Forskning visat att fet fisk är inflammationshämmande, skyddar mot cancer, skyddar kärlen och därmed risken för plötslig hjärtdöd, och dessutom är den bra för huden och hjälper till att bygga upp muskler för den som tränar.
Lax innehåller mycket högklassigt protein, B-vitamin, D-vitamin, selen och magnesium.
Laxen är en fet fisk och innehåller därför rikligt med nyttiga fetter. Omega 3-fettsyror är viktiga för bland annat hjärnans funktioner, kärlen, synen och nervsystemet. Undersökningar visar dessutom att omega3 är bra för humöret och motverkar mentala sjukdomar som ADHD och depression. Dessutom är den bra för minnet och brist på Omega 3 har bland annat kopplats till dyslexi. Andra fiskar som också innehåller mycket omega 3 är tonfisk, makrill, sardiner, sill och ål. Räkor och andra skaldjur innehåller också en hel del Omega 3.
Idag: Lunchbuffé med lax på Ellagården i Borås
Fakta: www.nyttigt.eu
4 kommentarer
Hej,
Det en sak jag funderar på kring LCHF. att vi historiskt inte åt socker och veteprodukter, speciellt processade produkter, det förstår jag. Men visst måste vi ha ätet en hel del under-jordgrönsaker som rötter och rotfrukter och frukt? Jag har lättare att se en “grottmänniska” framför mig som äter rejäla grönsaker som potatis/sötpotatis och dyl än ex isergssallad.
Paleo-kost är mer likt det du beskriver. då äter man fisk, kött, grönsaker/rotfrukter, lite frukt, bär och nötter, men inga mejeriprodukter som man “kan göra” i LCHF-kosten.
Lax kanske är nyttigt om den är helt viltfångad…. Vad tror man om odlad fisk som med all säkerhet har brist på alla vitaminer, aldrig sett solljuset därav inget d-vitamin och dessutom tillsatta färgämnen för att få sin rosa färg… Jag gillar också lax men är något skeptisk…..
Så sant. Vilt är alltid bäst. Men det sämre alternativet är bättre än mc donalds och dylikt…