Hur mycket socker äter vi?

av Cecilia Folkesson

Dessa storbildstavlor har väl knappast undgått någon. “Konstigare saker har hänt”. Absolut, men detta kan ju vara ett av det dummaste som hänt på senaste.

Gå in på en statoil eller en 7-eleven. Det går knappt att hitta något utan socker. SÅ beroende är vi. Även om vi inte tror det själva. Vi som redan äter LCHF/Paleo/lågkolhydratskost vet hur jobbigt det är att bli kvitt beroendet. För vissa så klart svårare än för andra. För mig tog det ca 2 veckor att slippa det extrema suget. 2 veckor av trötthet, huvudvärk och illamående. Sen tog det ytterligare en tid, betydligt längre än 2 veckor att vänja sig vid ett liv utan socker.

Hur mycket socker äter vi i genomsnitt per år? 45 KILO! Det är nästan ett kilo i veckan. Sjukt. Och det är svårt att undgå det. Hur ofta blir man inte rent av chockerad över socker i vissa livsmedel.

Jag kollade på en påse färdiga pommes (de som man tillagar i ugn) “100% svensk potatis”. Det lät ju rätt bra ändå. När jag vände på påsen innehöll den också DRUVSOCKER. Helt sjukt ju. Men visst, den innehöll ju bara svenska potatisar. Så man får lätt i sig massa socker även om man äter mat man inte tror inehåller något. Usch och fy.

Ni andra som inte äter socker, hur upplevde ni övergången?

Du kanske även gillar detta

50 kommentarer

Emma K 13 november, 2012 - 20:53

Jag skriver under på allt du säger. Men jag känner mig ensam i min fysiska omgivning. Folk omkring mig vräker i sig socker och säger att man måste passa på att njuta medan man kan …

Svara
Cecilia Folkesson 13 november, 2012 - 20:58

Visst är det så. Många vill ju kommentera det här med att man inte äter socker. Antagligen för att försöka föra över sitt dåliga samvete på någon annan. Och jag tar betydligt mer skit för att jag inte äter socker än jag NÅGONSIN gett de som väljer att göra det. Stå på dig. Ditt val är det bästa. Fortsätt så 😉

Svara
Hanna 13 november, 2012 - 20:56

Det är väldigt skönt att slippa ständigt sötsug. Kan sakna suget och känslan när man bara trycker i sig godis men känslan efter är aldrig värd!
Idag åt jag en sallad från en salladsbar, valde att toppa salladen med valnötter och solroskärnor. Jättegott!
Man kunde dock välja att toppa med sådana stora ‘torkade’ majskorn som man kan hitta i naturgodiset. Jag råkade få ett sådant korn i min sallad och åt det, men oj vilket ‘sug’ ett sådant korn ger, ville gärna ha mer! Istället åt jag upp min sallad som blev kanongod ändå.
Valde bland annat tacofärs, kyckling och oliver 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 13 november, 2012 - 21:11

Haha, faktiskt! Jag kan också sakna hur gött det kunde va förut när man satt och tryckte i sig en hel godispåse. Men känslan efteråt, och det faktum om jag gjort det nu hade jag mått skit 😉

Svara
Elin 13 november, 2012 - 20:57

Jag hade fem dagars avgiftning innan jag kände mig normal igen. Hemskedagar, dessutom började jag plugga den veckan, hua! Men jag har inte varit lika strikt som du är, utan ätit nån brödbit då och då för att det varit frestande… Men sötsuget är som bortblåst, och nu sitter jag här på andra sidan och säger det alla andra sa: jag trodde inte det var möjligt! Men det är så j-kla möjligt!

Svara
Cecilia Folkesson 13 november, 2012 - 21:12

Man ska köra på det som passar en själv. Men visst funkar det!

Svara
Johanna 13 november, 2012 - 21:00

Jag kom på mig själv igår, “men herregud jag har inte ens tänkt på eller känt av mitt sötsug idag”…är det möjligt? Jag har ätit lchf i ca: 3 månader nu och det är som sagt först nu jag till och med börjar glömma bort hur påtagligt mitt sötsug varit tidigare. Hur underbart är det inte =) Att kunna gå i mataffären utan att pinas. Det är bland det bästa som hänt mig, för jag har fått ett helt nytt liv med LCHF. Nu är det bara vikten som ska börja ge med sig också. Men det ger med sig till slut, det har jag bestämt 😉 Klart det är en omställning för kroppen efter att ha jojobantat i många år och i princip levt på socker periodvist. eller hur?
Tack för en bra blogg!! Du är verkligen en inspirationskälla =)

Svara
Cecilia Folkesson 13 november, 2012 - 21:14

Det är just vad jag önskar fler kunde inse; att LCHF inte bara handlar om fett och viktnedgång utan även om sockret! Och det är precis som du säger, viktnedgången tar längre tid med en jojobantad kropp. Men ge dig inte, det kommer 🙂 Bra jobbat!

Svara
Petra - Jag & mitt liv med barn, Lchf och träning 13 november, 2012 - 21:01

Jag tycker nog att hela den första månaden var värst och de två första veckorna skitjobbiga. Sen vände det och nu efter drygt ett halvår med LCHF kan jag inte äta mycket socker alls förrän jag mår illa. Har smakat tårta vid ett par tillfällen och även lite smågodis, men det gör jag inte om igen. Magen gör uppror och det känns konstigt i kroppen, så nu är det inga problem att avstå från detta gift.

Svara
Cecilia Folkesson 13 november, 2012 - 21:16

Härligt! Jag kan knappt äta socker heller nu. Känns jättekonstigt i kroppen och huvudvärken kommer nästan omgående. Läskigt att det kan vara så…

Svara
Sara Borg 13 november, 2012 - 21:24

Jag var förskonad från egentligen alla fysiska besvär eller sug (tack gode gud för det). Kan nog bero på att jag “trappade ner” i stället för att sluta tvärt. Jag hade inte som mål att börja LCHF:a utan tränade för marathon och märkte att långpassen gick bättre om jag åt mindre kolhydrater. Det jag däremot upplevde som svårt var det rent sociala i början, dvs om nån ställde fram en godisskål och alla andra åt, eller när jag gick på bio. Det var mest i sådana sammanhang (där jag var van att äta vissa saker) som jag nästan glömde bort mig och höll på att av vana ta en näve lösgodis.

Svara
Cecilia Folkesson 14 november, 2012 - 09:08

Tips på biosnacks: macadamianötter, salta mandlar och ngn ruta 90% mörk choklad 🙂

Svara
Jennifer 14 november, 2012 - 23:55

Jag brukar köpa en låda hallon till bion

Svara
Sara Borg 16 november, 2012 - 14:32

Ja, färska hallon, några jordgubbar, mörk choklad och nötter är mitt “godis” numera 🙂

Svara
Maria 13 november, 2012 - 21:25

Har inte varit sockerberoende som tur är! Men ätt massor med kolhydrater innan iof är det ju nästan samma sak 😉 jag gick på strikt lchf över en natt- all in alltså 😉 tog 1-2 veckor innan kroppen var van!

Gick in på hemmakväll med familjen för de skulle förgifta sig!! Utan att överdriva höll jag på att spy av lukten av godiset!! Vidrigt! Hur fan har man tänk innan? Det smakar bara socker och luktar konstgjort! Blä;)

Tack för all inspo!

Svara
Cecilia Folkesson 14 november, 2012 - 09:09

haha, ja godis är rätt äckligt. Socker och massa e-nummer. Vad är det man gillar egentligen? Själva godiset eller sockret?

Svara
Jippe 13 november, 2012 - 21:35

45 kg/år! Och då snackar vi bara mono- och disackarider, eller hur? Hur mycket blir det om vi tar med alla polysackarider(=stärkelse) också?

Svara
Cecilia Folkesson 14 november, 2012 - 09:10

Det stämmer

Svara
Patrik 13 november, 2012 - 21:38

Jag äter fortfarande socker, men överväger att dra ner på det en hel del. Visst, jag har dragit ner på sockret ganska mycket men ser det inte som att jag slutat med det och tackar inte nej till det. Genom att läsa lite bra bloggar (som din) så hittar jag kanske inspirationen till att ta ytterligare ett steg från socker.

Rent affärsmässigt så måste socker vara riktigt bra i och med att det skapar ett sug så man hela tiden vill ha mer…

Svara
Cecilia Folkesson 14 november, 2012 - 09:12

Tack så mycket 🙂
Visst är det så. Socker tillsätts ju i nästan allt för att få det att bli “godare” så att vi köper mer.

Svara
Josefin 13 november, 2012 - 21:45

Läsk och godis har inte varit några problem, och då drack jag nästa en burk om dagen. Men Pågens Gifflar drar varje dag! Åh! Kunde trycka i mig en hel påse åt gången med te till. Mycket ägg och frukt blir det istället och lite nötter och nöjd är jag faktiskt 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 14 november, 2012 - 19:24

Bra jobbat! Bättre än Pågens Gift 😉

Svara
Anna 13 november, 2012 - 21:45

Jag har ätit lchf i snart 16 månader. Det svåraste fortfarande är alla beteenden som jag haft i så många år. Som fortfarande “ligger nära till hands” för att hantera situationer, stress och press som idag är vardag för oss alla. Samtidigt blir vi alla påverkade hur vår omgivning kommenterar vårt val att leva. Inte bjuder vi en förredetta alkoholist på alkohol men jag som matmissbrukat o jojobantat o inte kan hantera socker borde väl kunna äta tårta nu när det är kalas… T.o.m mamma trodde jag skulle äta potatis igår el dricka coca cola förra veckan när jag var sjuk!
Jag har inget sug el saknad av mat som inte är lchf, mår bäst när jag äter ganska strikt. Men minsta lilla socker i mig sätter igång någonting som gör att jag kan stå i kylskåpet hela tiden..
Men jag tar nya tag!

Svara
Therése 13 november, 2012 - 22:10

Jag känner verkligen igen det där med omställningsbesvär! Jag började med LCHF för ca en månad sedan, och den första veckan var inte trevlig. Hade huvudvärk, yrsel, svaghet, illamående och orkade ingenting. Sen en dag slog det över, och jag mådde plötsligt jättebra! Inte konstigt att min stackars kropp reagerade så hårt när jag hade plågat den år ut och år in. Senaste året åt jag ca tre chipspåsar i veckan, det är helt otroligt så starkt det suget var. Fortfarande kan jag känna sug efter chips eller godis, men hela min kropp skriker NEJ och suget är inte tillräckligt stort för att jag ens skulle överväga att äta något jag inte får. Om jag inte hade mått såhär bra av LCHF och ätit gott så hade det aldrig varit möjligt.
Men visst är det tråkigt när man möter kritik och skepsis vart man än går. Jag börjar bli lite trött på att försvara mitt matval.. Försöker undvika samtalsämnet så gott det går. Förutom med min papi, som gör den här resan med mig! 🙂
Alla bloggar som finns där ute ger ett stort stöd tycker jag! Tack Cecilia för en superhärlig blogg!

Svara
Cecilia Folkesson 14 november, 2012 - 19:26

Tack så mycket och bra jobbat! Man får försöka ignorera alla påhopp 😉

Svara
Rebecca Nilsson 13 november, 2012 - 22:20

Åhh, blir så trött på allt socker!

Jag har en ovanlig sjukdom som heter “Heriditär fruktos intollerans” som innebär att jag inte kan bryta ner någon form av socker. Jag blir så arg när jag ser att de sprutar in socker i både skinka, kyckling och lägger det i såser m.m. och jag måste vara så himla noggrann men vad jag äter och hur jag balanserar min kost då jag bara får få i mig 2 gram socker per dag.

Kram, Rebecca

Svara
Cecilia Folkesson 14 november, 2012 - 19:27

Oj, det låter tufft! 2 gram är ju i princip ingenting. Vad händer om du får i dig för mycket?

Svara
Rebecca Nilsson 14 november, 2012 - 22:01

Nej, det är verkligen lite! Min lever slutar till slut att fungera, men även njuren och tarmen påverkas

Svara
Alexandra/Dietandthecity 13 november, 2012 - 22:46

Men alltså Philadelphia OCH Marabou?!? Kan det ens vara gott? Tror inte det där kommer sälja… och ja, vi äter galet mycket socker… det börjar i för tidig ålder dessutom…

Svara
Cecilia Folkesson 14 november, 2012 - 19:28

Haha, för några år sen hade jag tyckt: asgott! 🙂

Svara
Emma K 13 november, 2012 - 23:44

Förresten, måste få kommentera detta med avgiftniningssymptom, eller vad man nu ska kalla det. Jag måste säga att jag personligen ser socker som en jävligt stark drog. Visst händer det att jag är sugen på socker, inte minst kanske Coca Cola om sommaren, men … jag säger nej och väljer att ignorera allting i kroppen som vill ha socker. Jag rider igenom stormen utan att notera vindhastigheten, så att säga.

Svara
Cecilia 14 november, 2012 - 02:01

Första veckan var grymt jobbigt.. Blir enklare som tur är. Är inne på andra månaden nu, men trots det känner jag fortfarande varje dag att något “fattas”. Undrar hur lång tid det ska ta innan det försvinner, tills kroppen liksom känner sig helt nöjd med lchf maten 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 14 november, 2012 - 19:30

Håll ut bara, det kommer 🙂 Och det kommer gå betydligt mycket snabbare om man skippar alla “fuskdagar”

Svara
Fredrik 14 november, 2012 - 06:18

Jag kände inte av speciellt mycket ,
konstigt med tanke på att jag åt exstremt mycket skräpmat
som tex donuts med choklad ,milkshake ,läsk,pommes mm
ändå la jag om kosten över en dag.

Svara
Cecilia Folkesson 14 november, 2012 - 19:31

Det verkar faktiskt som killar i allmänhet hat lättare för det än tjejer. Min man har just börjat och han tycker inte det är jobbigt alls. Konstigt. Och orättvist 😉

Svara
Eva 14 november, 2012 - 08:02

Jag har egentligen aldrig tyckt om godis, så något sug efter socker tror jag inte jag haft på många år. Det är så härligt att höra alla dessa medvetna människor som tar hand om sina kroppar. Jag bor i Holland och här lever man på kolhydrater. Bröd och friterad mat. När vi flyttade hit och mina barn hade valt ett år utan godis förstod de inte hur jag kunde vara så taskig ( ja, de hade valt det själva). Här vet man inte vad LCHF eller paleo är. Inte heller crossfit. Så jag kan känna mig väldigt ensam och sakna den sunda livsinställningen vi svenskar har, och en box… Heja på allihopa!

Svara
Terese 14 november, 2012 - 08:20

Jag brukar vara väldigt duktig i veckorna och klarar det bra utan socker, mjölprodukter, pasta och dyl. MEN, så kommer helgen! Familjen plockar fram godiset, chipset och ostbågarna! Det ÄR svårt, men jag klarar att avstå (nästan) hela tiden. Kan numera nöja mig med 5 ostbågar. 😉 Vad som är värst är saknaden av choklad. Mörk choklad ca 80-86%-ig brukar jag äta ibland, men sedan kommer ändå sötsuget tillbaka. Sedan har man ett par dagar, sön-tis ungefär, som man hela tiden går omkring och är sugen på något. Det är inte värt det! Chips som tidigare var min stora passion, kan jag inte äta alls. Luktar hemskt, bara flottigt och fett (på fel sätt), och smaken är konstig. Märkligt det där! Nej, sedan jag började med LCHF har jag fått mycket bättre balans i kroppen och inte ont i magen som jag alltid hade när jag ätit. TACK för din fina blogg!! Du är en stor inspiration. 🙂

Svara
Mikaela 14 november, 2012 - 09:11

Jag märker ingen större skillnad förutom att jag tycker att viss mat har blivit jättesöt! Jag var på middag och fick lasagne och höll på att dö, det var så sött och thaimat som jag älskat går inte att äta om jag inte ber dem att inte sockra och knappt då. För mig började mitt sockeravstånd med att jag reagerar lite illa på gluten och då blir lchf ganska lätt sätt att undvika det på. Men varje morgon äter jag 1dl fiberhavregrynsgröt. Det har hjälpt mig att bli av med magbesvär och är som att bädda ner min stressade mage i bomull. Hur illa är det ur lchf synpunkt? Tack för alla dina fina recept och bra inspiration! 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 15 november, 2012 - 21:13

Tack så mycket! Ang fiberhavregrynen tycker jag att du ska äta det om du mår bra av det. Det finns ju en chans att du skulle må ännu bättre utan 😉 Men havregryn är bättre än vete så det inte innehåller glutan. Lyssna på kroppen. Alla är olika.
/ Cecilia

Svara
Malin 19 november, 2012 - 15:05

Mikaela, Jag måste bara få inflika att fiberhavregryn innehåller gluten! Har du problem med gluten och ändå vill äta havre måste du köpa vanlig (om du inte är så känslig) eller ren havre (semper) för att på riktigt undvika gluten.

Svara
Malin 14 november, 2012 - 09:21

Upplevde övergången ungefär som du beskrivr. 2veckor med kämpakämpakämpa emot sötsuget. Efter tog det nog 2mån att HELT släppa “jamen efterrätt hade varit gott men” fast inga stora besvär att avstå. Numera ca 4mån HELT sockerfri är det ingenting jag ens tänker på och kan ibland känna att jag BORDE vara sötsugen, men icke! Så jävla skönt!

Svara
Malin 14 november, 2012 - 10:13

Jag slutade lite successivt med sockret så jag har inget minne av att jag hade de där avgiftningsdagarna. Nu känner jag knappt något sockersug alls och bakverk eller lösgodis ser jag inte längre som ett hot, de finns liksom inte ens i min värld! När jag fikar med folk som frågar “blir du inte ens lite sugen?” Så blir jag nästan förvånad över mitt eget sätt att tänka. Brukade jag bli sugen på det DÄR?
Nu har jag andra synder som nötter som jag måste försöka behärska, men ett liv utan socker är garanterat det livet som håller för mig. De gånger jag gått över till andra sidan, över en natt eller dag, har varit hemska. Den känslan vill jag inte ens ge min fiende. Tack för en toppen blogg!

Svara
annika 14 november, 2012 - 11:29

Det tog mig fyra veckor av konstant huvudvärk men ändå finns sötsuget där som en dov ton i kroppen. Jag blir rastlös, sugen på allt och inget. Trillar dig ibland när jag är ledsen, det är verkligen känslomässig tröst, inlärt sedan tidig ålder tror jag. Men jag jobbar vidare! Tack för att du skriver så balanserat och bra jämt!

Svara
Alma 14 november, 2012 - 23:10

Hejsan!
Jag har precis börjat med LCHF eller dieten “Äta-det-kroppen-mår-bra-av” som jag trivs bättre me att kalla den. 🙂

Jag har innan ätit OFANTLIGT mycket godis. Varje dag. Ibland 1/5 Kg. Åt det istället för mat ofta.
Jag trodde nästan inte jag skulle klara av ett liv utan socker – det fanns inte på kartan. De grönsaker jag gillade var dem med mest socker i – ärtor, majs, banan m.m. o det jag åt allra mest av var kolhydrater.
Så att byta till LCHF kändes som en stort steg men jag visste att jag inte hade så mkt att välja på tillslut. Jag ville ju må bra o va hälsosam!

Så, för 1 vecka sedan och 4 dagar valde jag att utesluta allt socker o alla kolhydrater (äter ovanjord grönsaker). Och det funkade! Jag klarar det! Jag är fortfarande i någon slag chock. Jag, utan godis i mer än en vecka..? :O vad har hänt liksom. Och jag tycker inte ens det är särskilt svårt. Jag är inte så sugen.

Dock är jag rädd för att bli det i framtiden, rädd för att falla tillbaka. Men jag försöker leva här o nu, inte tänkte så mycket. Bara köra.

Saker som hänt redan;
Jag är piggare på morgonen.
Jag har mer energi hela dagen.
Jag blir inte “akut-hungrig”/sugen.
Jag har hårdare o längre naglar.
Jag är gladare.
Jag har mindre problem med magen.

Jag är så lycklig över det här nya livet som jag snubblade in i av en händelse. Det var verkligen inte planerat eller något alls.

Tack alla där ute som skriver o så, jag lär mig massor om mat varje dag!

Svara
Jennifer 15 november, 2012 - 00:04

Hatar att det ska va socker i allt. Skulle köpa tomatpure och går in på sainsburys här i london, då står det först och främst 17g kolhydrater och sen i innehållsförtäckningen stod det endast tomater!!! Konstigt med tanke på att tomatkrossen (som också bara var tomater) jag köpte istället var bara 4g kolisar.

Svara
M 15 november, 2012 - 12:11

Hej! Måste bara säga att du är så otroligt inspirerande. Jag håller på och drar igång med lchf nu men har ärligt talat hållit på och “dragit igång” under flera månader nu. Är lite less på faktumet att jag inte kör hårt och bara håller mig till det strikt. Jag har därför startat en egen blogg och hoppas på lite pepp från andra lchf:are! Jag har nämligen totalt trasslat till min ämnesomsättning pga en massa olika dieter (korsning mellan liberal lchf + kaloriräknande + allmänna “svackor”). Tycker du att det är klokt att börja med periodisk fasta? Bör jag träna under de första dagarna? Tack för svar!

Svara
Cecilia Folkesson 15 november, 2012 - 21:02

Hej! Jag tycker inte du ska köra periodisk fatsa förrän du har ätit LCHF ett tag (några månader tycker jag är lagom) Bra att kroppen hunit vänja sig vid omställningen. Träna de första veckorna är heller ingen hit. Fokusera på maten först 🙂

Svara
Malin 19 november, 2012 - 15:12

Jag är sockerberoende. Men jag avstår numera och jag har ätit “LCHF”/utan socker/knappt några kolisar sedan februari. Jag har förutom minskat (ej helt utan tyvärr) sötsug gått ned 26 kg. Vilket i sin tur ger mig så mycket mera livsglädje. 45 kg socker hoppas jag att jag aldrig mera ska få i mig. (jag åt säkert mycket mera än så – om man såg på ett år..)
För första gången har jag gått ned i vikt under semestern. Trots att jag ändå tillåtit vin vid flera tillfällen.
Jag skulle nog kunna vara striktare och gå ned de sista kilona som envist hänger kvar – men så här kan jag leva resten av livet och väljer därför att fortsätta på “mitt eget sätt”.
Tack för fin blogg med massor av inspiration.

Svara
Cecilia Folkesson 19 november, 2012 - 22:29

Hej! Det gäller ju att göra precis som du gör; hitta vad som passar en själv. Vill man dricka lite vin då och då ska man göra det. Det är ju som du säger, ett sätt att leva. Ingen diet man ska hålla ut och köra ex antal veckor. Bra jobbat!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More