Nu har jag äntligen fått till ett veganskt glutenfritt fröbröd – alltså ett glutenfritt bröd utan ägg.
Jag testade att göra om mitt gamla recept på glutenfritt frö- och nötbröd genom att byta ut ägget mot kikärtsspad vilket inte fungerade. Så det behöver ni inte testa 😉
Detta bröd innehåller glutenfria havregryn och det brukar vara enkelt att hitta i en vanlig matbutik. Är man inte känslig mot gluten fungerar det såklart lika bra med vanliga havregryn. Jag ar använt yaconsirap – vilket är en sötning som faktiskt är nyttig. (Läs mer om yaconsirap här) Jag har inte hunnit testa om brödet blir lika bra utan – men gissar att det borde funka utmärkt.
Brödet är supergott att toppa med tahini, avokado, tomat och basilika eller så gör man det barnvänligt och serverar med ost och grönsaker. För barnen gillade faktisk detta bröd! (Vilket ger det ett ännu bättre betyg!)
Veganskt glutenfritt fröbröd
(1 brödlimpa)
3 dl glutenfritt havregryn
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
2 msk chiafrön
3 msk fiberhusk
1 tsk salt
0,5 dl kokosolja
3,5 dl kokhett vatten
2 msk yaconsirap (eller annan flytande sötning)
Gör så här:
– Sätt ugnen på 175° C.
– Grovhacka nötterna.
– Blanda alla torra ingredienser i skål.
– Smält kokosoljan.
– Rör ihop den torra blandningen med kokosolja, sötning och kokhett vatten.
– Blanda noga och låt stå i ca 30 minuter.
– Tryck ut i en brödform klädd med bakplåtspapper.
– Grädda i 30 minuter
– Ta ut brödet från formen – vänd på det och grädda upp-och-ner i ytterligare 25-30 minuter. (Håll kolla på färgen på brödet.)
– Låt svalna.
Tips:
Blötlägg gärna nötter och fröer över natten innan du bakar brödet.
Det gör bland annat nötter mer lättsmälta och näringsupptaget blir bättre.
Läs mer om blötläggning/aktivering här
Vill du inte ha kokossmak på brödet, använd en kokosolja utan smak/lukt eller använd en annan olja, t.ex. olivolja.
Förvara brödet i kylskåp och rosta gärna skivorna – så blir det om ännu godare!
Följ mig här:
För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!
14 kommentarer
Hej!
Tänker baka ditt bröd, tål dock inte hasselnötter el sötmandel, tips på vad jag kan ta istället!
Eller skall jag utesluta det helt.
Du har ett väldigt inspirerande Instagram konto.
Mvh
Lena
Hej Lena,
tack så mycket – kul att höra <3
Du kan använda mer och fröer och andra nötter (om du tål andra). Bara mängden är ungefär samma så spelar det ingen roll 🙂
Ha en fin dag,
/ Cecilia
Hejsan
Jag bakar enl detta receptet just nu. Har även blötlagt nötter o fröer övernatt. Körde 30 min i ugn, men det var alldeles vobbligt, så körde 30 min till. Det är ff alldeles vobbligt. Däremot börjar det bli väldigt mkt färg ovanpå.
Jag har följt måtten exakt, ugnen är på 175 grader. Jag förstår inte vad som är fel. Det känns som att jag kommer få köra det här i flera timmar för att det ska bli klart. Jag vill inte slänga alla de fina råvarorna heller.
Kanske du har något råd hur jag ska rädda det här?
Funderar över en sak, jag blötlade även havregrynen övernatt. Kanske blev det för “blött” för själva degen med allt blötlagt? Har nu kört 2 h i ugn, sänkt till 150 grader, lagt folie över. Känt på det men är ff alldeles för löst, går inte vända på. Tänker att det såklart blir lite fastare när det får stå o kallna helt. Men än vågar jag inte avbryta, för det behöver nog bli lite fastare innan jag kan ställa ut det på bänken.
Supergott blev det!
[…] Här hittar du recept på detta veganska glutenfria fröbröd […]
Håller med – supergott!!
Om man vill göra det LCHF-vänligt – vad kan man ersätta havregrynen med då?
Hej Aino,
det finns ett alternativ som ät LCHF – Finns här:
https://ceciliafolkesson.se/2018/04/16/paleobrod-glutenfritt-fro-notbrod/
// Cecilia
Hej!
Jag undrar om det finns nummer på hur många kalorier det blir i hela limpan.
Tack för svar:)
Hej Nina,
Beräknar ej kalorier i mina recept, så kan tyvärr inte svara på detta.
Ha en fin dag,
Cecilia
Blötläggning av nötter och fröer rekommenderas inte, i så fall måste receptet ändras! Efter 3 timmar i ugnen är mitt bröd fortfarande bara en gröt med skal på, det får nog bli att göra om utan blötläggning.
Hej, följde recept men brödet gick inte att vända. Höll på att falla i bitar! Samlade ihop det och lade ner det i formen igen och lät det stå i ugnen resterande 30 minuter. Det går dock inte att skiva utan faller sönder. Tycker bättre om receptet med 4 ägg!
//Else-Marie
[…] många efterfrågar veganska glutenfria bröd kan man smaksätta mitt nöt-och fröbröd med vörtkryddor eller för ett lite sötare bröd: testa att smaksätta mitt veganska […]
[…] Recept finns här […]