menskopp Organicup

Menskoppen – Framtidens mensskydd

av Cecilia Folkesson

– I samarbete med OrganiCup –

 

Visste du att under 10 år använder en kvinna 3 600 bindor eller tamponger?  Jag har använt menskopp det senaste året och kommer aldrig byta tillbaks till “vanliga” mensskydd. Har du inte bytt över till framtidens mensskydd är det tid att göra det!

OrganiCup är ett hälsosamt, smidigt och ekonomiskt alternativ till tamponger och bindor. Menskoppen är tillverkad av silikon som är ultra-hygieniskt och antibakteriellt. Vanliga tampongen kan innehålla både klorin, blekmedel, lim och parfymer. Alltså inget man bör ha inuti sin kropp.

 

organicup menskopp

10 anledningar att byta till  menskopp:

1. Mer än en fjärdedel av de vätskor som absorberas av tamponger är naturliga och
nödvändiga sekret som är viktiga för underlivet.
2. Det förhindrar torrhet och irritation, medan den naturliga PH-balansen bevaras.
3. Man slipper risken med TSS (Toxic shock syndrome eller tampongsjukan).
4. Man värnar om miljön då menskoppen kan användas upp till 10 år.
5. Bindor och tamponger absorberar, menskoppen samlar istället upp.
6. Det mjuka materialet i menskoppen formar sig efter din kropp (till skillnad från tamponger) så att du inte ens märker av den.
7. Vid “normal” menstruation behöver man ofta bara tömma den två gånger per dygn, då den kan samla upp 3 gånger så mycket vätska som en stor tampong.
8. Är även en perfekt lösning om du har kraftig menstruation. Du behöver bara tömma den lite oftare.
9. Du kan sova, bada och träna med den utan problem!
10. Det är ekonomiskt.

 

organicup menskopp
Så här använder du menskoppen:

Först av allt: ge det lite tid. Det brukar ta några gångers övning innan man får den att sitta perfekt. De första gångerna kan det vara bra att använda ett trosskydd.

Börja med att tvätta händerna noga. Vik/rulla ihop menskoppen på längden. Blöt gärna ner koppen med lite vatten, då blir den enklare att föra in. Tänk på att den inte ska sitta lika långt in som en tampong.

När den är på plats, vrida och vicka lite på det när den för att få den att sitta perfekt. Menskoppen sitter kvar med hjälp av ett lätt vakuum som uppstår när ringen expanderar. Om piggen sticker ut för mycket kan man klippa av den helt eller en bit. Koka menskoppen med jämna mellanrum och förvara i tygpåsen du får med.

 

Missa inte rabatten!

Just nu får du 20% i rabatt om du beställer en OrganiCup. Ange koden Cecilia i kassan!

 

 

Du kanske även gillar detta

38 kommentarer

Isabelle 4 juli, 2016 - 14:15

Äntligen kom jag mig för att köpa en. Dragit mig lite för det pga tror att det är meckigt. Men nu så. =)
Skall bara lära mig använda den.

Svara
Cecilia Folkesson 5 juli, 2016 - 16:57

Bara att öva 🙂

Svara
Helene 4 juli, 2016 - 17:22

Kan även unga tjejer, 12-14 år använda denna?

Svara
Cecilia Folkesson 5 juli, 2016 - 17:02

Absolut! Men är man ovan att använda ob kanske det kan vara lite trixigt i början. Men det är ju det iof med tamponger i början också…
// cecilia

Svara
Susanne 4 juli, 2016 - 17:47

Hej

Jag har funderat på menskopp men det verkar meckigt. Jag tänker tex om man är på en offentlig toalett som har handfatet utanför toan, man måste väl skölja ur koppen efter varje tömning?
Hälsningar
Susanne

Svara
Cecilia Folkesson 5 juli, 2016 - 17:03

Hej! Du behöver inte skölja ur den varje gång, utan det räcker att du tömmer och torkar av den om det behövs 🙂
// cecilia

Svara
Amanda 18 juli, 2016 - 09:49

Hej! Jag brukar ha en flaska vatten med mig, o bara skölja av menskoppen med den,i toaletten.. Funkar jättebra. Också skönt att skölja av sig själv med vatten.. 🙂

Svara
Kristin 4 juli, 2016 - 21:17

Hej! Vilka mått är det på den? Hittar ingen information på hemsidan. Mvh Kristin

Svara
Cecilia Folkesson 5 juli, 2016 - 17:04

Hej! Storlek A är för dom under 30, och storlek B för de som är över 30 och/eller fött barn.
// Cecilia

Svara
Kristin 5 juli, 2016 - 19:15

Tack för svaret! Jag undrar dock om det finns mått på hur lång den är i mm? Har provat annan modell som blir för lång..

Svara
Cecilia Folkesson 5 juli, 2016 - 19:34

Har du testat att klippa av bottendelen? Skulle tippa på att själva koppen är ca 7 cm. Har dock inte mätt. Men om du maila dem svara de säkert 🙂
// cecilia

Svara
Caroline 6 juli, 2016 - 13:19

Ska absolut beställa en! Har funderat på det i över ett år men inte riktigt kommit mig för… NU är det dags!

Får jag förresten fråga vilket tema du använder för din wordpressdesign? Jag har lite koll på kodning och sådant och har försökt med flera olika teman som grund men blir aldrig riktigt nöjd, gillar dock själva strukturen på ditt tema (som jag även sett på andra bloggar). Du kan svara via mail om du inte vill att “hela världen ska veta” 🙂 Kram!

Svara
Cecilia Folkesson 7 juli, 2016 - 10:31

Hej Caroline,
Det gör du rätt i!
Har mailat dig en länk 🙂

Hälsningar Cecilia

Svara
Linn 12 juli, 2016 - 19:39

Hej, är materialet framställt på ett miljövänligt sätt och är silikonet ofarligt? Med vänlig hälsning, Linn

Svara
Cecilia Folkesson 13 juli, 2016 - 10:51

Hej Linn!
Organicup kan svara dig på detta. Här är länk:

https://www.organicup.eu/sv/kontakt/

Hälsningar Cecilia

Svara
Emma 13 juli, 2016 - 13:49

Hej!

Jag har bilden av den är överfylld så när man ska ta ut den och den är fylld har man blod överallt eftersom det “svämmar över” om man trycker ihop den igen för att få ut den? Hur går det till rent tekniskt? Hur vet man att den sitter rätt?

Vill himla gärna köpa en men ser framför mig ett blodbad, haha…dementera gärna min bild!

Svara
Erika 15 juli, 2016 - 09:05

Hej Emma!
Jag tar mig friheten att svara dig. 🙂 Du kommer inte få blod över hela badrummet, det är många som tror det. 😉 Det är inte meningen att du ska spriga omkring med en full menskopp i handen, utan du tömmer den samtidigt som du sitter på toaletten. Du trycker ihop koppen längst ner för att få in lite luft och släppa på undertrycket (koppen är alltså fortfarande kvar i din kropp – det betyder att blodet inte kan “smita” iväg någonstans) sedan drar du försiktigt ut den och tömmer rakt ner i toalettstolen. Det går lika bra att tömma den i duschen om man tycker att det verkar smidigare. Skulle det vara så att du råkar trycka till den lite hårt så är det värsta som händer att du får lite blod på fingrarna eller på handen, eftersom du sitter på toan så kommer blodet inte att skvätta över speglar, handfat eller väggar. Även om det hade varit en rolig historia i efterhand 😉

Till en början kan det vara svårt att veta hur mycket man blöder och hur ofta den behöver tömmas. Det är alltså en god idé att tömma den lite oftare de första gångerna och inte vid första användningstillfället vänta i 12 timmar. Du kan också komplettera med en binda tills du känner dig säker, och vet hur mycket du blöder/hur snabbt du fyller din menskopp. Man lär sig väldigt mycket om sin kropp och hur den fungerar när man börjar använda menskopp. 🙂

Jag tycker att http://www.menskopp.se har en jättebra förklaring på hur man sätter in och tar ut sin menskopp. Där finns också tips på hur du kan göra för att säkerställa att den sitter som den ska.

Lycka till!
Erika

Svara
Cecilia Folkesson 15 juli, 2016 - 22:57

Hej Emma!
Haha, ja det vill man ju inte ska hända 😉 Men den rymmer rätt mycket ändå. Och blöder man mycket får man såklart byta oftare än 2 ggr per dag. Men när du tömmer sitter man på toan, så om det skulle svämma över hamnar det rätt ner i toan, så ingen fara 🙂
Man klämmer ihop den lite när man tar ut den (så vakumet släpper) Testa, väldigt värt!

// cecilia

Svara
Erika 15 juli, 2016 - 09:08

Superbra inlägg!! Menskopp är verkligen helt fenomenalt!! 😀 http://www.menskopp.se har den första menskoppen som tillverkas i Sverige, samt den enda som görs i silikon godkänt för medicinskt bruk. Bra för miljön, bra för plånboken och bra för dig!

Svara
Cecilia Folkesson 15 juli, 2016 - 22:58

Hej Erika!
Kul att höra, tack! Och tack för tips 🙂
Hälsningar Cecilia

Svara
Linn 17 juli, 2016 - 10:58

Hej Erika, menar du att denna inte görs i medicinskt silikon eller att den inte tillverkas i Sverige eller både och kanske? 😉 //Linn

Svara
Erika 2 augusti, 2016 - 14:21

Hej Linn! Precis, Organicup tillverkas inte i Sverige. De har sitt huvudkontor i Danmark, men skriver inte ut var kopparna produceras. Troligen tillverkas de i ett lågavlönat land, tyvärr. Menskopp.se har valt att lägga sin produktion i Sverige för att kunna hålla koll på processen hela vägen. Det innebär rättvisa villkor för arbetarna, säker tillverkning och material, samt bättre för miljön (bland annat med tanke på transportsträckorna). 🙂

Svara
Anna 17 juli, 2016 - 11:58

Hej!
Jag brukar få klåda så in i bomben när jag använder silikon på andra ställen i kroppen, såsom i öronproppar. Jag har därför dragit slutsatsen att jag är allergisk mot det. Det kanske finns olika typer av silikon dock? Är denna säker för allergiker? Har tester gjorts? Tack!

Svara
Cecilia Folkesson 17 juli, 2016 - 22:43

Hej Anna! Vet faktiskt inte hur det är med allergier. Testa att maila dem och fråga 🙂

Svara
Sara' 19 juli, 2016 - 22:46

Är det klarlagt om användandet av menskopp ökar risken för sjukdomen endometrios? Med tanke på vilken allvarlig kronisk sjukdom det är så skulle jag inte våga chansa så länge det finns misstankar om ett samband.

Svara
Cecilia Folkesson 21 juli, 2016 - 22:58

Hej Sara!
Det har jag tyvärr ingen koll på.

Hälsningar Cecilia

Svara
Nina 20 juli, 2016 - 13:39

Jag har provat den men slutade använda den då det är alldeles för svårt att få ut den.

Svara
Emily 20 juli, 2016 - 18:19

Verkar som en bra pryl för miljön men skulle dock aldrig få för mig att trycka upp något i mig.

Svara
Erica 30 juli, 2016 - 17:00

Hej! Efter en testperiod upplever jag det grymt svårt att få ut den ibland. Glider upp för långt så svårt att få tag på den och megavakuum bildas. Tips?
Älskar den för övrigt. Trodde skulle vara massa kladd men så MYCKET fräschare än tamponger mm. Bytt med 12h mellanrum (därav inte behövt på offentlig toa) och rekommenderar duschen.
Sjukdomen lät läskig. Ngn som vet mer?

Svara
Cecilia 1 augusti, 2016 - 11:39

Hej,
Jag får det inte att funka alls 🙁
Blöder massor igenom & skulle typ hehöva ha binda samtidigt som jag har menskoppen 🙁
Vad gör jag för fel?? Har verkligen gett det ett par gånger men läcker lika mycket ändå.
Mvh Cecilia

Svara
Mikaela 1 augusti, 2016 - 13:38

Hej Cecilia!

Kolla om koppen verkligen hamnar “omkring” livmodertappen. Första gångerna jag försökte så hamnade koppen så att livmodertappen liksom hamnade bredvid och då rinner allt rätt ut. Läs mer här! http://menskoppen.se/faq/problem/livmodertapp

För mig brukar det hjälpa att liksom “tippa” koppen lite uppåt så att den verkligen hamnar rätt, plus att jag känner efter med fingret att det sitter okej. Om du kan känna livmodertappen när du har koppen inne är det fel.

Svara
Veloria 5 augusti, 2016 - 14:28

Skulle vilja veta om man kan bada med den? (I havet tex)

Svara
Cecilia Folkesson 7 augusti, 2016 - 21:33

Hej Veloria! Det kan man absolu göra 🙂 Bada, sova och träna med den går alldeles utmärkt.
Hälsningar Cecilia

Svara
Märta 9 augusti, 2016 - 16:48

Hur länge gäller koden? 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 10 augusti, 2016 - 13:28

Den har ingen slutdatum för tillfället 🙂
Hälsningar Cecilia

Svara
Kristina 14 augusti, 2016 - 10:24

Missa inte att läsa deras blogg på hemsidan. Där finns ett erbjudande som ger fri frakt. 😉

Svara
Anne-Charlotte Wennström 2 september, 2016 - 23:22

Hur vet jag NÄR jag ska tömma? Jag har väldigt riklig mens och behöver både tampong och binda ihop under 2-3 dagar på mensperioden. Vad händer när den blir överfull? Då läcker den väl? Vart ska blodet annars ta vägen? Det händer att jag får byta bindor med halvtimmars mellanrum och då är de fulla till bristningsgränsen. Jag använder nattbindor, extra långa. Det läcker, trots tampong. Borde bli samma sak med koppen…?

Svara
Cecilia Folkesson 9 september, 2016 - 14:34

Hej Anne-Charlotte
Jag har samma problem som du. De första två dagarna byter jag nästan varannan timma. De sista dagarna byter jag ca två gånger per dag. Man lär sig det där rätt snabbt. Ett tips är att ha trosskydd eller binda den första dagen/dagarna i början tills man lärt sig 🙂

Lycka till!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More