyblivna mammor med ammande bebisar.

 

Blev serverad detta;

mat på bb
2 varmkorvar och pulvermos. Ett skämt. Hur kan detta ens få kallas näringsrikt?

 

Som tur var (igen) kom Johan till undsättning. Lasarettsgrillen serverade lammfärsbiffar. Och med några simpla justeringar blev det en helt ok, om inte en nästintill perfekt middag:

mat på bb

 

Och just det. Sen var det kvällsmaten:

sjukhusmat

…ekomjölken var ju bra. Och om det fanns smör till mackorna? Nej, men margarin fanns.

 

 

Du kanske även gillar detta

44 kommentarer

Carina 7 augusti, 2014 - 20:53

Herregud! När ska folk lära sig? Tycker väl att sjukhus av någon borde ha bra, riktigt mat!

Svara
Jessica 7 augusti, 2014 - 21:04

Saftsoppa med en massa nyttigheter 🙂 Urk!
Var på BB senast för fem år sen, då minns jag inte att jag fick korv med pulvermos.
Tur att Johan kom till undsättning.

Svara
Cecilia Folkesson 11 augusti, 2014 - 11:53

Senast jag var på BB, för4 år sen tyckte jag det var bättre mat också.

Svara
Cecilia Folkesson 11 augusti, 2014 - 11:52

Det kan man tycka!

Svara
Ida 7 augusti, 2014 - 21:33

Sjukhusmaten är ett skämt…vid en “vanlig”förlossning gör mamman av med lika mkt energi som vid ett maratonlopp, så hur f-n tänker dietisterna då?! Antingen har mammorna “sprungi” ett maraton eller fastat och de serverar korv och pulvermos…

Vi hade matlådor med oss till BB och min sambo gick och handlade MAX low carb mål till mig när matlådorna tog slut. Fick även frukost insmugglad av en god vän, det var en j-vla tur.

Svara
Cecilia Folkesson 11 augusti, 2014 - 11:54

Haha, att man ska behöva smuggla 😉

Svara
Therese 7 augusti, 2014 - 21:41

Skrämmande. Min man var inlagd efter en stroke och blev serverad samma mat som du beskriver, plus kakor och bullar mellan måltiderna. Vid utskrivningssamtalet pratade de om vikten av att äta rätt. När vi undrade varför de inte serverade bra mat på sjukhuset om det var så viktigt att äta rätt efter/för att förebygga en stroke, var de ganska undvikande. Till saken hör också att väggarna var tapetserade med budskapet “Vi är ett hälsofrämjande sjukhus”…. Snacka om dubbelmoral

Svara
Cecilia Folkesson 11 augusti, 2014 - 11:55

Verkligen…

Svara
louise 7 augusti, 2014 - 22:09

Ah, så himla dumt är det! När jag och sonen låg inne på saglgrenska när de skulle ta biopsi på hans tumör i lårbenet, var det samma sak 🙁 så nästan ingen mat för mig på 3 dagar. -,- blev riktigt besviken och eftersom vi också bor i Borås så kunde inte någon komma med mat heller.

Svara
Teres 7 augusti, 2014 - 22:26

Dessa dietister som styr i vården!! Tänk om kostrådgivare kunde gå in och få styra upp lite

Svara
Cecilia Folkesson 11 augusti, 2014 - 11:56

Det vore drömmen 🙂

Svara
Emma 7 augusti, 2014 - 22:29

Men vad intressant! Precis samma hände mig för två år sen. Jag var också nysnittad och personalen sa rakt ut att jag var konstig som tackade nej till saft och istället bad om vatten och efter någon timme kaffe :-). De tre dygn jag stannade på sjukhuset kom de in med saftkanna efter saftkanna fast jag inte drack nåt!? Konstigt, och jobbigt att man hela tiden måste tjata och försvara vad man vill och inte vill äta/dricka. Stå på dig! Kämpa på med amningen, känner igen det där med bröstpump, en räddare i nöden när kroppen inte riktigt är med.

Svara
Cecilia Folkesson 11 augusti, 2014 - 11:57

Tack så mycket 🙂 Pumpen har jag redan hunnit få användning för. Men nu känns det som det är påväg!

Svara
sanna 7 augusti, 2014 - 22:44

Billigt är ledordet. Så länge någon inte svälter :/

Svara
Maria Emblad 8 augusti, 2014 - 00:18

Hur mycket fick du betala för din förlossning? Och maten? Jo vi betalt skatt och det skall räcka till ALLA även de som inte betalar skatt. Tänk till lite….hur mycket hade det kostat dej i tex USA? 250 000 dollar? Men dom blir nog serverad BRA mat.

Svara
Cecilia Folkesson 11 augusti, 2014 - 11:59

Tror inte maten hade varit bättre i USA. Men det handlar inte om att jag klagar på maten, utan om att jag inte tycker man ska påstå att den är näringsrik.

Svara
Kamilla 8 augusti, 2014 - 01:43

Dietisterna kommer snart med påbud att ingen medhavd mat får förtäras inom sjukhusets väggar.

Svara
Cecilia Folkesson 11 augusti, 2014 - 12:00

Hade inte förvånat mig. Man måste gå ner i rökrutorna och äta 😉

Svara
Anna 8 augusti, 2014 - 05:15

Nä!
Men en sak fick jag lära mig på min utbildning till kost och näringsrådgivare att man aldrig, aldrig någonsin ska lita på en dietist. Eftersom de till 98% är styrda av en budget.

Någon som gör mig gråtfärdig eftersom Sveriges befolkning litar på “någon” med titel.

Sedan är det så svårt idag att vara alla tillags. Omöjligt! Det är GI, lchf, glutenfritt, vegan, vegetariskt eller någon som mår bra av att bara äta ovanjordsgrönsaker. Men vad vi kan komma överens om är att ingen mår bra av helfabrikaten. Vare sig idag eller om 10 år.

Den lagade maten ( alltså inte den värmda, helfabrikaten) är ofta billigare men det krävs ansträngning av personal och det är ingen som orkar längre.

Jag har legat på sjukhus flera omgångar i samband med mina dotter föddes och käket vara katastrofalt. Jag tänkte flera gånger att jag skulle rymma.
Sa till flera gånger men ville inte ha epitetet “besvärlig patient” i min journal så läkare kommer med lugnande medel. Saft och så hällde jag ut och tog vatten från toan.

Förövrigt, ta en titt och kolla vad det serveras på diabetesklinikerna på svenska sjukhus idag.

Svara
Cecilia Folkesson 11 augusti, 2014 - 12:02

Sant.
Och absolut kan man inte göra alla till lags. Men hemmagjorda pannbiffar och mos på riktig potatis hade jag inte klagat på, även om jag inte väljer att äta det när jag är hemma 🙂

Svara
Lina 8 augusti, 2014 - 08:08

Att man kan kalla det bra och näringsriktig mat är ju helt galet. Men som Anna skrev är det svårt för dem att uppfylla allas “krav” på olika “dieter” men lite grönsaker och riktig mat hade ju inte varit helt fel. Hade det varit hemlagat potatismos och korv med hög kötthalt och en stor dos grönsaker så hade den måltiden känt helt ok enligt mig.

Det behöver inte vara dyrt heller.
Jag tror att anledningen till att vi fick råkostsallad typ varje dag i skolan när jag var yngre var för att det var billigast, så det borde de väl ha råd med. Och att dietisterna godkänner detta. Jag hade skämts för att vara dietist i så fall.

Svara
Cecilia Folkesson 11 augusti, 2014 - 12:02

Håller med!

Svara
LottaJ 8 augusti, 2014 - 15:00

Vilket skämt!!!
Maten från grillen såg ju otroligt gott ut!

Kvällsmaten: socker, socker och socker, eller skymtade jag lite korv i ett hörn???

Hua, hoppas att du tar dig därifrån med din underbara bebis snart!

Svara
Cecilia Folkesson 9 augusti, 2014 - 21:18

Grillen va grym! Japp, lite prickigkorv fanns det 😉

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 8 augusti, 2014 - 16:55

Det var tråkigt att läsa! Hur kan de inte erbjuda fler val? Ska man verkligen behöva ta med sig mat själv?

Svara
Cecilia Folkesson 11 augusti, 2014 - 12:02

Tur att man har det valet i alla fall 🙂

Svara
elja 8 augusti, 2014 - 17:43

Äh, men hur svårt kan det vara i fixa schysst näringsrik mat? Jag fick grillad fisk med gröna bönor potatis och sallad. Tog bort potatisen och kompletterade med aioli. Frukosten bestod däremot av vitt bröd, margarin och varm mjölk. Konstigt med tanke på att de brukar ha olivolja på brödet här i Spanien.

Svara
Cecilia Folkesson 11 augusti, 2014 - 12:03

Det lät som en perfekt sjukhusmiddag!

Svara
Belle 8 augusti, 2014 - 19:29

Vad ska man säga? Herregud!
Känner igen maten på BB, jag smakade tom på maten och intala mig själv att de kanske var god. Även fast den inte var så näringsrik. Men de var bland de värsta jag någonsin ätit. De blev resturang mat för nig också:).

Svara
Cecilia Folkesson 11 augusti, 2014 - 12:03

Intala sig funkade inte för mig heller 🙂

Svara
Annika Malm 8 augusti, 2014 - 21:24

Det är väl en sak att dietisterna följer de officiella kostråden men att korv och pulvermos inte är bra man kan väl vem som helst räkna ut med lilltån?!?

Svara
Cecilia Folkesson 11 augusti, 2014 - 12:04

Precis!!

Svara
Sara 9 augusti, 2014 - 13:36

Man blir mörkrädd :S jobbar som soldat och på övningar har vi kockar som ska ge oss ca 3000 kalorier om dagen, den maten vi får består typ utav pasta, bröd och sötad yoghurt. Alla tycker jag är jobbig och oförskämd som klagar över all onyttig mat vi får, men jag tycker att om man har en näringslärarutbildning, så borde man ha lite mer koll på vad en människa behöver stoppa i sig för mat.

Svara
Cecilia Folkesson 9 augusti, 2014 - 21:12

nej, klaga ska man inte 😉 Men de som tycker maten är ok är ju oftast de som inte har någon kolla på att gluten är kass mat. Hoppas fler lär sig 😉

Svara
Anna Håkansson 9 augusti, 2014 - 17:25

Ser ut som de inte orkade göra någon mat den dagen utan sprang istället ner till närmaste korvmoja.

Svara
Cecilia Folkesson 9 augusti, 2014 - 21:07

hehe 😉

Svara
stina 21 januari, 2015 - 23:05

Nej deras uppgift är ju inte att laga mat utan att ta hand om folk som är sjuka = sjuksköterskor……….

Svara
Camilla 11 augusti, 2014 - 08:19

Min mamma fick dubbelsidig lunginflammation för ett par veckor sedan och hamnade på Alingsås Lasarett. Maten var bortom vedervärdig och den enda vätskan som serverades var lingondricka. Jag bar dit två påsar mat. Helt jävla otroligt att stället där man verkligen behover ordentligt mat och näring serverar saker jag knappt gett en hund. Mest näringsrika min mamma fick på sjukan var penicillinet.

Svara
Cecilia Folkesson 11 augusti, 2014 - 11:47

Ja fy, inte kul. Hoppas din mamma mår bättre 🙂

// Cecilia

Svara
Vilja Lindgren 11 september, 2014 - 01:11

När jag praktiserade på ortopedavdelningen i våras fick jag verkligen rota igenom alla kylskåp innan jag hittade sockerfri lingondricka till en patient som inte ville ha något sött. Annars fanns där bara saftsoppa, juicer och annat sockerbombat. Helt sjukt!

Det är även en helt annan matkultur mellan vården och polismyndigheten (där jag jobbar nu). På sjukhuset fikades det med bullar, kakor, saft och bröd konstant. Varje fredag var det “gofika” eller “fredagsfrukost” = frallor, marmelad och saft. Det fanns allts godis, chokladaskar eller liknande att plocka av i fikarummet. Inte konstigt att minst 50% av personalen var överviktiga…

Annat är det på mitt nuvarande jobb. För det första skulle man kunna tro att vi är återförsäljare av kvarg, för åtminstone ett av kylskåpen i matsalen är proppad (!) med Lindahls kvargburkar. ALLA äter kvarg. I övrigt är folk väldigt viktmedvetna, även om alla förstås inte äter hälsosamt. Men det är inget dagligt proppande av godis och läsk (SKÖNT!). Det är inte heller någon som ifrågasätter om man går efter någon diet, eller trugar och säger “men EN kaka kan du väl ta” (Eh, NEJ!). Också sjukt skönt!

Däremot är väl inte LCHF som jag käkar särskilt etablerat, men efter att de sett vilken otrolig förändring jag gått igenom på väldigt kort tid har många blivit väldigt nyfikna.

Jag själv är ett praktexempel på en person som mått väldigt dåligt av den rådande matkulturen. Senaste året har hormonerna ballat ur TOTALT av kosten. Jag har inte ätit överdrivet mycket, men uppenbarligen saker min kropp inte mår bra av. Först försvann mensen, sedan gick jag upp tokmycket i vikt (30 kg på ett år), bristningarna har bokstavligt talat exploderat över hela kroppen (har ett 3 dm brett band runt hela magen med bristningar, samt över rumpan, hela låren från ljumskarna ned till knäna, långa ränder från armhålan till armbågarna och även en bit upp på ovansidan av överarmarna, hela brösten och slutligen skitfula, jätteröda ränder längs sidorna under armarna) Från att inte ha haft en enda bristning tidigare. Sjukligt trött, temperatur och humörväxlingar, finnar i hela ansiktet och på ryggen och så full med vätska förstås!. En vecka med LCHF så blev jag av med 4 kg, överskottsvätska då. Finnarna försvann till 70%, mensen kom tillbaka (!) (var borta i 8 månader!) och jag blev PIGG.

Nu har jag ätit LCHF i några veckor, mår otroligt mycket bättre, har gått ned stadiga 6 kg, tappat 10 cm runt magen, äter mig mätt varje dag, är aldrig sugen på något och känner mig för en gångs skull glad och normal.

Jag har varit och kollat upp alla problem hos sjukvården tre gånger men gett upp, de anser att “allt är normalt”. Hur allt kan vara normalt när man går upp så fruktansvärt mycket i vikt trots ett intag på 1200-2000 kcal om dagen är för mig ofattbart. Kostförändringen har ju också bevisat det, tycker jag.

Nu blev det en bibel här och jag spann iväg lite från det jag egentligen skulle skriva men… Ville bara få det sagt, typ!

Du är grym!

Svara
stina 21 januari, 2015 - 23:04

http://www.expressen.se/ledare/sjukhus-ar-inga-hotell/

Nej sjukhus är inga hotell med ett uppsjö av mat. Är ärligt talat glad att man ens får lite mat där? Man nekas ju inte ta med egen?

Även fast man såklart kan önska att det är mat gjord från grunden etc. så blir jag faktiskt riktigt förbannad av att se hur folk har mage att klaga så sjukt mkt på sjukhusmat.

Svara
Johanna 14 augusti, 2015 - 19:01

Som vårdpersonal och arbetandes på en av landets största förlossningsavdelningar så kan jag inte mer än undra när vi vårdpersonal blev kockar och hotellpersonal. Sjuka Patienter som ligger inne LÄNGE får en annan kost än FRISKA patienter som bara är förbipasserande, typ som vid ett vanligt/akut snitt eller en vaginal förlossning. Och är man sugen på nåt annat så har man väl förhoppningsvis en anhörig som kan handla om inte sjukhusmaten passar. Jeeeeeez.. Skattepengarna räcker ju fasen inte ens till våra löner och vi går på knäna och arbetar under tuffa förhållanden, och du klagar på att maten är mindre bra när du ligger inne i typ 3-5 dagar

Svara
Cecilia Folkesson 16 augusti, 2015 - 22:05

Fast här handlade det mest om att “det var viktigt att jag åt ordentligt och maten BB serverade var framtagen av sjukhusets dietister och var perfekt anpassad både närings– och kalorimässigt för nyblivna mammor med ammande bebisar” Och det tror jag inte någon anser kokt korv med pulvermos är.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More