Det nyttigaste och godaste nötmjölken gör du själv! De olika nötmjölk som finns i butiken innehåller tillsatser som inte alltid är så nyttiga. Om du gör en egen nötmjölk håller den sin i kylskåpet ett par dagar. Perfekt att ha på gröt, i smoothies och på chiapudding.
Du kan välja vilka nötter du vill, men jag tycker mandlar och cashewnötter blir absolut godast!
Cashewmjölk med vanilj
(1 flaska)
2 dl cashewnötter (blötlagda)
7,5 dl vatten (eller så mycket vatten din flaska rymmer)
2 krm vaniljpulver
– Blötlägg cashewnötterna några timmar i rumstempererat vatten och en nypa salt. Nötterna ska täckas med vatten.
– Skölj och sila nötterna.
– Kör nötter, vatten och vaniljpulver i en blender.
– Sila bort eventuella småbitar och häll upp på flaska
– Förvara i kylskåp. Cashewmjölken håller sig i några dagar.
Varför ska man blötlägga nötter?
Nötter innehåller fytinsyra som förhindrar kroppen att ta upp näringen. När man blötlägger nötterna reagerar de som de gör när de hamnar i jorden. De aktiveras och öppnar upp sig för att börja gro och vi kan på så sätt ta upp näringen mycket bättre! Blötläggning gör även nötterna enklare för magen att smälta.
Familjens marodör är “tyvärr” väldigt förtjust i dessa. Nötterna blir mjuka snabbt och lätt för små bebiständer att tugga. Sen ska man såklart aldrig lämna en bebis ensam med nötter.
6 kommentarer
Hej !
Vad använder du för att sila cashewmjölken? Den ser helt fantastiskt god ut !
🙂
Hej Sanna! jag brukar använda en sån man silar saft genom (tunnt bomullstyg) Finns speciella påsar för att sila nötmjölk genom också 🙂
Lycka till!
/ cecilia
Jag tycker du är toppen, jättebra recept och man hittar alltid svar på de frågor man har. Du gör mitt nya liv lättare, knepigt för en smörgås/kött/sås/potatismänniska att begripa vad jag kan äta. Nu ska alla mediciner bort och tillhörande autoimmun sjukdom..
Hej Ingela!
Härligt att höra och tack så mycket!
Lycka till med allt!
Kram