naturliga preventivmedel och mensskydd

Därför ska du välja naturliga preventivmedel och mensskydd

av Cecilia Folkesson

Känner att jag måste ta upp det här med menskopp och preventivmedel igen. Trots att menskoppen fått sig ett rejält uppsving det senaste året verkar många tycka att det är äckligt och jobbigt och svårt. Vilket det absolut inte är, tvärtom.

 

Naturligt mensskydd

Menskopp är något alla som har mens borde skaffa. Vanliga tampongen och bindor kan innehålla både klorin, blekmedel, lim och parfymer. Alltså inget man bör ha inuti sin kropp. Mer än en fjärdedel av de vätskor som absorberas av tamponger är naturliga och nödvändiga sekret som är viktiga för underlivet. Menskoppen förhindrar torrhet och irritation, medan den naturliga PH-balansen bevaras.

→ Läs mer om menskoppen

 

Naturligt preventivmedel

Min kropp (liksom många andras) fixar inte hormonella preventivmedel. De rubbar vår naturliga balans och kan bidra till allt från dålig hy, humörsvängningar, huvudvärk, viktökning mm.

När man berättar detta för sin barnmorska rekommenderar dom allt för ofta kopparspiral. Kopparspiralen är hormonfri, men när man har ett främmande föremål i livmodern skapar det en inflammatorisk reaktion. Denna inflammation skapar en ogynnsam miljö för både för spermier och ägg, därför blir man inte gravid. Men hur bra kan det vara ett ständigt ha en inflammation i livmodern?

Och finns det andra biverkningar med kopparspiralen?

En kopparspiral kan även ge ett kopparöverskott. När kopparen i kroppen stiger så sjunker järn och zink, vilket kan göra att man kan tappa hår. Vitamin B6 sjunker och kan då ge huvudvärk och illamående. Högt koppar kan även ge PMS-liknande besvär och mer smärtsamma och blödande menstruationer. Andra biverkningar man kan uppleva är värk i ryggslut, livmoder, höfter och återkommande svampinfektioner i underlivet.

Jag har under de senaste åren använt NaturalCycles. Med termometern mäter man sin temperatur när man vaknar på morgonen, lägger in uppgifterna i appen och kollar sin fertilitet. Alltså bra både om du vill bli eller vill undvika att bli gravid. 100% hormonfritt!

→ Läs mer om Natural Cycles – Ett naturligt preventivmedel

 

Källor:
www.muskelfokusuppsala.se

www.kopparspiral.se
www.kurera.se

 

 

Du kanske även gillar detta

15 kommentarer

Effie 29 november, 2016 - 13:33

På nittiotalet lärde jag mig Billingsmetoden (Naturlig familjeplanering) på mödravårdscentralen. Temperaturmätning (mest första månaden) men också kontroll av livmoderhalssekret. Kanske inte världens roligaste metod, men den fungerade, utan hjälpmedel.

Svara
Cecilia Folkesson 29 november, 2016 - 21:19

Spännande, har aldrig hört om den metoden. Låter inte superkul, men naturligt och bra!
// Cecilia

Svara
Effie 30 november, 2016 - 10:09

Det går att googla på Billingsmetoden. Kortfattat går det ut på att få koll på när man kan bli gravid. Första delen av menscykeln är sekretet ganska torrt (och man får inte ha sex dagen innan man kollar, och man kollar varannan dag). Senare blir det blötare. Vid ägglossning liknar det äggvita, genomskinligt och segt. Den konsistensen behövs för att en befruktning ska ske, lärde jag mig.
Temperaturmätning bekräftar tolkningen.
Skulle enligt uppgift från MVC vara en mycket säker metod, om man följde den ordentligt. Och funkar även för oregelbundna cycler. Men den kräver discipline.

Svara
Cecilia Folkesson 30 november, 2016 - 10:39

Så spännande! ska googla det och läsa mer. Tack för all bra info!
Hälsningar Cecilia

Svara
Märta 29 november, 2016 - 17:57

Jag är också ute efter naturliga alternativ! Måste dock meddela att jag under ca ett år använde mig av natural cycles som preventivmedel men faktiskt blev gravid trots att jag följde instruktionerna helt och hållet!
Nu har jag fått vårt oplanerade lilla barn och det känns förstås fantastiskt att hon kom till oss. Dock vill jag nu ha bättre kontroll framöver så jag vet inte riktigt hur jag ska tänka. Är det bara kondom till 100% som återstår nu då?

Svara
Cecilia Folkesson 29 november, 2016 - 21:21

Oj. Det gäller ju att vara väldigt noga med mätningar, när man mäter, att man sover tillräckligt etc. Vilket du säker gjorde. Härligt med en liten tjej ändå 😉 Kondom är väl det enda naturliga alternativet då tyvärr…

Svara
Charlotte 29 november, 2016 - 19:29

Måste bara tillägga att det är viktigt att man har en bra sömn för att temperaturmätning ska vara tillförlitligt. Man ska ha minst 4 timmars sammanhängande sömn. Tror det finns att läsa nånstans på naturalcycles hemsida.

Svara
Cecilia Folkesson 29 november, 2016 - 21:21

Så sant!

Svara
Emma 30 november, 2016 - 12:37

Jag skulle gärna slippa hormoner med. Jag har blivit gravid på första försöket 4 ggr (2 missfall) så vet att jag väldigt lätt blir gravid. Däremot körde vi på utan innan, bara såg till att det inte blev något. Livsfarligt egentligen… speciellt med facit i hand. Men jag skulle nog gärna ha något där jag inte behöver tänka på det hela tiden. Tror dessutom att jag sover för dåligt och har för oregelbunden cykel. Har hört att p-ring inte ska ge lika mycket biverkningar då det inte är lika mycket hormoner så är sugen på att testa.

Svara
Cecilia Folkesson 30 november, 2016 - 15:22

Hej Emma! Jag har dålig koll på P-ring, men innehåller det hormoner så innehåller det hormoner helt enkelt. Kopparspiral är ju “helt naturligt” tycker många, men även dessa påverkar kroppens balans. Jag tycker att termometern funkar jättebra. Om man är väldigt noga 🙂

Lycka till!
// Cecilia

Svara
Lovisa 30 november, 2016 - 21:14

Har använt NC i 1,5 år och jag kommer ALDRIG gå tillbaka till ppiller eller annat preventivmedel som ställer till det i kroppen. Mår så bra sen jag slutade med hormonella preventivmedel. Stor tumme upp för menskoppen också

Svara
Cecilia Folkesson 30 november, 2016 - 21:44

Kul att höra!!!
// Cecilia

Svara
Mia 4 december, 2016 - 21:31

P-dator och pessaret femcap!

Svara
Cecilia Folkesson 4 december, 2016 - 23:07

Pessar har jag helt missat. Låter krångligt, eller?
/ Cecilia

Svara
Erika 5 december, 2016 - 10:25

Så bra inlägg! Håller verkligen med! Framförallt min menskopp har gjort mitt liv så mycket lättare! Den jag använder kommer från http://www.menskopp.se och är tillverkad i Sverige vilket jag tycker ger en extra trygghet. Rekommenderar till alla!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More