semmelhets semor

Stoppa semmelkaoset!

av Cecilia Folkesson

Vi borde döpa om Fettisdagen till “Bulle-månaden”. Under en månads tid svämmar receptbloggar och konditorier över av semmelvarianter; kanelbulle-semlor, vaniljsemlor, princessemlor, saffranssemlor, wienersemlor, donutsemlor, semmelwrap osv osv…

 

Stoppa semmelkaoset!

Nu finns det anledning för alla, oavsett smaklökar att frossa i bakverk utan dåligt samvete under en hel månad. Kanon! Det som en gång var en trevlig (men onyttig) tradition har resulterat i ett semmelkaos. Semlor åt man en dag på året för att inleda fastlagen, den kristna högtiden fastan som pågår 40 dagar fram till påsk. Ska du fast ett tag framöver ät några semlor, men kan vi inte skippa denna semmelhets?!

 

…kommer troligtvis få massa arga mail och kommentarer gällande min bitterhet, (som när jag skrev om bristande flygvett hos resenärer). Men vi förstör ju bara våra traditioner genom att dricka julmust i oktober, glögg innan bladen hunnit falla från träden, och nu dåliga semmel-kopior under en månads tid.

Någon som håller med?

 

Gillar du sidan? Följ mig gärna på Facebook, Bloglovin’ eller Instagram

 

 

Du kanske även gillar detta

23 kommentarer

Ellen 28 februari, 2017 - 12:19

I agreeeeee till 200%!

Svara
Cecilia Folkesson 28 februari, 2017 - 13:44

Härligt!!

Svara
Amanda 28 februari, 2017 - 12:35

Håller helt med dig. Alla dessa frossardagar som ger folk ursäkter på ursäkter att äta skit. Hua. Oftast är det samma människor som i övrigt har en dålig kosthållning och aldrig rör sig. Jag kan få sån ångest när jag tänker på hur ohälsosamt folk lever och hur liten kontroll och kunskap de har kring hur deras val påverkar deras hälsa. Och hur deras barn tar efter dem. Förstår inte hur du kan få skit för att poängtera det uppenbara. Vad skriver folk? Troligen träffar du en öm punkt hos dem, eller så förstår de inte vad de gör med sig själva. Lika sorgligt oavsett vad,

Svara
Cecilia Folkesson 28 februari, 2017 - 13:46

Härligt att höra 🙂 Och just men tanke på barnen har du helt rätt i. Det brukar mest vara att jag är bitter, har en oskön inställning etc. Men som du säger, det är ömma punkter det där.. 😉

Svara
Jessica 28 februari, 2017 - 13:28

Jag håller helt med dig! Och kan tilläggas och till på köpet kanske också reta någon är dessa övriga dagarna som har blivit påhittade. Då tänker jag på Nutella dagen, popcorndagen, kladdkakans dag, kanelbullens dag etc., etc. Allt ska bottna i att man hela tiden ska äta och dessutom inga nyttiga saker. Nu finns det recept på nyttiga kladdkakor jag vet men du förstår vad jag menar.
Hemma har vi börjat sakta men säkert att byta ut livsmedel mot nyttigare och hälsosamma livsmedel med betydligt mindre socker. Det känns så bra för det finns så mycket man kan göra för sin familj utan att det för den delen blir tråkigt. Jag fick faktiskt upp ögonen för dessa livsmedel när jag har börjat läsa din blogg. Så från mig och familjen, tack så jättemycket.

Ha det gott!

Svara
Cecilia Folkesson 28 februari, 2017 - 13:48

Hej Jessica! SÅ kul att höra 🙂
Haha, ja alla dessa övriga dagar ska ju inte glömmas. Alltid finns det något att fira 😉

Svara
Malin 28 februari, 2017 - 14:00

Håller helt och fullt med!

Svara
Lotta 28 februari, 2017 - 14:55

Håller med dej! Du är så inspirerande och klok!
Här blir det frukt och sällskapsspel ikväll med barnen, istället för “svulle-bulle”! 😉

Svara
Cecilia Folkesson 28 februari, 2017 - 22:41

Svulle-bulle var bra 🙂 Det gör ni rätt i! Och tack <3

Svara
suss 28 februari, 2017 - 20:37

vill du se ut som en semla så ät en semla:) nej skämt visst vill man nu äta en just idag så njut av den men denna matsvullade som pågår 24/7 är helt hysteriskt, själv överlevde jag utan pga laktoso gluten intolerans även om chefen erbjöd att specialköpa…

Svara
Cecilia Folkesson 28 februari, 2017 - 22:40

haha 😉

Svara
Christinr 28 februari, 2017 - 22:17

Haha mm nä, håller inte med. Låt folk äta vafan dom vill, det som är kaos i dina ögon är härligt i andras. Själv skiter jag vilket och äter en semla när lusten faller på.

Svara
Cecilia Folkesson 28 februari, 2017 - 22:39

Fast sockerberoende är inte så härligt 😉

Svara
Daniels mamma 1 mars, 2017 - 10:12

På jobbet fick jag höra : ta en semla för f-n och var som en människa! Man måste ju leva oxå!
Ät själv för f-n tänkte jag! Jag kommer ändå att leva 15 år längre än dig i slutändan och kommer då att tacka mig själv för att jag inte åt de där semlorna 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 3 mars, 2017 - 07:50

Haha, eller hur?!

Svara
Kreativaminimalisten 8 mars, 2017 - 11:27

Haha! Jag fattar inte folk (ofta på jobbet…) som MÅSTE ha en åsikt om vad man själv äter… men att “vara som en människa” är ju just vad man är när man äter mer hälsosamt!

Svara
Malin 2 mars, 2017 - 07:47

Jag håller med. Men, kanske det är ännu bättre om man bara äter lite onyttigare saker just de få dagar det är något speciellt att fira. Och istället försöka avhålla sig från skitmat alla andra dagar. Skitmat och alla substitut för skitmat. Jag ogillar hela det här med att man måste unna sig söta saker (även om det är nyttigare kladdkaka, rawbollar eller allt vad det nu än kan vara) bara för att det är helg, fredagsmys och så vidare. Det är den ovanan som måste bort. Alltså hela ovanan med att man ska gå runt och unna sig saker hela tiden. Skippa det och du kan njuta av en riktig semla just på semmeldagen och ingen annan dag.

Svara
Cecilia Folkesson 3 mars, 2017 - 07:52

Det håller jag med om. Jag var helt sockerfri (ingen frukt, dadlar eller annan sötning) under 4 år. Jag har aldrig mått bättre. Men då är man så avvänd av socker att man hade mått extremt dåligt om man åt en vanlig semla.

// Cecilia

Svara
Nette 2 mars, 2017 - 08:52

Håller med att det har gått överstyr. Jag hade bestämt att äta en semla just på fettisdagen och det gjorde jag. Vi gjorde egna semlor hemma. De var så goda. Och det var så värt, jag älskar semlor. Men nu dröjer det till nästa fettisdag innan jag äter en igen. Jag var lite rädd att jag skulle få tillbaka sötsuget, men det fick jag inte. Efter uppäten semla var jag mätt på just semlor och har inte haft fortsatt sug efter söta saker. Kan tillägga att jag har ätit lågkolhydrat/LCHF sedan 2011 men då och då väljer att göra enstaka avsteg, som fettisdagen. Dessa avsteg blir färre och färre eftersom smakpreferenserna för vad som är gott ändras på vägen. Nu kan jag bli toksugen på typ revben istället, haha!

Svara
Cecilia Folkesson 3 mars, 2017 - 07:55

Det låter ju kanon! Så härligt när man blir sugen på mat istället för att hjärnan och blodsockret är sugen på socker. Bra jobbat!

// Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More