träningshets

Squat-positionen – Naturlig, och superviktig!

av Cecilia Folkesson

Här kommer en utmaning: Lär dig sitta länge i squat-positionen.

Som barn satt vi och lekte såhär, i stora delar av världen både jobbar man och uträttar man sina behov i denna position. Squat-positionen eller huksittande är en av våra grundpositioner och även vårt naturliga viloläge.

Men många av oss klara inte av att sitta i denna position längre. Vår rörlighet har försämrats drastiskt, mycket tack vare allt stolsittande.

 

Varför ska man sitta i squat-position?

Rörligheten i höfter, knän och anklar ökas. Detta är viktigt för stabilitet och balans. Bristande rörlighet är en av de främsta orsakerna till skador. Magen och tarmarna mår extra bra! Tarmar masseras naturligt när magen trycks ihop, vilket i sin tur leder till att matsmältningen förbättras. Vid toalettbesök är det extra viktigt inte sitta i 90° vinkel. Här kan du läsa mer om “Varför du bajsat fel hela tiden”.

 

squat-position

Så här sitter du i squat-position:

Hela foten (även hälen) ska vara i golvet/marken hela tiden. Se till att knäna pekar i samma riktning som fötterna. Ju bredare man har fötterna, desto lättare och bekvämare brukar det kännas. Efter ett tag kan man flytta fötterna närmare varann. Har du svårt att komma ner, håll i något på vägen ner eller be någon hålla i dina händer.

Har du svårt att komma ner djupt i squat-positionen utan att hamna på tå, lägg något under hälarna för att komma upp lite. En bok till exempel.

 

Hur länge klarar du?

Testa hur länge du klarar och försök att sitta en stund varje dag. Du kan göra det medan du tittar på TV, jobbar eller leker med barnen.

Efter ett tags övande kommer du kunna sitta på huk bekvämt oh avslappnat, utan att anstränga vadmusklerna. Det är då du sitter i en vilande position. Vår naturliga grundposition.

 

Du kanske även gillar detta

3 kommentarer

Marlene 7 februari, 2018 - 08:40

På sommaren blir den här positionen naturlig i min vardag eftersom jag dagligen ägnar tid åt ogräsrensning i min lilla trädgård (eller gräver i sanden med barnen). Har suttit så här hela livet, nu tänker jag mer på det och försöker vila så här när jag väntar vilket kan ge en hel del underliga blickar från folk. =D

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More