Julens måste: Pepparkakslatte. Denna varma, juliga dryck är sååå god! Jag använde en hemmagjord cashewmjölk till detta recept men kokosmjölk eller mandelmjölk funkar också bra. Har man inte tid eller lust att göra egen nötmjölk, köp färdigt istället. Leta gärna efter de utan tillsatt socker.
Man kan även byta ut kryddorna mot ca 1 msk pepparkaks-krydda. Jag gillar mycket smak av kryddor så vill man ha sin pepparkakslatte lite mildare, testa lite mindre av kryddorna i taget.
Varm pepparkakslatte med nötmjölk
5 dl nötmjölk
4 färska dadlar
1 krm vaniljpulver [adlink]
0,5 tsk mald kanel
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk kardemumma
1 krm mald nejlika
1 nypa himalayasalt
Gör såhär:
Kärna ur dadlarna och mixa i matberedare eller med en bra stavmixer tillsammans med nötmjölk och kryddor. Värm försiktigt i en kastrull, häll upp i glas och toppa med lite kanel.
Fler nyttiga recept till julens julbak:
Små saffranskulor – Perfekta till adventskaffet
→ Recept
Julig fudge – gluten- och mejerifria, naturligt sötade
→ Recept
Glutefria pepparkakor på mandelmjöl med naturlig sötning
→ Recept
Chokladdoppade pepparkakskulor. Nyttiga, enkla och supergoda!
→ Recept
4 kommentarer
Åh tack tack! Jag har funderat på fördelningen av kryddor och hur receptet ser ut efter att ha druckit vääärldens godaste, liknande på ett ställe här i stan. Dock kall, vilket man nog kan göra vilket som. Nu ska här grejas!
Hej Alexandra!
Så lite! Man får smaka sig fram till vad man gillar. Kall funkar också bra, men varm känns lite “juligare”.
Lycka till och återkom gärna med resultat!
// Cecilia
Hej,
Jag har ännu inte tagit steget till att göra egen nötmjölk, men min ambition är att produktionen ska starta:). Fram till dess, har du några tips på vilka märken som är ok att köpa?
Tack för en inspirerande blogg.
Hej Ulrika!
Haha, låt den starta bara! Inte alls krångligt, lovar 🙂
Jag hade valt go green. De har osötad cashewmjölk och även mandel om jag minns rätt.
Och tack!
Hälsningar Cecilia