frågor och svar lchf träning

Läsarfrågor och svar

av Cecilia Folkesson

Här kommer första delen av läsarfrågorna.

 

Åsa: Skulle vara roligt att veta HUR du äter lchf liksom…om du förstår hur jag menar!=)) Alltså…undviker du något medvetet eller är det något du äter mer av? Tänkte eftersom du tränar mycket…=)

SVAR:
Jag äter rätt mycket när jag väl äter. Äter mer än killarna när vi är ute och käkar lunch ; ) Jag undviker allt med mycket kolhydrater, jag försöker att hålla mig till under 5 gram kolhydrater per 100 gram. Jag äter någon morot då och då, jag äter lite nötter tex. Jag äter inte bara ägg och bacon som många anti-LCHF:are verkar tro. Jag älskar feta fiskar, kokos, avokado, oliver, kött, grönsaker, bea, aioli… Jag tror det är viktigt att få i sg mycket mat och mycket fett när man tränar mycket. Nu tar man ju energin ur fettet istället för kolhydraterna. Sen har jag börjat ta aminosyror (BCAA) innan träning och proteinpulver direkt efter.

 

Caritha: Jag har kört fakir under 10 dagar för att verkligen känna efter vad det är som triggar mitt sockerberoende, det har fungerat jättebra och jag har gått ner tre kilo under dessa dagar. Har dessutom kommit på att jag är otroligt känslig så jag kommer att fortsätta vara restriktiv med mjölkprodukter nu när jag börjar äta lite mer kolhydrater, men fortfarande under 20 gr om dagen. Jag har dessutom under dessa veckor verkligen försökt att lyssna på min kropp och äta när jag är hungrig vilket har medfört att jag har klarat mig ypperligt på två måltider om dagen. Jag tränar 6-7 dagar i veckan mest kondition genom löpning och spinning, om jag kör styrka så blir det i cirkelgym. Nu till min fråga, jag har fyra envisa kilon som inte riktigt vill släppa taget innan jag når min målvikt, vad kan jag göra annorlunda, äta mer, mindre, eller mer fett, har en rejäl klutt kokosfett i thét varje morgon och bregott på mina kokta ägg. Skulle gärna få tips och råd på vad jag kan göra för att chocka kroppen och släppa taget. Tack för en inspirerande blogg:)

SVAR:
Kokosfett i te är jättebra på morgonen. 1-3 msk per dag är kanon, kokosfettet går direkt till levern för förbränning, och ökar temperaturen i kroppen och därmed minskar aptiten. Minska mängden mejeriprodukter brukar funka också. Eller testa periodisk fasta.

 

 

Susann: Hej och tack för en jätteinspirerande blogg. Du har fått mig på helt andra tankar och jag känner mig supersugen på att ändra min livstil nu och framåt. Till och med crossfit känns otroligt lockande. Du är den enda blogg som jag hittills läst och som stuckit hål på mina undringar om Lchf-metoden. Jag har testat detta tidigare tillsammans med maken. För honom funkade det jättebra, Han gick ner i vikt och mådde som en prins. Men jag stod helt still i min vikt. Något måste jag gjort fel. Min teori nu efteråt är att jag åt nog för mycket. Kan det stämma? Hur gjorde du när du startade upp med detta? Tänkte du på mängden mat? Hälsningar Susann

SVAR:
Man kan absolut äta för mycket. Om man inte äter några kolhydrater alls, funkar det säkert att häva i sig massa mat hela tiden ; )
Det blir säkert lätt att man får i sig mer kolhydrater än man tror, en näve nötter här, lite yoghurt och bär där… Minska på mejeriprodukter och läs innehållsförteckningar noga. Och håll inte på att baka med en massa stevia. det tror jag triggar sötsur i längden. Inte just att stevia gör det, utan att man äter söta bakverk och dylikt och blir mer sugen på söta grejer och därmed äter mer bär än man skulle om man inte åt en massa stevia. En teori bara ; ) Jag körde strikt LCHF från dag 1. Försöker att äta så ren mat som möjligt. (Dit räknas inte MAX som jag av bekvämlighetsskäl äter då och då..)
Tänker man bara på vad man äter och rör på sig ordentligt behöver man inte tänka så mycket på hur mycket man äter. Inte jag i alla fall.

 

Frank: Hej Cecilia, Fantastiskt och se att du har lyckats gå ner i vikt och komma i så bra from. Försöker själv att gå ner i vikt med LCHF men lyckas mindre bra. Hade en startvikt på 117 kg (190 cm lång) för ett halvår sedan och kom ner till 106 kg på 3 månader. Men där har det tagit STOPP. Nu har jag gått up till 111 kg och har svårt för att tappa vikt. Har du några bra tips?
Frukost = 2 ägg, 1 burk tonfisk och lite majonäs till frukost (varje dag)
Lunch = ½ kyckling eller motsvarande revbensspjäll
Middag = Stor köttbit med sås.
Mellanmål = Nötter (näve) och ost.
Trots denna mat så går jag inte ner (nu är det ca 3 månader). Äter jag för kalori-rikt (trots att detta inte ska spela någon roll enligt Sten-Sture Skaldeman)? Begränsar du ditt kalori-intag? Vad har du för mat-schema? Vad äter du när du blir sugen på någonting mellan målen. Tacksam för tips!

SVAR
Om du äter en ordentlig frukost borde du inte behöva äta mellanmål. När jag inte kör periodisk fasta äter jag frukost vid 07, typ äggröra med ost och grönsaker + kaffe med kokosfett eller grädde. Sen äter jag lunch vid 12, men då är jag oftast inte ens hungrig. Sen äter jag middag efter jag tränat på kvällen, runt halv åtta.
Kokosfett är jättebra, (kokosfettet går direkt till levern för förbränning, och ökar temperaturen i kroppen och därmed minskar aptiten.) Testa att äta nån sked kokosfett till frukosten och skippa mellanmålen. Dra ner på mejeriprodukter och kolla innehållsförteckningar på såser etc. Även kryddningen på kyckling och revbensspjäll kan ha massa skit i sig. Om man är ute efter viktnedgång måste man va supernoga ; ) Läs tidigare svar till Susann också.

 

Seada: ….Hur började du att träna?,för jag misstänker att din son var liten när du började?,ammade du då?. jag tänker på främst det med kosten?,kan man göra lchf eller gi när man ammar? Hur har du gjort med träning, för där känner jag att jag kan komma iväg på nåt pass i veckan iaf. Tränar på sportlife och känner kanske att jag ska anlita en pt för att se vad jag ska göra, har tyvärr minst 20 kg att tappa, hur mycket har du gått ner i vikt och på hur lång tid?

SVAR:
Jag började gå ut och gå i stort sett direkt när min andra son föddes. Barnvagnspromenader i backar i skogen är perfekt. Sen kan man trappa upp, börja gå ut och joggam, gå på pass eller köra intervallträning hemma. Testa “tabata”!
Jag ammade min son i 4 månader och började med LCHF när han var 1 månad. Jag tro absolut inte det är någon fara att göra det. Man behöver ju inte vara superstrikt i början, utan bara dra ner på socker, mjöl, mjök etc. Min son har nästan aldrig varit sjuk, och han har inte alls samma sockerbegär som hans storebror. Om det beror på detta vet jag såklart inte, men det är min teori ; ) Du kan börja köra “plankan” också. Jättebra för magen. Om du kombinerar LCHF med träning kommer det ge resultat, lovar. Men se till att inte fuska. Då blir det motsatt effekt. Om du vet med dig att du inte vill skippa socker helt är det bättre att köra GI. (fast det är ju inte alls lika gott ; ) Jag gick ner mina 15 kilo jag hade kvar efter min son fötts rätt snabbt. 4-5 månader tror jag det tog. Lycka till, och kör hårt!

 

Sara: Hej Cecilia!!! Måste bara börja med att säga vilken bra blogg och wow vilken resa med din kropp!!! Själv har jag efter min tredje graviditet haft problem med min annars så starka rygg och mage.Efter mina två första barn kom jag tillbaka till samma kropp som innan.Började med pilates och yoga och var så nöjd med min starka rygg och mage. Mina äldsta barn är idag 17 och 15 år och så har jag alltså ett sladdbarn på 3 år. (är själv 40år)Efter min sista graviditet fick jag operera mig för navelbråck och sen börja min långa färd med försvagad bål, mage och ländrygg. Äter nu LCF( lite mix faktiskt) går på gym och kör pilatesboll och plankan hemma.. Men är inte riktigt nöjd och med 3 egna barn + 1 bonus finns inte alltid tiden.speciellt efter en kall vinter med mycket förkylningar. Har du några råd att ge när magen känns svullen och lite uppkörd..Kan man äta morötter och dricka mjölk i LCF??? Med vänlig hälsning, Sara

SVAR:
Mjök tycker jag du ska skippa. Gå ut och spring när du hinner. Speciellt nu när det sommar! Kolla innehållsfört. så du inte äter för mycket kolhydrater. Morötter är inte 100 heller. Byt gärna ut mot etc broccoli eller blomkål.

 

Anna: Åh, vilken härlig blogg!!! Vår dotter föddes 2008 i Nov, och jag har 3 pounds (1.5 kg) kvar till min första målvikt, 63 kg. Jag var 86 kg när hon föddes. Du är i helt underbar form! Grattis! Jag ska springa och träna mig tightare i sommar och lite LCHF kanske för att deffa;) Hur mkt väger du nu, om du vill svara, om inte -så förstår jag!

SVAR:
Bra jobbat! Löpning är perfekt för att få bort överskottet. Nu väger jag runt 60. Var nere på 58 innan jag kom igång med träningen. Nu väger jag nog ca 2 kilo mer fast i muskler. Vilket jag är jätteglad för : )

 

 

Du kanske även gillar detta

3 kommentarer

Caritha 26 maj, 2012 - 13:37

Jag blev så inspirerad av ditt inlägg om periodisk fasta, så jag skall testa det för att se om kroppen vill släppa taget om de sista kilona. Börjar idag och kommer att köra två veckor till att börja med.

Svara
Anna 27 maj, 2012 - 20:55

Tack för att du bjuder på dig och ger inspiration.
Sitter och gör veckomatsedlar med lchf, men
tycker det är svårt att komma under 20-30 kolhydrater per dag, vilket bör vara det optimala.
Tips och trix någon?

Svara
ceciliafolkesson 27 maj, 2012 - 22:10

Tack! roligt att kunna inspirera 🙂 jag äter väldigt mycket ägg. försök dra ner på mejeriprodukter.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More