3 ekoägg med smör till frukost. Så gott! Har man väl börjat köpa eko-ägg är det nästan omöjligt att äta o-ekologiska.
Har du koll på märkningen på äggen?
Här kommer en repris:
0 = Ekologiska ägg
1 = Från frigående höns utomhus
2 = Från frigående höns inomhus
3 = Inredda burar
0 – Ekologisk produktion
Höns som producerar ekologiska ägg går fritt i stora stallar. Hönsen kan gå ut i gräsbevuxna rastgårdar där kan de krafsa, sprätta, sandbada, picka mask och beta gräs. Minst 95% av fodret ska vara ekologiskt odlat.
De ekologiska hönornas foder ska vara ett ekologiskt godkänt foder (t ex ekologiskt odlad spannmål), fritt från GMO (genmodifiering) och utan tillsatser av syntetiska aminosyror. Konstgödsel och bekämpningsmedel inte får användas på gården. Ekohönor ska också ha tillgång till grovfoder, exempelvis rotfrukter och hö.
Ekologisk äggproduktion lyder under särskilda krav när det gäller medicinering.
1 – Frigående höns utomhus
Dessa hönor går helt fritt i stallet och har möjlighet att gå ut. Frigående höns utomhus ska ha tillgång till 4 m² utomhusyta.
Frigående inomhus är i Sverige vanligare än frigående utomhus.
2 – Frigående höns inomhus
Höns i frigående inhysningssystem rör sig fritt inomhus i stora stallar med strö på golvet. Beläggningen är max 9 höns per m² tillgänglig yta. Hönorna äter ett väl sammansatt vegetabiliskt foder, där svensk fodersäd utgör huvuddelen av fodret.
3 – Inredda burar
Hönsen lever i små grupper om 8-10 höns i burar som är inredda med värpreden, ströbad och sittpinnar. Minimimåttet är 0,75 m² per höna. Hönorna äter ett väl sammansatt vegetabiliskt foder, där svensk fodersäd utgör huvuddelen av fodret.
Källa: svenskaagg.se
1 Kommentar
Ekologiska ägg är det bästa, jag håller med! Jag köper aldrig något annat. Fin blogg 🙂 Kolla gärna på min matblogg, jag blandar low-carb med allt annat 😉 http://matdelikat.se/