sesamnuggets

Nyttigare mat till barnen – 5 favoriter i ny tappning!

av Cecilia Folkesson

Många frågar om våra barn äter allt nyttigt jag lagar hemma. Svaret är nej.

Jag försöker såklart få dem att smaka på allt men de har överlag varit väldigt dåliga på grönsaker och saker som ser nyttigt ut. Så vad gör man?

Jag försöker göra det bästa av situationen. Riva ner så mycket grönsaker det går i köttfärssåsen, byta ut vetemjöl mot bättre alternativ och skippa mejeriprodukter. Och just mejeriprodukter och gluten har vi aktivt valt bort sen länge då Sid har en autoimmun sjukdom.

Och det är ju inte smaken barnen reagerar på utan grönsaksbitarna. De älskar min köttfärssås med palsternacka, champinjoner, morötter och allt annat jag hittat i kylen och fyllt ut denna annars ganska menlösa rätt med. Men om jag hade gjort en simpel köttfärssås och serverat dessa grönsaker vid sidan om hade de blivit en supergnällig stund vid matbordet och endast köttfärssåsen hade ätits upp….

Så här kommer fem tips på vanliga maträtter som barn brukar gilla:

 

5 barnfavoriter i nyttigare tappning!

 

nyttig köttfärssås

Nyttigare köttfärssås

Denna köttfärssås är full av grönsaker. Och buljongen är utbytt mot ett bra alternativ utan smakförstärkare och socker.

Recept: Nyttig köttfärssås

 

glutenfria fiskpinnar cornflakesfisk

Glutenfria “fiskpinnar”

Dessa fick betyget: “Godare än fiskpinnar” av barnen. Och inte undra på det med tanke på att det är hela fiskbitar istället för det mos som vanliga piskpinnar brukar innehålla. Kan inte svära på att det är så längre, kan inte minnas sist vi hade fiskpinnar hemma. Sen blir dessa såklart dyrare att göra, men det sparar man rätt snabbt in på när man skippar läsk, chips, godis, kakor och bullar. Och barnen behöver inte lika mycket mellanmål när de äter bra mat som mättar.

Recept: Panerad cornflakesfisk

 

köttbullar i tomatsås med mynta

Köttbullar i tomatsås med mynta

Istället för vanliga köttbullar som tar en stund att steka, koka färdigt dem i tomatsås och servera med ugnsrostade potatisskivort istället för pasta.

Recept: Köttbullar i tomatsås

 

sesamnuggets

Sesamnuggets

Dessa älskar barnen! Och speciellt Sid då han aldrig kan äta chicken nuggets då de nästan uteslutande är panerade i mjöl. Man kan byta ut kycklingen mot fisk och man kan variera sesamfrön mot till exempel riven kokos. För att göra denna rätt extra barnvänlig serverades den med sötpotatispommes. Ailoin gick också ner, även om de var lite tveksamma först.

Recept: Sesamnuggets

 

pannkakor-paleo

Glutenfria pannakakor

Detta måste vara en av de saker barn gillar mest att äta. Och det går att göra hundra olika varianter av glutenfria pannkakor och plättar. Jag brukar höfta ihop en smet av massa ägg, mandelmjöl, bovetemjöl, nötmjölk och lite fiberhusk för att få smeten att binda. Och vill jag göra det riktigt enkelt för mig mixar jag ihop bananpannkaka och gräddar i ugnen.

Recept: 7 olika varianter på glutenfria pannkakor.

 

Leta bland alla mina recept

I min receptbank finns hundratals nyttiga recept för hela familjen. Allt från frukostar, smoothies, bakverk och mellanmål. Alltis glutenfritt och oftast fritt från mejeriprodukter!

 

Följ mig här:

Vill du ha fler tips, nyttiga recept och inspiration, följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

 

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

Camilla 13 februari, 2019 - 09:54

Tusen tack!!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More