Mjölkfabriken kan öppna!

av Cecilia Folkesson

Efter två tidigare kejsarsnitt har jag en viss erfarenhet med det här med mjölkproduktion efter snitt. I princip ingen produktion alls. Det tar rätt lång tid innan det kommer igång. Eller har gjort för mig i alla fall. Då gäller det att göra det man kan:

Amningste. En blandning av utvalda örter från ekologiska odlingar. Innehåller frön från anis, kummin, fänkål och bockhornsklöver med en tillsats av citronverbena. Detta ska tydligen få igång mjölkproduktionen.

Finns här

 

Bröstolja. Stimulerar ämnen för mjölkbildning och mjölkflöde. Innehåller äkta eteriska oljor från fänkål och kumminfrö som har lång tradition som stimulerande ämnen för mjölkbildning och mjölkflöde. Mandelolja gör huden mjuk och smidig. Massage med oljan främjar cirkulationen och genomvärmningen av brösten. Fri från syntetiska doft-, färg- och konserveringsmedel och mineraloljor.

Finns här

 

Purelan
100% ren lanolin (ullfett). Innehåller inga tillsatsämnen eller konserveringsmedel. Perfekt att smörja bröstvårtorna med då man inte behöver tvätta bort det innan man ska börja amma.

Finns på apotek

 

Bröstvärmare
För att minska risken för mjölkstockning. När man ammat klart har man dessa i behån. Hela tiden. Håller brösten varma.

Finns på apotek

 

Bröstpump
Med Sid fick jag pumpa konstant. Han fick aldrig in tekniken, inte ens när jag fått igång produktionen. Så där fick jag sitta på nätterna och pumpa för att sen väcka och mata. Den varianten hoppas jag inte på denna gång… Men bättre att ta det säkra före den osäkra.

 

Du kanske även gillar detta

19 kommentarer

Maria 7 augusti, 2014 - 10:13

Vår lilla kille Elliot kom den 8/7 och mjölken kom igång som på beställning denna gång då jag hade en naturlig förlossning. Med Nr 1 efter planerat snitt pga placenta previa fick jag pumpa tills händerna var helt slut. Jag hoppas det kommer igång för dig när du pumpat någon dag. Varför tre snitt?

Svara
Cecilia Folkesson 9 augusti, 2014 - 21:26

Kan tänka mig att det är så. Har gått något bättre denna gång. Samtliga snitt har varit planerade.

Svara
Anna 7 augusti, 2014 - 10:37

Hej och stort grattis till er fina bebis!
Eftersom du själv nämner att du gjort kejsarsnitt kanske jag vågar fråga av vilken anledning? Svara bara om det känns bekvämt för dig att prata om det offentligt.
/nyfiken i en strut

Svara
Cecilia Folkesson 9 augusti, 2014 - 21:28

Alla snitt har varit planerade. Inget medicinskt hinder utan personligt 😉

Svara
Jolie 7 augusti, 2014 - 11:30

Hoppas det kommer igång och funkar lättare denna gång.
Jag har också två snitt bakom mig och där har min mjölk startat efter 4 dagar. Lite längre tid.
Min BM sa att det är inte alla som ammar efter snitt..

Men nu som blivande barnsjuksköterska, som jobba på neo tycker jag nog att det är helt olika. Många ammar, men kanske är det lite svårare att komma igång och ibland behövs lite hjälp på traven.

Stort grattis och lycka till!

Svara
Cecilia Folkesson 9 augusti, 2014 - 21:30

Tack så mycket 🙂
Det känns lite enklare denna gången. Men nu är lillen snart 3 dygn och inte riktigt igång ännu, men det är påväg i alla fall. Skam den som ger sig 😉

Svara
Mini 7 augusti, 2014 - 12:02

Först av allt, grattis! Insåg att vi legat nästan exakt i fas men jag väntar fortfarande på “leverans” av bebis nr 1! Nu till min fråga och den gäller bröstpumpar, har du testat både manuella och elektriska, om ja, vad är för- och nackdelar?
Mini

Svara
Cecilia Folkesson 9 augusti, 2014 - 21:31

Tack!
Spännande, hoppas det närmar sig nu då 🙂
Elektrisk är väl mer effektiv och inte lika jobbig för händerna. Men jag tycker att man känner sig som en ko som mjölkas, bättre när man gör det själv 😉

Svara
Mia 7 augusti, 2014 - 14:21

Max ar ett fint namn tycker jag! Grattis
Maria “en paelo atande, meta fit, kettle tranande person som bor i Skottland med tva pojar och man.

Svara
Cecilia Folkesson 9 augusti, 2014 - 21:32

Tack! 🙂

Svara
darnia 7 augusti, 2014 - 14:55

Hoppas mjölken rinner till snart. Mitt första barn är fött med snitt och mjölken rann till på fjärde dagen. Trodde det var ganska normalt? I alla fall funkade amningen bra efter det, så vill bara peppa dig till att det kan gå bra för dig också! (Det är ju trist om bebis blir tuttförvirrad redan från början pga tillmatning med flaska, så jag hoppas du slipper det. Kolostrum är ju som tur är raketbränsle.)

Man kan ju smörja såriga bröstvårtor med bröstmjölk också om purelansalvan ligger för långt bort mitt i första månadernas dygnet runt-amningar.

De lärde tvista för övrigt om kyla kan ge mjölkstockning (är man känslig för stockningar kanske det är dumt att chansa). Har sett spekulationer att det om sommaren istället handlar om bikini/baddräkt som sitter för tight och att man kanske ammar för sällan för att man är ute (inte bekväm med att amma offentligt, om vintern för att man har bylsiga kläder som är jobbiga att ta av, etc).

Svara
Cecilia Folkesson 9 augusti, 2014 - 21:35

Tack för alla bra tips! Känns som mjölken är på gång nu 🙂

Svara
Josefine 7 augusti, 2014 - 15:38

Skulle vilja dela med dig om varför snitt? Behöver verkligen input från någon vettig person om detta. Var hos barnmorskan idag och hon menar på att jag trots min medfödda höftledsluxation som tyvärr ej behandlades för den ansågs lindrig antagligen ej kommer bli godkänd för snitt pga detta. Höften har ställt till det genom hela mitt liv och tex en vanlig gynundersökning är förenad med smärta och oförmåga att “flexa” ut ena höften. Blir skraj av hur extremt svårt det verkar vara för att bli godkänd för snitt.

Svara
Cecilia Folkesson 9 augusti, 2014 - 21:33

skicka ett mail till cecilia@ceciliafolkesson.se så mailar jag dig istället 🙂

Svara
Linda 7 augusti, 2014 - 18:39

Grattis! Jag rekommenderar en elektrisk pump. Så himla mkt enklare. Går oftast att hyra från amningsmottagningen på närmaste sjukhus. Kolla med BB-personalen.

Svara
Cecilia Folkesson 9 augusti, 2014 - 21:22

Tack 🙂
har testat det innan, men gillar faktiskt den manuella bättre. Känns inte lika mycket som man mjölkar en ko 😉 Men tack för tipset!

Svara
Karin 7 augusti, 2014 - 21:01

Tror inte mjölken har med snittet att göra, det är nog bara olika från person till person. Jag gjorde nyss själv ett och har inte haft några problem att få igång det och jag vet flera med mig. Men hoppas det kommer igång snart!

Svara
Maria 9 augusti, 2014 - 09:41

Hej, min lille kille kunde inte heller få till tekniken med amning förrän jag provade amningsnapp. Då klaffade det med en gång, prova det om han inte förstår att han ska suga. Finns på apotek! Lycka till!

Svara
Cecilia Folkesson 9 augusti, 2014 - 21:12

Införskaffat och testat, mycket bättre! tack 🙂

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More