Sockerchocken!

av Cecilia Folkesson

Allt detta socker! Är du noga med att kolla innehållsförteckningarna? Jag känner att jag har koll på mycket, men verkligen inte allt.

Jag läste baksidan på en påse fryst klyftpotatis i affären för ett tag sen. Inte för att jag någonsin skulle köpa fryst, klyftad potatis, men jag gillar att kolla innehållsförteckningar. Och denna påse sa: “100% svensk potatis”. Bra ändå! Bara potatis, och svensk dessutom. Men icke. Påsen innehöll förvisso 100% SVENSK potatis, men druvsocker fanns också med på innehållsförteckningen tillsammans med lite annat bös.

Vi blir SÅ lurade hela tiden. Det gäller att ha tid att lusläsa innehållsförteckningar eller bara köpa ren naturlig mat.

Har du känt dig lurad i matbutiken? På vad i så fall?

Du kanske även gillar detta

5 kommentarer

Sonja 1 december, 2015 - 16:07

ja, det är fult verkligen! tillsättas för att potatisar blir lite kripsigare, brunare och smakfullare. man måste kolla alltid noggrann, därför undviker jag som du förpackad mat vad det måste finnas/finns en innehållsförteckningen till typ 99%. Då är man pa den säkra sidan imö.

Svara
Dessi 1 december, 2015 - 18:36

Hu ja! Jag har blivit lurad på förpackningar med riven ost. Många innehåller potatismjöl. Vad i hela friden gör potatismjöl i osten?!

Svara
Emma 3 december, 2015 - 09:46

Tack för en oerhört inspirerande blogg!

Något som jag stört mig på är när det står “100% pure squeezed fruit” på God Morgons juice när den är gjord på koncentrat, dvs det är tillsatt vatten och ev något annat.

Tänkte även ett tag att det var smidigt att köpa citron på flaska, eftersom jag använder det mycket i maten. Tills jag tittade på innehållslistan, som en vanlig citron inte har…

En annan sak som jag funderat över är varför jag ofta mår dåligt efter jag ätit kyckling ute, speciellt kycklingsallad. Mat över lag ute vet jag aldrig hur jag mår efteråt. Funderar på om det är det där med smakförstärkarna som är anledningen. Kanske därför jag alltid mått halvbra av soja/quornprodukter när jag åt det. Mat hemma som man vet exakt vad det är i är bäst!

Svara
Cecilia Folkesson 3 december, 2015 - 13:35

Tack, kul att höra 🙂
gällande citron på flaska hjälper det inte ens att köpa eko. Innehåller också citronsyra. Jag mår kasst om jag råkar äta msg. Kan tänka mig att dom har det på kycklingen tex…

Håller med, mat hemma är bäst!

// Cecilia

Svara
Alexandra 5 december, 2015 - 15:43

Kryddor och buljong är väl en sådan sak som man alltid måste kolla 2 ggr på. Då speciellt kryddblandningar som innehåller glutamat, socker och gud vet vad…

Jag som är vegan är van att lusläsa innehållsförteckningar. Mjölkpulver och äggvitepulver dyker ju upp i både det ena och det andra som man inte väntat sig. Senast var det i vitt vin på systembolaget.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More