äta nyttigare

Sockerfritt? Då bör du tänka på detta

av Cecilia Folkesson

Sockerfritt har blivit väldigt på tapeten på senaste. En “trend” som är superbra och som jag verkligen hoppas hålla i sig!

Många av oss, inklusive jag själv, har svårt att hantera situationen när det kommer till socker. Har man väl börjat äta för mycket socker är det svårt att sluta. Även om man inte rent socker finns socker i det mesta vi äter.

 

Läs innehållsförteckningen

Det du minst anar innehåller socker. Fryst klyftpotatis innehåller ibland druvsocker, te kan innehålla socker. Bara några få exempel. Börja läsa innehållsförteckningarna när du handla. Och ännu bättre, välj rena råvaror utan förpackningar!

 

Skippa snabba kolhydrater

Socker finns även i bröd, pasta och ris. Välj bort denna onödiga bukfyllnad och välj bättre alternativ. Rosta vitkålsklyftor eller gör broccolimos och ha som tillbehör och byt brödfrukosten mot äggfrukost. Kakor och bullar skippar man såklart helt.

 

Skippa frukten

“Minst 500 gram frukt och grönt om dagen” säger många. Vill du bli av med ditt sockersug, välj bort frukten. Den frukt som inte skjuter ditt blodsocker i höjden är avokado. (Det är faktiskt en frukt) Och det är just blodsockter du vill hålla på en jämn nivå för att slippa blodsockerdippar som ofta visar sig som hunger/sug. Ett stabilt blodsocker får du genom att äta låg andel kolhydrater och tillräckligt mycket mat.

 

Hoppa över “Fuskdagar”

Fuskdagar eller unna-sig-dagar förstör allt det jobb man lagt ner under veckan. Det kvittar om du bara äter socker en dag, du kommer bli sugen på socker ändå. Även om många i din omgivning förmodligen kommer tycka du är tråkig, välj något annat när resten sitter med sina godispåsar. Skär upp grönsaker och gör en god aioli eller välj en påse rostade nötter. Kommande dagar kommer tacka dig!

 

Undvik sötningsmedel

Visst, det finns sötningsmedel som inte påverkar ditt blodsocker. Men det påverkar ditt sötsug, ja lovar! Håll dig ifrån sötningsmedel, lightdrycker och även naturlig sötning som dadlar och honung.

 

Se det som en lång plan, inte en quick fix

Att ta en vit månad från socker är absolut bra, men när du börjar äta bröd och lördagsgodis igen har denna månad inte gjort speciellt stor skillnad. Du kommer förmodligen snabbt in i gamla spår igen. Se din sockerdetox som något långsiktigt!

 

Läs också:

Så blir du av med ditt sockersug

 

 

Du kanske även gillar detta

18 kommentarer

Kia V 19 januari, 2018 - 14:25

Tack för att du tar upp detta ämne. Är man sockerberoende som jag så behöver man först ta bort drogen men sen 12-stegsarbete för att fortsätta leva i tillfrisknande. Styrkekramar! Kia

Svara
Cecilia Folkesson 20 januari, 2018 - 11:28

Bort med allt socker är bästa! Ska läsa på om 12-stegsarbetet 🙂
Kram

Svara
Alexandra 19 januari, 2018 - 14:46

Varför vill man hålla nere socker/snabba kolhydrater? Förstår vad du skriver men vad händer i kroppen när vi äter exempelvis ris?

Svara
Cecilia Folkesson 20 januari, 2018 - 11:33

Personligen mår jag mycket bättre utan socker och för mycket snabba kolhydrater. Vid stort intag av kolhydrater höjs blodsockret och man får snabbt dippar. Man känner sig ofta trött och blir snabbt hungrig igen. Väljer man istället mat som inte höjer blodsockret så mycket drivs kroppen på fett istället för socker. Och de flesta har fettreserver att ta av. Man slipper alltså dipparna 🙂

// Cecilia

Svara
Alexandra 23 januari, 2018 - 07:33

Okej! Tack för svar. Men fruktos i frukt har ju inte samma påverkan som tillsatt “ren” fruktos eller socker. De lösliga fibrerna i frukt saktar ner socker frisättningen, samt andra näringsämnen som hindrar en del socker från att tas upp i cellerna, vilket alltså inte ger den spiken eller dippen som tillsatt “vanligt” socker gör.

Svara
Concel 26 september, 2018 - 21:05

Intressant. Tack Alexandra

Svara
Cecilia Folkesson 27 september, 2018 - 09:59

Jag som är extremt känslig mot socker påverkas mycket även av frukt. Jag har märkt att mitt sötsug absolut ökar när jag äter frukt 🙂 Men det är såklart individuellt 🙂

// Cecilia

Svara
Concel 26 september, 2018 - 21:03

Håller med om allt du skriver förutom att man bör undvika honung och dadlar. Nyttan med dessa livsmedel överstiger onyttan med hästlängder :D. Basvaror i vårt sockerfria hem och noll sockerberoende.

Svara
Cecilia Folkesson 27 september, 2018 - 09:57

Hej Concel,
håller med i vad du skriver, men har man ett sockerbegär är det ändå bra att skippa dessa 🙂

// cecilia

Svara
Escargency 15 april, 2019 - 22:44

ASPARTAN ÖKAR HUNGER OCH TÖRSTKÄNSLAN OCH INNEHÅLLER CANCEROGENA ÄMNEN benämndes LIGHT, SOCKERFRI MEN GIFTIG.

Svara
Escargency 15 april, 2019 - 23:02

ASPARTAN ÖKAR HUNGER OCH TÖRSTKÄNSLAN OCH INNEHÅLLER CANCEROGENA ÄMNEN benämndes LIGHT, SOCKERFRI MEN GIFTIG.

Svara
Frida 9 januari, 2020 - 17:19

Hur många olika vitaminer/ oljor mm tar du per dag?
Jag är nyfiken eftersom det står om diverse olika oljor/vitaminer mm man ska äta per dag som är bra för kroppen. Så det är svårt att hålla koll på allt.

Svara
Cecilia Folkesson 21 januari, 2020 - 10:27

Hej Frida,
jag äter probiotika, d-vitamin, omega 3 och kollagen dagligen 😉

Sen ibland lägger jag till några andra tex magnesium, zink

Men absolut – supersvårt!

Kram

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More