slipp sockersuget kanelbullar

Kanelbullens dag – Att unna sig lite ohälsa

av Cecilia Folkesson

Kanelbullens dag. I år igen. Jag har borstat av ett gammalt favortinlägg (från när jag åt strikt LCHF, men det kvittar, jag har inte ändrat åsikt, jag bara äter betydligt mindre mejerier och lite frukt och bär i mina smoothie bowls då och då 🙂

 

Då var det dags igen. Ännu en dag då det är ok att frossa i socker. “Fast det är ju bara en gång om året och man måste kunna få unna sig lite.” Om det vore så väl ändå…

Och det här med att unna sig… Jag har skrivit om det förr. Unna sig= att man inte kan hålla sig ifrån något man vet man inte borde äta. För vad är vitsen med att unna sig något som gör kroppen en otjänst? 

Visst. Just när du äter det kanske det känns rätt gött. Men när blodsockret gör ett djupdyk känns det inte lika göttigt längre. Är det värt? Ju mer man fuskar och unnar sig desto längre tid tar det att bli av med sockersuget. Alla som är ur detta sockerträsk vet hur fantastiskt det är. Är det något jag vill lyfta fram med LCHF är det detta. Inte att man går ner i vikt genom att äta fett, visst det gör man också.

Jag är den tråkiga super-över-ambitiösa LCHF:aren som aldrig fuskar. För mig existerar inte ordet fuska. Fuska för mig är att må dåligt. Och det kan ju omöjligt vara att “unna sig”.

Många tycker jag är tråkig och omänsklig som aldrig fuskar. Men när jag bestämmer mig för något kör jag all in. Jag bestämde mig för att bli sockerfri, och nu är jag det. Och jag har inget behov av att ändra på detta. Även om det innebär avstånd från onödigt socker på kanelbullens dag.

 

Tillägg

För många av oss gäller tyvärr detta: “Seconds on the lips, years on the hips”. Kombon vetemjöl och raffinerat socker är totalt kass. Det finns inget bra med det alls. Jag står inte för någon vikthets. Absolut inte. Men jag ser att inlägg märkta med viktnedgång blir mer klickade än andra.

Sen blir jag så less på folk som äter enligt tex. LCHF  och inte ens kan titta åt ett äpple men unnar sig gärna en bulle på kanelbullens dag.

 

Läs även: “Stoppa semmelkaoset!”
Läs även: Så blir du av med ditt sockersug

 

Gillar du sidan? Följ mig gärna på Facebook, Bloglovin’ eller Instagram

 

27 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

27 kommentarer

Maria 4 oktober, 2012 - 14:59

Jag håller helt med dig! Jag tycker folk är så inställda på fusk/ätardagar och när man tittar runt efter recept så dyker hundratals kakor, tårtor och efterrätter upp (fast det sår ju LCHF på dem).
Jag tycker det är synd att det läggs så mycket energi på det man “inte får” äta. Det är mycket bättre att äta bra mat och koncentrera sig på hur mycket bättre man mår. Den extra energin kan man lägga på träning eller läsa på ännu mer så att man förstår hur bra det är för kroppen.

Svara
Cecilia Folkesson 4 oktober, 2012 - 15:45

Absolut!

Svara
Max Ljungqvist 4 oktober, 2012 - 15:15

Jag håller med. Fuskar man så blir det skitsvårt att hålla sig på banan (därav kör jag ganska strikt). Jag har fuskat många gånger och det har alltid resulterat i att jag sover skitdåligt, blir “bakis”, mår kass dagen efter, och väcker tillbaka sötsuget IGEN. Nej fy fan. Jag äter hellre vispgrädde med bär 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 4 oktober, 2012 - 15:48

Haha, förstår vad du menar med bakis. fy.

Svara
Lotta 4 oktober, 2012 - 15:24

Håller absolut med dig! Jag kan göra “avsteg” från min vanliga mat, men det sker alltmer sällan. Jag får inte tillbaka något grymt sockersug, inte mer än jag kan hantera, men min mage; uj, uj, buller och bång och kniiip. Vad jag slås av är att jag känner igen min mage, sådan var den ALLTID förr när jag levde kolhydratsbaserat. Det var ett normaltillstånd?!??!?! Nej, ett avsteg och ta konsekvenserna, det kan jag göra, men inte alltförofta. För vem vill ha ont i magen? Nej, hellre god mat och lugn och fin mage! för mig är valet en “no brainer”.

Svara
Cecilia Folkesson 4 oktober, 2012 - 15:47

Håller med! Usch för sån mage. Tänk att man pallade med det innan!

Svara
Lotta 4 oktober, 2012 - 16:55

men det ju inte förräns man fattar hur bra man kan må (och förtjänar att må) som man inser hur “dålig” man var!!! Det är väl därför det är så svårt att få andra som äter kolhydratsbaserat hur bra det funkar med LCHF för de flesta (inte alla), för de inser inte att de mår dåligt, de har aldrig känt en helt, helt lugn mage! man tror ju inte att det kan vara så!

Svara
Sophie 4 oktober, 2012 - 15:33

Tycker framförallt att man ska sluta svepa in ätandet i ursäkter som “unna” o “fuska”. Känner man för att äta en bulle, vilken diet/kost man nu än äter, så ät då. Ät för att du vill. Inte för att fuska eller unna dig.

Svara
Cecilia 4 oktober, 2012 - 15:41

Din blogg är en av mina favoriter just för att du kör all in och aldrig fuskar. Det verkar vara precis det som funkar bäst för mig också! Ha en bra dag 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 4 oktober, 2012 - 15:46

Åh vad roligt! Tack 🙂
Det är ju vad som funkar bäst. Säger ju sig självt 😉

Svara
Terese 4 oktober, 2012 - 15:52

För ett svagt ögonblick tänkte jag gå ner i köket på jobbet och hämta mig en kanelbulle… Men NEJ! Blev min Turkiska yoghurt med bär, kokos och lite pumpakärnor istället. Så mycket bättre och godare! 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 4 oktober, 2012 - 22:22

Bättre val 🙂

Svara
Malin 4 oktober, 2012 - 17:57

Håller med dig helt! Jag är som dig, kör all in, varför fuska när man mår så bra?

Ha en fin kväll!

Svara
Cecilia Folkesson 4 oktober, 2012 - 22:22

eller hur? det samma till dig 🙂

Svara
Petra - Jag & mitt liv med barn, Lchf och träning 4 oktober, 2012 - 19:51

Jag bakade en sats fröknäcke i dag i stället för kanelbullar:)! Förstår inte heller det där med att “unna” sig, det gör jag ju varje dag, unnar mej och min kropp bra mat.

Svara
Cecilia Folkesson 4 oktober, 2012 - 22:23

Precis. Vi unnar oss att må bra. jag behöver göra nya fröknäcken också!

Svara
Sonja 4 oktober, 2012 - 20:41

HEJA, vilket fantastiskt insiktsfullt och BRA inlägg!
Håller med dig i varenda ord!
Keep up the good work! 🙂
Ha en härlig kväll!
/ Sonja

Svara
Emelie 4 oktober, 2012 - 22:05

Min “kanelbulle” blev en smoothie på kokosmjölk, kardemumma och kanel

Svara
Sandra 4 oktober, 2012 - 22:11

Håller verkligen med er. Jag har kunnat hålla denna kost just därför att allting man kan äta är så himla gott, och man har inget behov av att unna sig socker.
Dessutom är det bra att ha i bakhuvudet hur dåligt man mår om man äter av nutidens drog (socker). Man kan säga att vi går på antabus;-) skämt å sido så har jag en liten fråga också. Hur hanterar ni omgivningens reaktioner?
Jag kan uppleva att jag ibland, eller ofta måste förklara mig och motivera varför jag som är helt normal i kroppen äter så “strikt” kost. Ibland är de lite jobbigt när man typ åker iväg med jobbet eller dyl. Upplever ni samma sak?
Tack för en sjukt bra blogg!

Svara
Cecilia Folkesson 4 oktober, 2012 - 22:26

tack så mycket! jag har börjat släppa det där med att försvara min kost. De som hoppar på en vill ändå inte ha fakta. De vill bara försvara sitt sockerbegär. Typ. Men vissa vill veta och då förmedlar jag gärna. Men en klassiker är att skylla på glutenintollerans 😉 det respekterar alla… Lycka till!

Svara
nathalie 4 oktober, 2012 - 22:13

hejhej! tänkte fråga dig om du skulle kunna göra ett “träningsschema” till mig på 7 dagar… jag äter redan LCHF eftersom min pappa gör det. hittade in på din blogg tack vare kokostopparna 😉 så de är i ugnen nu! super goda! men tillbaka till ämnet.. jag är 173cm lång och väger 65-68 kilo… jag tränade 4-5 dagar i veckan innan sommaren men märkte inte någon skillnad så jag tappade gnistan.. nu är jag tillbaka på banan igen och siktar efter en smal vältränad midja, stor rumpa och magrutor.. “den perfekta bikini kroppen”.. har aldrig varit nöjd och vågat visa mig i bikini så skulle behöva lite hjälp med ett schema.. vore underbart om du kunde hjälpa mig. du har en jätte fin blogg! kommer vara en av favoriterna hedanefter!

Svara
Catti 5 oktober, 2012 - 10:56

Väl talat!

Svara
Sandra 9 oktober, 2012 - 14:20

WORD !!
Du är så jäkla grym, du inspirerar mig som tusan.
Nu kör jag inte lika “strikt” som du gör men tänker mig ju absolut för och rannsakar mig själv vad jag “behöver” stoppa i mig.
Jag tycker oftast det går kanon att avstå “sockriga” alternativ men folk i min omjivning verka tycka det är jobbigt, för min skull.
Men så är det ju inte för det är mitt val och jag trivs och mår bättre utan en massa onödigt socker hela tiden, som till 7-kaffet, trefikat eller kvällsmyset.
Men försöker slå bort det med att det är dom som har det jobbigt med att vara utan alla söta prylar, inte jag !!
Tack igen för en kanonblogg =)

Svara
Cecilia Folkesson 9 oktober, 2012 - 15:17

Kul att höra 🙂
Kör hårt, precis som du säger, det är dom som behöver det, inte du 😉

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More