”kokosnötsskålar”
läsning skärmtid

Det är nog inte bara hos oss dom där förbannande skärmarna tar över.

Visst, det är barn och ungas nya sätt att umgås, man lär sig mycket osv osv. Men någon måtta får det vara. Hade inte vi bestämt hur mycket tid barnen får spendera stirrandes ner i sina telefoner hade de gärna suttit inne hela dagen och kollat youtube och spelat.

Det får de alltså inte. Samtidigt som det är SÅ SKÖNT för oss vuxna att få sitta i lugn och ro på restauranger utan uttråkade och gnälliga barn. Läs: med varsin telefon/padda.

 

Lästid mot skärmtid

Vi har löst det “Lästid mot skärmtid”. Vi packade resväskorna fulla av böcker när vi åkte till Bali. Och den tid de läser, samma tid får de spela samma dag. Och eftersom vi hittar på saker dagligen blir det en rätt bra mix av läsning och spelande. Ibland sitter de på caféer och läser för att få spela senare på kvällen, ibland läser de när de vaknar på morgonen för att få spela när vi sitter och väntar på maten på kvällen. Väldigt bra, och faktiskt inga speciellt sura miner.

Och studier visar tydligen (minns ej källa) att barn som inte läser under sommarlovet tappar endel av sin läsning. Gissar att det även har med ålder och läskunnighet att göra. Men oavsett – ett superbra tips!

 

Hur gör ni med skärmtid på sommarlovet?

 

läsning skärmtidlässommar packning bali barnböcker

 

Följ mig gärna här:

Gillar du sidan? Följ mig gärna på Facebook eller Instagram

 

13 kommentarer

 1. Precis så gör vi också, men vi har begränsad speltid. De har cirka en timme oavsett hur mycket de läser, fantastiskt nog läser de faktiskt rätt mycket trots begränsningen… Det är ett riktigt bra lockbete det dör med spel

 2. Suverän ide med läsning som ger skärmtid. Vi anammade detta direkt är jag läste om det.och barnen köper det. Tjohoo!

 3. Vi är lyckligt lottade som har barn (2 10-åringar) som gärna läser flera timmar om dagen. 4.5-åringen lyssnar dels på ljudbok & dels läser vi för honom. Ett tips när man reser är att låna e-böcker på telefoner/paddor för att slippa släpa fysiska böcker. Vi är borta 7.5 veckor i år & på den tiden läser 10-åringarna 15-20 böcker (med mellan 100 & 500 sidor), så vi pallar inte släpa på så mycket, särskilt som maken & jag också läser lika mycket vardera.

  Speltid har vi när vi väntar på mat på restauranger & när maken & jag dricker eftermiddagskaffe. 😉

 4. Våra barn älskar att läsa, så det har aldrig varit ett problem med skärmtid. Äldsta sonen började läsa redan vid 4 år och helt flytande vid 5 och han slukar böcker och tidningar och kryper gärna upp i soffan eller sin säng och läser. De tittar dock på tv någon timme varannan dag, men vi har inte nån platta och spel på våra mobiler är sällan. Men jag är helt säker på att det blir mycket svårare ju äldre de blir . Nu är de bara 2 år och 5.5 år.

  1. Härlig att läsa!! Vi var också sena med surfplattor och mobiler till barnen. Det är bara Otis som fått ha det när han är såhär liten. Ju längre man kan hålla på det desto bättre tycker jag. Det kommer blir alldeles för mycket tids nog i alla fall.

   Ha en härlig sommar!
   // Cecilia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*