läsning skärmtid

Lästid mot skärmtid – Så funkar det hos oss!

av Cecilia Folkesson

Det är nog inte bara hos oss dom där förbannande skärmarna tar över.

Visst, det är barn och ungas nya sätt att umgås, man lär sig mycket osv osv. Men någon måtta får det vara. Hade inte vi bestämt hur mycket tid barnen får spendera stirrandes ner i sina telefoner hade de gärna suttit inne hela dagen och kollat youtube och spelat.

Det får de alltså inte. Samtidigt som det är SÅ SKÖNT för oss vuxna att få sitta i lugn och ro på restauranger utan uttråkade och gnälliga barn. Läs: med varsin telefon/padda.

 

Lästid mot skärmtid

Vi har löst det “Lästid mot skärmtid”. Vi packade resväskorna fulla av böcker när vi åkte till Bali. Och den tid de läser, samma tid får de spela samma dag. Och eftersom vi hittar på saker dagligen blir det en rätt bra mix av läsning och spelande. Ibland sitter de på caféer och läser för att få spela senare på kvällen, ibland läser de när de vaknar på morgonen för att få spela när vi sitter och väntar på maten på kvällen. Väldigt bra, och faktiskt inga speciellt sura miner.

Och studier visar tydligen (minns ej källa) att barn som inte läser under sommarlovet tappar endel av sin läsning. Gissar att det även har med ålder och läskunnighet att göra. Men oavsett – ett superbra tips!

 

Hur gör ni med skärmtid på sommarlovet?

 

läsning skärmtidlässommar packning bali barnböcker

 

Följ mig gärna här:

Gillar du sidan? Följ mig gärna på Facebook eller Instagram

 

Du kanske även gillar detta

13 kommentarer

Matilda 5 juli, 2018 - 16:49

Låter toppen!

Svara
Cecilia Folkesson 6 juli, 2018 - 02:34

Bästa är att det funkar 😉

Ha en härlig sommar! // cecilia

Svara
Linda 5 juli, 2018 - 19:13

Precis så gör vi också, men vi har begränsad speltid. De har cirka en timme oavsett hur mycket de läser, fantastiskt nog läser de faktiskt rätt mycket trots begränsningen… Det är ett riktigt bra lockbete det dör med spel

Svara
Cecilia Folkesson 6 juli, 2018 - 02:37

Kanon att de läser mer!! Våra är supernoga med tiden, haha!
Ha en fin sommar!

// cecilia

Svara
Charlott 5 juli, 2018 - 20:49

Suverän ide med läsning som ger skärmtid. Vi anammade detta direkt är jag läste om det.och barnen köper det. Tjohoo!

Svara
Cecilia Folkesson 6 juli, 2018 - 02:38

HÄRLIGT!!!!

Svara
Matilda 8 juli, 2018 - 09:25

Vi är lyckligt lottade som har barn (2 10-åringar) som gärna läser flera timmar om dagen. 4.5-åringen lyssnar dels på ljudbok & dels läser vi för honom. Ett tips när man reser är att låna e-böcker på telefoner/paddor för att slippa släpa fysiska böcker. Vi är borta 7.5 veckor i år & på den tiden läser 10-åringarna 15-20 böcker (med mellan 100 & 500 sidor), så vi pallar inte släpa på så mycket, särskilt som maken & jag också läser lika mycket vardera.

Speltid har vi när vi väntar på mat på restauranger & när maken & jag dricker eftermiddagskaffe. 😉

Svara
Cecilia Folkesson 12 juli, 2018 - 15:10

WOW!!! Så himla härligt!!
Smart idé med e-böcker! Tack för tips!

Ha en härlig semester!

Hälsningar Cecilia

Svara
Linda 13 juli, 2018 - 21:57

Våra barn älskar att läsa, så det har aldrig varit ett problem med skärmtid. Äldsta sonen började läsa redan vid 4 år och helt flytande vid 5 och han slukar böcker och tidningar och kryper gärna upp i soffan eller sin säng och läser. De tittar dock på tv någon timme varannan dag, men vi har inte nån platta och spel på våra mobiler är sällan. Men jag är helt säker på att det blir mycket svårare ju äldre de blir . Nu är de bara 2 år och 5.5 år.

Svara
Cecilia Folkesson 16 juli, 2018 - 00:55

Härlig att läsa!! Vi var också sena med surfplattor och mobiler till barnen. Det är bara Otis som fått ha det när han är såhär liten. Ju längre man kan hålla på det desto bättre tycker jag. Det kommer blir alldeles för mycket tids nog i alla fall.

Ha en härlig sommar!
// Cecilia

Svara
Sandra 3 augusti, 2018 - 14:03

Alltså denna idé ska jag verkligen ta efter

Svara
Cecilia Folkesson 4 augusti, 2018 - 00:36

Det är så värt! Då inser de också tiden de spelar. 30 minuter är länge om man läser 😉
// Cecilia

Svara
Veckans lista: Hinderbanor, årets comeback och sommarlovstips! - ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa 15 juli, 2020 - 08:52

[…] Lästid mot skärmtid Så här mycket socker ger vi våra barn på sommaren Massa tips på aktiviteter – både ute och inne Roligare utflykter med Geocaching Nyttiga picknicktips  Så lyckas du med skogspromenaderna med barnen […]

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More