bananpannkakor

Bananpannkakor i blender

av Cecilia Folkesson

Vi fortsätter kampen mot Sids Alopecia (fläckvis håravfall). I höstas besökte vi vårdcentralen som helt avfärdade att en autoimmun sjukdom som denna skulle ha något som helst med gluten att göra. Intyg på glutenfri kost på förskolan kunde vi alltså glömma.

Vi fick remiss till en läkare 5 månader senare. Jag hade egentligen tänkt att strunta i att gå dit, men vi gav det ändå en chans. Väl på sjukhuset berättade han att han aldrig hört eller läst om ett samband mellan gluten och alopecia, men nu hade han minsann läs på (då det förmodligen fanns en kommentar i remissen gällande jobbig mamma). Och visst hittade han studier på det!

Nu har vi uteslutit både gluten, vete och mejeriprodukter ur Sids kost. Inte det lättaste måste jag medge…

Men detta har resulterat i att jag blivit mästare på bananpannkakor.

 

Bananpannkakor (4 st)
2 mogna/övermogna bananer
4 ägg
Vaniljpulver (jag hade vaniljflingor)
1 stor klick kokosolja
Kokosolja att steka i

Mina bästa tips att lyckas med bananpannkakorna:
1. Mixa i blender eller med stavmixer
2. Stek på låg värme i kokosolja
3. Lägg över ett fat och vänd stekpannan så pannkakan. ..
4. Kana mer pannkakan igen (bananpannkakorna är supersvåra att vända med stekspade om man gör dem tunna)

 

bananpannkakor

bananpannkakor

Du kanske även gillar detta

13 kommentarer

Cecilia 2 december, 2015 - 11:16

Kan tipsa om att ha i 2-3 tsk kokosmjöl, då blir de lättare att vända 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 2 december, 2015 - 11:28

Tack för tips 🙂

// cecilia

Svara
Pernilla 2 december, 2015 - 11:45

Kämpa på Sid! Jag har samma sjukdom sedan ca 10 år tillbaka. Har dock accepterat och vant mig vid den, men har testat glutenfritt sedan i vintras och efter semestern skärpte jag upp det ytterligare ett snäpp med att utesluta mejeriprodukter och soja också. Svårt att säga om det hjälper än. Det lossnar tussar varje dag (kan ju också bero på amning och 7 månader efter graviditet också) men mycket nytt ludd spirar samtidigt. Det finns inga mirakelmedel mot alopcia. Jag har provat en receptbelagd immunmodulerande kräm som heter Protopic men det var ett jäkla meck att sova med denna tjocka smet i huvudet på nätterna och att få ur det på morgonen. Ett indiskt spray som kanske bara var slump men just då växte håret nästan helt tillbaka (fast långt för att köpa mer 😉 ). Och nu sedan en vecka tillbaka behandlar jag och tvättar håret med något som heter Hair Support. Kan inte ge några omdömen ännu men ska jag ändå tvätta håret med något så kan jag lika gärna göra det med något som kanske kan stimulera lite. 🙂 Har inga förhoppningar om någon mirakelmedel men om vi gör så gott vi kan för att insidan ska må bra, så är det en bonus om det börjar gro på utsidan också. Vi är så fina som vi är ändå! <3 Och god hälsosam mat är inget straff att få på tallriken! 🙂
Trist att inte kunna välja glutenfritt av egen vilja och behöva kriga för intyg, men det eventuella sambandet mellan gluten och autoimmuna sjukdomar verkar börja uppmärksammas mer och mer.

Svara
Cecilia Folkesson 2 december, 2015 - 13:52

Tack för texten 🙂
Vi testade en spray på bali som verkligen funkade, men tveksam om det kan vara bra att använda i längden…
Får hoppas på att maten gäller, men som du säger, ni är fina som ni är! Och maten är ju faktisk en stor bonus, inget straff. Även om Sid kan tycka det ibland. Så fort håret växer blir han jätteglad och tror att han ska få börja äta mjöl igen. Stackarn… Men han har verkligen börjat vänja sig och är jätteduktig med att fråga om det är mjöl och mjölk i när vi äter borta. Gulligt!

Stor kram till dig

Svara
Pernilla 7 december, 2015 - 18:02

Jag slutade också med den indiska sprayen när jag blev gravid. Man vet liksom inte riktigt vad som är i den… 😉 Haha så gullig han är, och vilken kille som har koll! Hittade förresten en härlig alopecigrupp på facebook i helgen (den låsta alopecia sverige community) för alla som vill dela erfarenheter och bli peppade av varandra!

Svara
Stinta Ekholm 2 december, 2015 - 12:14

Det finns en grupp på FB som heter Naturligt Glutenfritt – Celiaki, där skiljer man på glutenfritt (upp till 20 ppm) och naturligt glutenfritt (0 ppm).
Där finns även listor på annat som innehåller gluten, typ schampon, hudkrämer, kosttillskott osv
Rekommenderas!
Varm kram till Sid!

Svara
Cecilia Folkesson 2 december, 2015 - 13:48

Tack så jättemycket!
Ska absolut kolla detta 🙂

// cecilia

Svara
Anna 2 december, 2015 - 16:39

Kanske testa hårmineralanalys? För att kolla om det finns för lågt/högt av något mineral i förhållande till något annat.

Svara
ceci 2 december, 2015 - 17:36

Jag brukar göra mina bananpannkakor som små plättar istället. Då är det inga problem att vända!

Svara
Kristian 2 december, 2015 - 21:39

Jag tycker att de är lättare att göra plättar och barnen gillar dem mer än stora pannkakor. Så mitt tips är att steka i en plättgjutjärnspanna.

Svara
Kristian 2 december, 2015 - 21:40

Jag tycker att de är lättare att göra plättar och barnen gillar dem mer än stora pannkakor. Så mitt tips är att steka i en plättgjutjärnspanna. Gärna med mycket smör!

Svara
tkarls 6 mars, 2016 - 20:14

Med en autoimmun sjukdom måste ni dessvärre utesluta betydligt mer ur kosten. Men det finns hopp om bättring.

Kolla in aip dieten, speciellt framtagen för autoimmuna problem
http://blogg.autoimmuneprotocol.se/aip/vad-hur-och-varfor/

Svara
Cecilia Folkesson 9 mars, 2016 - 05:24

hej! tack för länk. Medveten om detta. ett stort steg att helt utesluta mejerier och gluten för sid. målet är AIP, men vi tar ett litet steg i taget 🙂

// Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More