blodprov kolesterol

LCHF före och efter – blodprovet!

av Cecilia Folkesson

Här är mina provresultat. Drygt ett år senare, enbart LCHF. Jag är nöjd. Verkar som Herr Läkare, som för övrigt höll på att ramla av stolen när jag chockade honom med att jag åt 3-5 ägg om dagen, varnade mig för äggen i onödan… När jag tog mitt första test besökte jag en läkare för annan orsak, och vi kom in på LCHF. Han var jätteintresserad hur mina resultat skulle komma att förändras, så han föreslog blodproven. Nu när jag skulle ta om prover, och min dåvarande läkare slutat, var det inte lika lätt. Det “fanns ingen anledning” för mig att ta proverna. Fast efter många om och men så fick jag ta ett blodprov till. Sjukt…

Totalkolesterol.

I de flesta fall ett rätt dåligt mått på risk ensamt. Ofta rekommenderas värdet vara under 5,0 – vilket egentligen endast gäller redan hjärtsjuka. För i övrigt friska är det en orimlig nivå för behandling – 70% av svenskar mellan 30-50 år har högre värde, och 90-95% av svenskar över 50 år.

Svårtolkat och av begränsat värde utan att relatera till övriga kolesterolprover.

Triglycerider (blodfetter)
Lågt värde är bra. Höga värden beror oftast på högt intag av kolhydrater. >1,7 är dåligt, det är ett tecken till metabolt syndrom och innebär ökad risk för hjärtsjukdom. De flesta som äter LCHF-kost har mycket låga värden.

Lågt är bra. Bör åtminstone vara under ca 1,7 .

HDL – högt värde är bra, naturligt fett höjer HDL. Låga värden ger ökad risk hjärtsjukdom, högt intag kolhydrater sänker HDL. Under 1,0 (män) eller 1,3 (kvinnor) är dåligt, och är även det ett tecken på metabolt syndrom. De flesta som äter LCHF har höga värden.

Högt är bra. Bör åtminstone vara över ca 1,0 (män) eller 1,3 (kvinnor).

LDL – Ofta rekommenderas värdet vara under 3,0. Det är dock ett lurigt värde att tolka, som vi diskuterat ovan består LDL av olika storlekar, där de små är de farliga. Ett lågt triglyceridvärde (och högt HDL) antyder att det mesta av LDL bör vara snällare stora partiklar – då kan man antagligen ha betydligt högre LDL utan ökad risk. Ett högt triglyceridvärde (och lågt HDL) antyder att det finns mer av de små farligare LDL-partiklarna. För övrigt verkar LDL-värdet av analystekniska skäl ofta överskattas när triglycerider är under 1,1 (vanligt vid lågkolhydratkost), ref 1 2.

Svårtolkat och av begränsat värde utan att relatera till övriga kolesterolprover.

Totalkolesterol/HDL Lågt är bra, rekommenderas vara under 6. Om man vill ha ett enda enkelt mått utifrån traditionella kolesterolvärden på risk för hjärtsjukdom har detta visat sig vara det bästa. Det säger mycket mer än totalkolesterol, LDL, och mer även än triglycerider. Det är även bättre än LDL/HDL som ibland används. Att äta LCHF ger ofta ett förbättrat värde.

Säkrast riskvärdering. Lågt är bra. Bör åtminstone vara under 6, än hellre under 5 och allra helst under 4.

TIPS!
Enkel riskanalys
Om du vet dina värden, här är en enklare och bättre regel, för dig som inte redan har hjärtsjukdom:
Ta ditt kolesterolvärde och dela det med ditt HDL-värde. Om du har ett kolesterol på 8,0 och ett HDL på 2,0 blir resultatet alltså 4,0. Om resultatet är under 5: du kan vara lugn: ditt kolesterol är bra.

Är värdet högre: särskilt om värdet är över 6 finns skäl att fundera på livsstilsförändringar. Man kan då kontrollera om provet, kanske så ofta som en gång per halvår. Om det i längden inte blir bättre kan man i undantagsfall överväga medicinering.

Mitt värde: 2,11

Infotext om kolesterol från kostdoktorn.se

Du kanske även gillar detta

7 kommentarer

Carro 19 juni, 2012 - 10:04

Riktigt bra inlägg! Första ggr jag verkligen “förstod” kolesterol efter mycket läsning!

Svara
Desiré Östergren 20 juni, 2012 - 13:59

Kul med så fina resultat! 🙂

/Dessi
http://www.dessi.se

Svara
ceciliafolkesson 20 juni, 2012 - 22:38

Eller hur? Tack!

Svara
Petra 29 april, 2013 - 13:44

Men att säga att det är normalt med höga kolesterolvärden bara för att det är vanligt är ju helt fel! Visst har personer i Sverige i regel höga kolesterolvärden men det betyder ju inte att det är normalt på ett positivt sätt! Istället ska det ses som att vår befolkning i stort har en förhöjd risk för hjärtkärl-.sjukdomar och borde se över våra matvanor för att få ner kolesterolnivåerna. Så sådana där uttalanden som kostdoktorn gör kan göra mig riktigt arg! Det är inte alls meningen eller fullt normalt att man ska få hjärtkärlsjukdomar och stroke bara för att många får det!!

Anledningen till att du inte hade så högre kolesterolvärden än du hade beror i första hand på att du tagit bort en stor bov i dramat, nämligen det mättade fettet från mejeriprodukter! Grattis till det!! Mättat animaliskt fett är det som mest höjer nivån av LDL, förutom transfett som för övrigt också finns i mjölkprodukter.

När det gäller mättat fett från vegetabilier så är de inte alls lika skadliga då fettkedjorna är kortare och när vegetabiliskt mättat fett används i studier så ger det ett helt annat resultat mot när animaliskt mättat fett används.

För övrigt så innehåller vegetabilier mer av de övriga hälsosamma (och essentiella) fettsyrorna så bra för dig att du äter mycket sådant.

Svara
Unnessa 22 februari, 2016 - 15:21

Kommenterarer “Petra” här ovan är ute och cyklar. Hon gillar även använda utropstecken.
Det finns inga vetenskapliga belägg för att “kolesterolvärdena är kopplade till hjärt och kärlsjukdom.”
LDL är dessutom ett protein. Gå tillbaka till ditt läkemedelsföretag där du lobbar och sluta använda utropstecken – man får ont i öronen.

Svara
Cecilia Folkesson 22 februari, 2016 - 20:31

Haha, visst är det så 🙂
Tack!

Hälsningar Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More