hemmagjord cashewmjölk

Det nyttigaste och godaste nötmjölken gör du själv! De olika nötmjölk som finns i butiken innehåller tillsatser som inte alltid är så nyttiga. Om du gör en egen nötmjölk håller den sin i kylskåpet ett par dagar. Perfekt att ha på gröt, i smoothies och på chiapudding.

Du kan välja vilka nötter du vill, men jag tycker mandlar och cashewnötter blir absolut godast!

 

Cashewmjölk med vanilj

(1 flaska)
2 dl cashewnötter (blötlagda)
7,5 dl vatten (eller så mycket vatten din flaska rymmer)
2 krm vaniljpulver

– Blötlägg cashewnötterna några timmar i rumstempererat vatten och en nypa salt. Nötterna ska täckas med vatten.
– Skölj och sila nötterna.
– Kör nötter, vatten och vaniljpulver i en blender.
– Sila bort eventuella småbitar och häll upp på flaska
– Förvara i kylskåp. Cashewmjölken håller sig i några dagar.

 

hemmagjord cashewmjölk

Varför ska man blötlägga nötter?

Nötter innehåller fytinsyra som förhindrar kroppen att ta upp näringen. När man blötlägger nötterna reagerar de som de gör när de hamnar i jorden. De aktiveras och öppnar upp sig för att börja gro och vi kan på så sätt ta upp näringen mycket bättre! Blötläggning gör även nötterna enklare för magen att smälta.

 

blötläggning nötter cashewmjölk

Familjens marodör är “tyvärr” väldigt förtjust i dessa. Nötterna blir mjuka snabbt och lätt för små bebiständer att tugga. Sen ska man såklart aldrig lämna en bebis ensam med nötter.

 

Total
13
Shares

Missa inte Nyhetsbrevet!

Få tips, nyheter och nya recept direkt i inkorgen – Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

4 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Close