Ännu en “unna sig”-dag

av Cecilia Folkesson

Fettisdag. Semeldag. Unna sig-dag. Jag unnar mig inte. För semlor är inte att unna sig. Semlor är socker. När jag tänker på hur jag mådde tidigare, när jag höll på att unna mig saker, förstår jag inte hur jag kunde tycka att det var att unna sig. Irriterad, ständigt sockersug, blodsockertoppar, blodsockerfall, ingen kontoll över kroppen helt enkelt.

Så ni som tänker unna er semlor idag: tänk om, tänk rätt; unna er att bli av med sockerbegäret istället.

För det är ni värda.

 

 

Du kanske även gillar detta

30 kommentarer

En annan Jessica 12 februari, 2013 - 09:50

Jag tänker på Rutakuten och alla mina medaljer och vägrar äta semla idag!

Svara
Cecilia Folkesson 12 februari, 2013 - 21:16

Bra!!

Svara
Petra 12 februari, 2013 - 09:54

Jag har också kommit ifrån detta med att “unna sig” och det är otroligt skönt!. MEN idag ska jag göra ett stooort undantag och faktiskt äta en semla, trots att jag egentligen inte gillar dom så mycket. Varför då? Joo, för när de små kottarna på dagis har bakat själva och ska bjuda sina föräldrar på ett drop-in-fika, så KAN jag INTE säga NEJ!!

Svara
Cecilia Folkesson 12 februari, 2013 - 21:16

Haha, nej det förstår jag! 🙂

Svara
Terese 12 februari, 2013 - 09:58

Vi har också drop-in fika på fritids ikväll. Men jag tar inte någon Semla. Har aldrig gillat dem, som tur är. Och ännu mindre sen jag hittade en liten grå larv i grädden en gång, när jag lyfte av locket!! 🙂 Den tanken kanske också avskräcker er andra som tänker äta en Semla idag. 😉

Svara
Cecilia Folkesson 12 februari, 2013 - 21:17

Haha, fy vad äckligt! Tur att du lyfte locket 😉

Svara
Sofia 12 februari, 2013 - 10:31

Jag vill så gärna låta bli… SÅÅÅÅ GÄRNA… varför kan jag inte?? Uppenbarligen har jag noll diciplin/karaktär och tyvärr är jag sjukt sockerberoende. Finns det rehab för sockerjunkies? Om inte, så borde det finnas = Affärsidé levererad till dig 😉 Kram!

Svara
Cecilia Folkesson 12 februari, 2013 - 21:18

haha, tack 😉
ge det 4 veckor. strikt lchf, sen så. Kan nästan lova att det försvinner. Elelr blir extremt mycket bättre i alla fall. värt ett försök?!

Svara
Hanna 10 januari, 2014 - 00:00

Det finns liknande rehab iaf har jag läst. Googla Bitten Jonsson (om du nu läser denna kommentaren 😉

Svara
Cecilia Folkesson 10 januari, 2014 - 21:04

Ja hon är grym! Så klart jag läser, läser och uppskattar och försöker svara på allt 🙂

Svara
Majsan 12 februari, 2013 - 10:36

Typisk kommentar en dag som denna eller under påsk/kanelbullensdag/födelsdagskalas. “Men ska du inte unna dig en semla bara idag. Det är ju bara fettisdag en gång om dagen”. Jaaa men äter jag en semla idag så är det fettisdag i en vecka minst för mig. Nej tack så mycket!

Svara
Cecilia Folkesson 12 februari, 2013 - 21:19

Visst är det. Fruktansvärt tröttsamt. Har blivit idiotförklarad två gånger redan idag. “jamen idag kan du väl äta en”. Ät själva. Ni får min med. 😉

Svara
Majsan 12 februari, 2013 - 10:36

Om året skulle jag givetvis skriva, freudiansk felskrivning…

Svara
Rickard 12 februari, 2013 - 11:04

Håller med till fullo!
Det bjuds på semlor på jobbet idag… känner mig inte sugen alls men kollegorna kommer ju garanterat pracka på med “men en kan du ta, det gör inget, du som trycker i dig allt detta fett” osv.. de förstår inte hur jävla mycket det förstör för en som äter LCHF mat att trycka i sig en sån sockerbomb! bäst att hålla sig undan på eftermiddagsfikat idag! 🙂
Skönt att skriva av sig lite! 😉

Svara
Cecilia Folkesson 12 februari, 2013 - 21:20

haha, låt dom hållas. dom förstår inte bättre 😉

Svara
Biggan 12 februari, 2013 - 12:22

Haha ser att fler är på samma linje som mig! Här bjuds det på semla på den lokala butiken.. Från mitt jobb går alla iväg på kaffe dit. Jag vägrar i år. Det går inte att förklara för dom varför inte jag kommer med. Jag äter glutenfritt så det är en bra “ursäkt” då fattar folk bättre än om jag säger att jag inte vill ha för sockrets skull.. Men idag har det trugats, jooo men det finns ju glutenfria säkert, jomen du kaan väl komma med och smaka. Folk är f-n dumma i huvudet när dom inte begriper ett nej! 🙂 Mitt liv, mitt val och MIN MAGE som mår dåligt isf!! Har lagat lchf semla, utan socker, utan mjöl, utan en massa tillsatser. DET är min semla idag. Sen att den innehåller sukrin kan säkert ge upphov till diskussion. 🙂 Men JAG äter min semla, så får NI göra som ni vill.
Hoh, jag håller med Rickard; skönt att skriva av sig lite! 😉 Dessutom till folk som begriper! 😉
Ha en bra tisdag, med eller utan semla!!

Svara
Cecilia Folkesson 12 februari, 2013 - 21:20

Bra val!

Svara
Jenny 12 februari, 2013 - 13:05

Håller med, att unna sig hit och dit! jag blir så trött, jag är gravid i v 34 och det är klart att du ska passa på och unna dig nu när du är gravid osv får man höra , varför? tror inte min bebis behöver en massa vetemjöl och socker!! Du ska inte banta under graviditeten, det är farligt att inte äta kolhydrater som ris, potatis och pasta?Men när man ställer frågan om vad som finns i pasta potatis och ris som jag inte får i mig via grönsaker, nötter osv då blir det tyst på diskussionen!Denna ständiga okunskap!Nej tacka vet jag naturlig mat, jag vet att många bakar LCHF semlor och bakar en massa och det är upp till var och en, men för min del har jag kommit fram till att sötningsmedel som sukrin mm inte känns naturligt för mig och att det ersätter mitt sockerbehov med ett annat, hellre det naturliga, att söta med bär än att använda kemiskt framställda sötningsmedel!!skönt att få skriva av sig lite bland likasinnade:)

Svara
Cecilia Folkesson 12 februari, 2013 - 21:22

Jag är helt inne på din bana. Inget sötningsmedel för mig heller! Och det där med graviditeten är ju kanon. Önskar att jag körde lchf när jag var gravid 🙂

Svara
Mai 12 februari, 2013 - 13:32

När arbetskamraterna vid lunchen enades om att sända ut sekreteraren på semle-jakt frågade de artigt om jag också ville ha en men utgick ifrån att jag inte ville det. Det är så skönt att ha en arbetsplats där det inte trugas och tjatas och där jag kan sätta i mig en lunchlåda med enbart smör och ost om jag nu skulle vilja ha det, utan att det höjs för många ögonbryn.

Svara
Cecilia Folkesson 12 februari, 2013 - 21:23

Ovanligt och bra! Grattis 🙂

Svara
Linda - Zetah 12 februari, 2013 - 13:49

Altså det där att unna sig…
Om man nu skall belöna/unna sig för man varit duktig är väl inte onyttig mat/kakor det rätta? Mat är ju till för att bygga upp kroppen. Vill man ha en mage som svajar som en semla i mjölk så är det kanske att unna sig. Annars är det att straffa kroppen. Om man skall unna sig något, köp ett par skor! De är mkt snyggare på än en semmelmage! 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 12 februari, 2013 - 21:24

Unna sig= saker man vill ha. Socker=vill ingen ha egentligen. Sockerdjävulen vill dock 🙂

Svara
e 12 februari, 2013 - 16:06

Det viktigaste är väl att man gör det som känns bäst för en själv och respekterar att andra kan ha en annan åsikt/kost/livsstil osv
Vill jag äta en semla just idag då gör jag det, men att unna sig en semla bara för att det är fettisdagen tycker jag är något helt annat. Mat och unna sig hör inte ihop. Mat äter man för att ge kroppen näring och för att den ska överleva.
Och till Sofia jag tror att med som allt annat, så måste man träna/öva på sin disciplin/karaktär. Vad vill jag, vad har jag för prioriteringar, vilka val ska jag göra för att komma dit.

Svara
Anna 13 februari, 2013 - 05:49

Klart man ska unna sig 🙂 Gör dessa, supergoda!
http://mariannslchf.se/semlor-lchf/

Svara
Siiri 13 februari, 2013 - 06:57

Jag bakade min egen semla av mandelmjöl och hade mandelmassa, blåbär och grädde som fyllning. Jag använde no några droppar vaniljstevia som sötning, men inte sku det har varit nödvändigt – för mig är det kardemummasmaken som gör bullan! 🙂

Svara
Cathie 13 februari, 2013 - 10:40

Tycker absolut att man kan “unna” sig saker någongång i bland. Det händer mig väldigt sällan, jag äter i inget socker längre och har uteslutit gluten från min kost. Men om jag en gång om året vill “unna” mig en semla tycker jag faktiskt att jag kan få göra det.

Svara
Cecilia Folkesson 14 februari, 2013 - 21:36

Absolut. Om man vill det ska man självklart göra det 😉

Svara
Lena 15 februari, 2013 - 10:22

Tycker inte alls om Ordet “unna sig” Förstår inte innbörden med det riktigt. Jag stöter dagligen emot kommentarer just med detta. Blir även ifrågasätt om mina val jag gör, och får hela tiden frågan går du på diet bantar du. Äh Nä!!!!! Tycker om din blogg och det var en vän till mig som visade den för mig. För vi hade nyligen just denna diskussion på jobbet om varför vi inte vill unna oss semlor:(.

Svara
Cecilia Folkesson 16 februari, 2013 - 10:56

Jag råkar ut för det ofta också. Jag påpekar inte vad folk äter, men folk är väldigt snabba att påpeka vad jag INTE äter. Du vänjer dig. Snart lyssnar du inte på dem 😉

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More