glutenfri saffranskaka paleo

Glutenfri saffranskaka

av Cecilia Folkesson

Bjud på Glutenfri saffranskaka i jul!

Denna saffranskaka kommer bakas flera gånger i jul. Helt fri från spannmål och mjölkprodukter och naturligt sötad med banan och russin.

Receptet är ursprungligen mitt bananbröd som man enkelt kan smaksätta med fler olika smaker, till exempel med pepparkakskrydda.

 

glutenfri saffranskaka paleo

 

Jag har alltid väntat med att göra julrecept till veckan innan jul vilket jag nu har insett är en väldigt dum idé. Många julrecept är väldigt goda och kryddorna man använder till jul kan ju var de godaste kombinationerna. Så varför endast njuta av dessa under någon vecka? Nej, i år blir det betydligt tidigare än så!

 

Detta bakar vi i år

Barnen älskar att hjälpa till att baka och i år kommer vi baka massa pepparkakskulor, göra julgröt med kokosgrädde och förmodligen fler omgångar nyttig ischoklad.

 

glutenfri saffranskaka paleo

 

Glutenfri saffranskaka

1 mindre form (gärna 15-18 cm Ø)

  • 2 små mogna bananer
  • 3 ägg
  • 2 msk kokosolja
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 1 paket saffran
  • 2 tsk bakpulver
  • ca 0,5 dl russin (kan uteslutas)
  • 1 nypa salt

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna. 
  3. Mixa banan, ägg och smält kokosolja i blender eller med stavmixer till en jämn smet. 
  4. Blanda ihop äggblandningen med de torra ingredienserna och rör i russin.
  5. Klä eller smörj en form, häll i smeten och toppa med lite russin efter en litet stund i ugnen så de inte sjunker ner i kakan.
  6. Grädda i 50-60 minuter i nedre delen av ugnen. (Större form=kortare tid)

Jag använde en justerbar kakring [adlink] som jag hade på minsta storleken. Man kan även använda en mindre brödform eller dubbla satsen i en vanlig brödform.

 

glutenfri saffranskaka paleoglutenfri saffranskaka paleo

Servera helst nygräddad – eller värm upp lite innan servering.

Jag har använt en kakring till denna. Det finns även mindre springformar man kan använda. Eller så gör man dubbel sats och använder en vanlig brödform eller en normalstor springform.

 


Följ mig!

Här kan du följa mig före fler tips, recept och inspitation:
Instagram
Facebook
Nyhetsbrev

 

Du kanske även gillar detta

13 kommentarer

Anna Haeggman 30 november, 2019 - 21:34

Så fin!!
Jag provade den mjuka pepparkakan med samma recept och den blev så god. Måste testa denna med saffran oxå!!
Tack Cecilia för att du delar med dig!

Svara
Cecilia Folkesson 1 december, 2019 - 10:28

Hej Anna! Kul att höra – och testa saffran, sååå god!

Ha en fin första advent,
Kram

Svara
S.Stringfors 1 december, 2019 - 08:55

Hola .Gracias por vuestras fina recetas .Quisiera comentarles que en pastelería es muy importante de que:cuando se hace una mezcla,por ej:Viscochos y otros ,es muy inportante de saber el diámetro del molde que se tiene que usar para dicha receta ! Pongan Uds,los diámetros que se deben usar ya que para mucha gente es difícil “adivinar esto “.Atte.S.E

Svara
Cecilia Folkesson 1 december, 2019 - 10:29

Hola,
Pido disculpas, lo agregaré.

Que tengas un buen día.
Saludos cecilia

Svara
Anette Stahl 2 december, 2019 - 00:50

Fantastisk! Otroligt god saffranssmak, lagom söt och väldigt saftig. GF och vegansk dessutom!!! Tack!

Svara
Cecilia Folkesson 17 december, 2019 - 08:57

Hej Anette,
kul att höra – tack!

Men inte vegansk tyvärr – ägg i 😉

Ha en fin dag,
// Cecilia

Svara
Malin 4 december, 2019 - 20:24

Ska bakas till söndagens adventsfika ☺️ Använder du varmluftsugn eller över/undervärme?
Kram

Svara
Cecilia Folkesson 17 december, 2019 - 08:57

Hej Malin,
Längst ner i ugnen 🙂

God Jul,
/Cecilia

Svara
Marie 7 december, 2019 - 11:10

Någon som testat alternativ till ägg? Chiaägg? Hur många isf?

Svara
Cecilia Folkesson 17 december, 2019 - 08:57

Hej Marie,
Jag har testat – funkar inte tyvärr…

God Jul,
Cecilia

Svara
Malin 8 december, 2019 - 17:57

Vad Kan man ha istället för mandelmjöl? Och säg inte kokosmjöl.gillar inte alls mandelmjöl eller kokosmjöl. Men såg så smarrigt ut så jag vill ju baka denna kaka 🙂
God Jul!

Svara
Cecilia Folkesson 17 december, 2019 - 08:58

Hej Malin,
havremjöl kanske?
Men kolla omvandlingstabell innan isf 🙂

God Jul,
/ Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More