”kokosnötsskålar”
glutenfri saffranskaka paleo

Bjud på Glutenfri saffranskaka i jul!

Denna saffranskaka kommer bakas flera gånger i jul. Helt fri från spannmål och mjölkprodukter och naturligt sötad med banan och russin.

Receptet är ursprungligen mitt bananbröd som man enkelt kan smaksätta med fler olika smaker, till exempel med pepparkakskrydda.

 

glutenfri saffranskaka paleo

 

Jag har alltid väntat med att göra julrecept till veckan innan jul vilket jag nu har insett är en väldigt dum idé. Många julrecept är väldigt goda och kryddorna man använder till jul kan ju var de godaste kombinationerna. Så varför endast njuta av dessa under någon vecka? Nej, i år blir det betydligt tidigare än så!

 

Detta bakar vi i år

Barnen älskar att hjälpa till att baka och i år kommer vi baka massa pepparkakskulor, göra julgröt med kokosgrädde och förmodligen fler omgångar nyttig ischoklad.

 

glutenfri saffranskaka paleo

 

Glutenfri saffranskaka

1 mindre form (gärna 15-18 cm Ø)

  • 2 små mogna bananer
  • 3 ägg
  • 2 msk kokosolja
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 1 paket saffran
  • 2 tsk bakpulver
  • ca 0,5 dl russin (kan uteslutas)
  • 1 nypa salt

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna. 
  3. Mixa banan, ägg och smält kokosolja i blender eller med stavmixer till en jämn smet. 
  4. Blanda ihop äggblandningen med de torra ingredienserna och rör i russin.
  5. Klä eller smörj en form, häll i smeten och toppa med lite russin efter en litet stund i ugnen så de inte sjunker ner i kakan.
  6. Grädda i 50-60 minuter i nedre delen av ugnen. (Större form=kortare tid)

Jag använde en justerbar kakring [adlink] som jag hade på minsta storleken. Man kan även använda en mindre brödform eller dubbla satsen i en vanlig brödform.

 

glutenfri saffranskaka paleoglutenfri saffranskaka paleo

Servera helst nygräddad – eller värm upp lite innan servering.

Jag har använt en kakring till denna. Det finns även mindre springformar man kan använda. Eller så gör man dubbel sats och använder en vanlig brödform eller en normalstor springform.

 


Följ mig!

Här kan du följa mig före fler tips, recept och inspitation:
Instagram
Facebook
Nyhetsbrev

 

9 kommentarer

  1. Så fin!!
    Jag provade den mjuka pepparkakan med samma recept och den blev så god. Måste testa denna med saffran oxå!!
    Tack Cecilia för att du delar med dig!

  2. Hola .Gracias por vuestras fina recetas .Quisiera comentarles que en pastelería es muy importante de que:cuando se hace una mezcla,por ej:Viscochos y otros ,es muy inportante de saber el diámetro del molde que se tiene que usar para dicha receta ! Pongan Uds,los diámetros que se deben usar ya que para mucha gente es difícil “adivinar esto “.Atte.S.E

  3. Vad Kan man ha istället för mandelmjöl? Och säg inte kokosmjöl.gillar inte alls mandelmjöl eller kokosmjöl. Men såg så smarrigt ut så jag vill ju baka denna kaka 🙂
    God Jul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*