barn restaurang

Så löser du restaurangbesöket med barn (utan skärmar)

av Cecilia Folkesson

Efter minst två restaurangbesök varje dag i snart två månader kan vi nog utse oss själva som experter inom ämnet. Och med expert menas inte ge barnen telefoner och ipads och låta dem sitta i ett hörn hela middagen… Här kommer våra bästa tips hur du lyckas med ett lugnt och trevligt restaurangbesök med barn utan skärmar.

 

Involvera barnen i menyn

Be alltid om menyer till barnen. Ett perfekt tillfälle för dem att läsa och öva på ett annat språk om man är utomlands. Vill man prata hälsa med barnen är detta det perfekta tillfället. Låt dem gissa vad som är nyttigast. Öva siffror genom att hitta det dyraste vs billigaste på menyn osv.

 

Låt barnen beställa

Våra killar är lite blyga när det kommer till att beställa på engelska, men efter ett tag har det börjat släppa. Vi brukar addera några minuters speltid till deras inlästa minuter om de beställer själva. Och de säger självklart “Tack” på engelska eller indonesiska när de får dryck och mat serverad.

 

Medans man väntar på maten

Detta är den mest kritiska tiden. Hungriga barn (och föräldrar) som måste sitta still. För det finns inget värre än barn som springer runt och skriker och lever rövare på restauranger. Detta är något jag är väldigt noga med. Skriker ett barn, ta ut barnet från restaurangen. Ingen annan gäst är sugen på att höra barnskrik när de är ute och äter. “Men de är ju bara barn” tänker många. Men likaväl som de bara är barn kanske övriga gäster är ute och äter första (och enda) gången på ett år för att fira något speciellt. De är förmodligen inte supersugna på att höra ditt barns skrik.

Här får man vara förberedd. Endel restauranger har färgpennor och mandalas att färglägga (som denna restaurang) men det hör till ovanligheterna. Packa ner kortlek/UNO eller kör ett quiz på mobilen. Otis älskar Paw Patrol och killarna fotbollsquiz. Det finns massvis att välja mellan. Bara att googla “quiz”.

 

Efter maten

Här vill ju vi som vuxna gärna sitta kvar ett tag och ta det lugnt. Det blir såklart inte så lugnt med tre barn. Antingen får man köra en sväng UNO till, eller så är man tacksam över den (förhoppningsvis) lugna och trevliga middagen och drar fort som tusan innan någon trillar, spiller ut något över sig själv och inredningen, kraschar ett glas, slår halvt ihjäl varann eller sätter en Mentos i halsen. Som Otis gjorde sist…

Hur gör ni när ni äter på restauranger? Mobil eller inte?

 

Följ gärna här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram 
Mer från Bali hittar du på Instagram: @folkessonsadventures

 

Du kanske även gillar detta

12 kommentarer

Karin 4 augusti, 2018 - 08:39

Tack för jättebra tips!

Svara
Cecilia Folkesson 6 augusti, 2018 - 00:59

Hej Karin,
Kul att höra, tack!
Hälsningar Cecilia

Svara
Johanna 4 augusti, 2018 - 22:00

När vi reste i Thailand var de Ipad åt treåring ibland med de funkade dock sällan på strand restaurang fanns så mycket se på eller leka med de andra barnen.

Svara
Cecilia Folkesson 6 augusti, 2018 - 01:00

Är man utomhus brukar det gå betydligt lättare. Då funkar en fotboll kanan för våra killar. Men inomhus lite värre 😉
/ Cecilia

Svara
L 5 augusti, 2018 - 14:05

Det är väl självklart att man tar med sig sånt som sysselsätter barnen (ritpennor och papper, böcker, magnetpussel, memory, bilder med frågor till m.m) och förbereder lite aktiviteter. I väntrummet hos läkaren, på restauranger, på flyget, på familjesammankomster osv. Skärmar är det sista alternativet hos oss och sällan sånt som efterfrågas. Har iofs bara två barn, två och tre år gamla.

Svara
Cecilia Folkesson 6 augusti, 2018 - 01:06

Om man är en planerande och superstrukturerad förälder, så absolut! Det är tyvärr inte min starka sida 😉 Sen är det såklart lite skillnad om man gör 1 resturangbesök i månaden eller som vi just nu: 2-3 om dagen…

Hälsningar Cecilia

Svara
L 6 augusti, 2018 - 14:33

Hehe, då är ja kanske superstrukturerad… Eller snarare hänsynsfull? Har familj utomlands och då är det restaurangbesök i stort sett varje dag under ca en månads period varje år. Det är iaf roligt att se att barnen växer med ansvaret.

Svara
Cecilia Folkesson 8 augusti, 2018 - 07:14

Haha, jag håller med: hänsynsfull!

Svara
Tina Sundström 5 augusti, 2018 - 16:52

Tack för bra tips! Vi är en familj som inte brukar gå så ofta på restaurangbesök, men när vi väl gör det är det alltid lite meckigt med 6-åringen… de andra två barnen är 13 och 15 år se de har liksom kommit över den fasen :-). Däremot så jobbar vi hårt på att få kontroll över skärmtiden, det är inte lätt det heller.

Svara
Cecilia Folkesson 6 augusti, 2018 - 01:08

Hej Tina,
Åh så härligt att du säger att de kommer över fasen! Can´t wait 😉 Det är svårt det här med skärmtid. Finns ett inlägg om ur vi gjort, sök på “lästid” så hittar du det.

Ha en fin dag!
/ Cecilia

Svara
s 5 augusti, 2018 - 20:55

vi har en kortlek, vänd 10:a är omåttligt poppis, sedan har vi minivariant av 4:i rad o kalaha, telefoner, platta är no no då får hellre besöket vara kort, vi har två pojkar 7,11 år

Svara
Cecilia Folkesson 6 augusti, 2018 - 01:06

Tack för tips!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More